Nieuw In De Winkel

Nieuw in de winkel

MEVROUW JA EN MENEER NEE

MEVROUW JA EN MENEER NEE

Tekst: Pieter van Oudheusden - illustraties: Inge Bogaerts
prentenboek
isbn 9789020998054
prijs: 14,99 euro

Mevrouw Ja houdt van het leven en geniet met volle teugen, Meneer Nee is de eeuwige pessimist. Toch houdt hij van Mevrouw Ja. En dat doet ook de lezer. De levensvreugde van Mevrouw Ja werkt aanstekelijk en spat uit de grote en kleurrijke prenten van het boek.

Maar positief zijn kent zijn grenzen. Op een ochtend zijn haar kleuren op en wordt Mevrouw Ja wakker in het zwart. Ze is Mevouw Nee geworden. Tijd voor Meneer Nee om in actie te schieten.

Dit verhaal is zo herkenbaar, voor kinderen en zeker ook voor volwassenen. De lichte leuke tekst en de aanstekelijke prenten zorgen er gelukkig voor dat het boek niet belerend wordt.

Mevrouw Ja en Meneer Nee doet grote en kleine lezertjes eventjes stilstaan bij zichzelf. Ben ik Ja of ben ik Nee?

Nieuw in de winkel

MUIS WAAIT WEG

MUIS WAAIT WEG

Tekst en illustraties: Arnold Lobel
leeftijd: voorlezen + zelf lezen vanaf 7 jaar (AVI 6)
isbn 9789021669649
INTRODUCTIEPRIJS t.e.m. 1 maart 2012: 15 euro (ipv 22,50 euro)

Arnold Lobel is een Amerikaans auteur en illustrator die heel wat kinderboeken op zijn naam heeft staan. Hij stierf in 1987 maar zijn verhalen en personages blijven jong en fris. Denken we maar aan kikker en pad, muis, uil, sprinkhaan en Bastiaan big.

In de nieuwe verzamelbundel Muis waait weg zijn de mooiste verhalen van Lobel samengebracht,  er zijn eveneens een aantal niet eerder gepubliceerde rijmpjes over uilen en varkens in opgenomen.

Bij Arnold Lobel  lijken de dieren heel erg op mensen met hun kleine en grote kantjes. In zijn eenvoudige verhalen zie je en voel je wat echte vriendschap is. Tekst en illustratie zijn warm en liefdevol. De creativiteit en het filosofisch tintje zorgen dat alles licht en sprankelend blijft.

Muis waait weg is een heerlijk lees- en voorleesboek.  Ontroerend en teder!

Nieuw in de winkel

EEN DOOSJE KERST

EEN DOOSJE KERST

Tekst: Riet Wille - Tekeningen: Riske Lemmens
leeftijd: + 4 jaar
isbn 9789058387189
prijs: 14,50 euro

De kerstboom plaatsen en versieren is een magisch moment. En zeker voor dit jongetje dat met zijn fiets de nacht intrekt om sterren te plukken. Hij verzamelt ook witte sneeuwvlokjes, kerstroosjes, engeltjes uit spinrag en echte ijspegels. Gelukkig wordt hij hierbij geholpen door acht meesjes met mooie gele buikjes.

Op de laatste bladzijde schittert de versierde boom in het licht van de volle maan.

Een doosje kerst is een sfeervol en poëtisch kerstverhaal, mooi op rijm gezet door Riet Wille. De grote prenten ademen nostalgie. 

Nieuw in de winkel

SUPERDOLFJE

SUPERDOLFJE

Tekst: Paul van Loon - Illustraties: Hugo van Look
leeftijd: + 7 jaar (AVI E4)
isbn 9789025858377
prijs: 12,95 euro

Misschien ken je Dolfje Weerwolfje nog niet? Hij is de superheld in de grumorverhalen van Paul van Loon. Jazeker, grumor! Een mix van griezel en humor.

Dolfje Weerwolfje is een heel gewone jongen met een brilletje. Drie nachten per maand, bij volle maan natuurlijk,  verandert hij in een weerwolf en beleeft de gekste avonturen. Zo gek, dat ze er in Nederland zopas een film over hebben gemaakt.

Het nieuwe boekje van Paul van Loon wordt volledig in kleur uitgegeven. Ook de dialogen in het boek krijgen een apart kleurtje en springen in het oog. Het  boekje blijft bovendien glimmen in de nacht door het glow in the dark-effect van de maan.

SuperDolfje is een aantrekkelijk boekje voor jonge lezers. Grappig ,spannend en leuk om naar te kijken!

Nieuw in de winkel

HET DIERELIRIUM VAN PROFESSOR REVILLOD

HET DIERELIRIUM VAN PROFESSOR REVILLOD

21 etsen van Javier Sáez Castán met kenschetsen van Miguel Murugarren
Nederlandse vertaling: Kees van Kooten
Leeftijd: "ouders zo goed als kinderen..."
isbn 9789061699750
prijs: 14,90 euro

Het dierelirium is een (pseudo) wetenschappelijk werk waarin u kennis kunt maken met maar liefst 4096 verschillende diersoorten en hun habitat.  Dit boekje noemt zichzelf dan ook een Bibliografisch pronkstuk der  Hedendaagse Dierkunde en lijkt zo weggelopen uit een ver verleden. De etsen zijn gebaseerd op de aantekeningen van Professor Revillod.  De geleerde ontdekkingsreiziger verzamelde zijn zoölogische waarnemingen tijdens tal van woeste expedities.

Door een vernuftig systeem, waarbij men de bladzijden in drie stukken knipt en met een ringbandje bijeenhoudt , kan de lezer naar hartenlust zelf de meest vreemde wezens creëren en ontdekken in dit boekje.  Er staat zelfs wat uitleg bij geschreven!  Boven de kop van het dier lees je een algemene beschrijving van de soort, boven het lijf een karaktertrek en boven de poten het land van herkomst. Door stukken van de bladzijden om te slaan maakt de lezer de meest gekke combinaties. Ooit een knorlidier ontmoet of een ritje gemaakt op de kangoekoemeel?

Het dierelirium is een echte aanrader voor wie de schepsels van het dierenrijk eens op een andere manier wil ontdekken.

Nieuw in de winkel

DE BLAUWE VOGEL

DE BLAUWE VOGEL

Maurice Maeterlinck
in een bewerking van Do van Ranst en met prenten van Carll Cneut
isbn 9789058387332
prijs: 15,95 euro

Precies honderd jaar geleden won Maurice Maeterlinck de nobelprijs voor literatuur en dat zullen ze in Gent geweten hebben. Naast tal van andere activiteiten loopt er  in de Kunsthal van de Sint-Pietersabdij een tentoonstelling ‘De Blauwe Vogel’ rond Maeterlincks beroemdste toneelstuk ‘L’oiseau bleu’. Ook werd dit beroemde stuk door Do Van Ranst bewerkt tot een eigentijds sprookje. Illustrator Carll Cneut voorzag het verhaal van prenten.

Maeterlinck was de absolute grootmeester van het symbolisme in de literatuur. Niet zo makkelijk dus om van dit verhaal een prentenboek voor kinderen te maken. Vraag is dan ook of dit prentenboek niet eerder door volwassenen moet worden gelezen.

Do van Ranst en Carll Cneut hebben hoe dan ook een klein meesterwerkje afgeleverd. Van Ranst neemt de lezer moeiteloos mee in zijn vreemde zoektocht naar de blauwe vogel. De prachtige illustraties van Cneut baden in een blauwe, donkere, geheimzinnige  sfeer en helpen de lezer op weg. Dit alles met respect voor de grote Maurice Maeterlinck.

Nieuw in de winkel

DE RODE BOOM

DE RODE BOOM

Tekst en illustraties: Shaun Tan
Nederlandse vertaling: Bart Moeyaert
prentenboek
isbn 9789045112398
prijs: 14,95 euro

We kennen Shaun Tan vooral van zijn tekstloze beeldverhaal De aankomst, van zijn beklemmende surrealistische decors en van de ongelooflijke kracht en emoties die zijn prenten oproepen.

Ook in De rode boom staan we versteld van Tans meesterschap. De vertaling van de tekst - die zeer miniem is - lag in handen van Bart Moeyaert, die met de weinige woorden perfect weet in te spelen op de sfeer van het boek.

En ja, vrolijk gaat het er niet aan toe. Een meisje wordt wakker op een dag en er is niks om naar uit te kijken.  Een baaldag dus die niet in woorden maar in prenten wordt verteld. Donker, bij momenten hallucinant en vooral doordrongen van een grote eenzaamheid.

Tan eindigt positief en het sprankeltje hoop  is op elke bladzijde aanwezig in de vorm van een oranje blad. Nooit gedacht dat een verloren dag zo mooi in beeld gebracht kan worden. De rode boom is een troostrijk meesterwerk.

Nieuw in de winkel

IK WOU

IK WOU

Portretten door Ingrid Godon met teksten van Toon Tellegen
isbn 9789020996432
prijs: 24,99 euro

Ik wou dat ik de mooiste woorden vond om dit boek de hemel in te prijzen.

Ingrid Godon maakte een reeks portretten en liet zich hiervoor inspireren door de schilderkunst van de Renaissance en de Vlaamse primitieven. Ook de gezichten op oude familiefoto’s en op de foto’s van Norbert Ghisoland, studiofotograaf uit  de Borinage in het begin van de twintigste eeuw, lieten haar niet onberoerd.  In haar tekeningen probeerde zij dezelfde kwetsbaarheid en ingehouden emoties weer te geven, dezelfde ernst, dezelfde ondoorgrondelijkheid. 

Toon Tellegen verzon de woorden. Hij liet de portretten spreken. Niet zozeer verhalen maar gedachten, die naadloos bij het portret aansluiten. De taal van Tellegen is puur. Zijn teksten raken niet aan het beeld, maar vullen het aan. De emoties worden zacht maar zeker tastbaar.

Een grote illustrator en een kleine filosoof maakten samen een boek. Tot 8 januari worden de portretten uit het boek ook tentoongesteld in het M-museum te Leuven.  Allen daarheen!

Ik wou dit boek onder de kerstboom vragen, maar het wachten duurt me wat lang. Een schitterend cadeau voor wie van taal en tekening houdt.

Nieuw in de winkel

IN HET BEGIN WAS ER... BOB

IN HET BEGIN WAS ER... BOB

Meg Rosoff
leeftijd: + 15 jaar
isbn 9789048811588
prijs: 17,95 euro

Bericht aan alle fans van Meg Rosoff: haar nieuwe boek  In het begin was er... Bob is controversieel en totaal anders dan haar prachtige debuut. Geef dit boek de kans die het verdient en lees het zonder specifieke verwachtingen.

Waarom stellen we ons God voor als een wijze bejaarde man met een baard? En als God bestaat, waarom gaat het er hier op aarde zo ellendig aan toe? Meg Rosoff verzon een antwoord. God is in haar boek een egocentrische teenager die alleen met zichzelf en zijn eigen (vleselijke) behoeften bezig is.  Niemand wou immers de aarde creëren. Deze was te klein en lag te veraf.  Geen enkele kandidaat leek geschikt behalve meneer B, maar deze kleurloze man van middelbare leeftijd werd tot assistent benoemd. De moeder van Bob verloor het pokerspel en kreeg de scheppingstaak toebedeeld. Ze schoof deze direct naar haar zoon Bob door.

Bob/God schiep een wereld en zijn bekommernis om deze is minimaal. Zijn nonchalance heeft echter grote gevolgen.  Hij laat de kraan van het bad open staan, valt in slaap en veroorzaakt op die manier hevige overstromingen. Meneer B probeert te redden wat er te redden valt en verhoort de stapels gebeden. Het gebed van Lucie bijvoorbeeld waarin ze God vraagt om verliefd te worden. 

In het begin was er... Bob is op zijn minst gezegd apart.  Rosoff creëert een wereld waarin goden mensen lijken en mensen goden. Het is niet altijd makkelijk om haar te volgen in haar fantasie, maar wie dit probeert zal een unieke leeservaring rijker zijn.

Gedicht Van De Maand

Gedicht van de maand

IK WOU

dat ik meer moed had.

Ik heb daar zo weinig van…

Als je moed kon kopen, ik zou er

al mijn geld aan uitgeven

Het zou mijn kostbaarste bezit zijn.

Gewone moed. Geen heldenmoed of overmoed.

Dagelijkse moed.

Mensen zouden over mij zeggen:

‘Zie je hem daar?’

‘Ja.’

‘Weet je wat hij is?’

‘Nee.’

‘Moedig. Heel moedig.’

‘o ja?’

‘ja.’

Geluk kreeg ik er dan voor niks bij.


IK WOU

Toon Tellegen schreef gedachten bij de portretten van Ingrid Godon.  Wat de beelden niet vertellen doen de teksten soms wel. En omgekeerd.

Meer info over het boek Ik wou lees je hierboven in de rubriek ‘nieuw in de winkel’.

Tijd Voor

Tijd voor ...

EEND ZOEKT KLEUREN

EEND ZOEKT KLEUREN

Fiona Rempt en Noëlle Smit
leeftijd: +2 jaar
isbn 9789047514237
prijs: 7,99 euro

Als je goed om je heen kijkt, zie je dat alles gekleurd is. En dat doet Eend. Eerst merkt ze de kleuren bij haarzelf op – een oranje snavel, gele voeten, groene buik, blauwe vleugels- en daarna gaat ze op zoek in de natuur. En ook haar vrienden hebben bonte kleuren.

Een kartonboekje om samen met je peuter de kleuren te ontdekken.

Tijd voor ...

VOS EN HAAS - BLAUW IS SAAI

VOS EN HAAS - BLAUW IS SAAI

Tekst: Sylvia Vanden Heede - Illustraties: Thé Tjong-Khing
leeftijd: +3 jaar
isbn 9789020976571
prijs: 12,95 euro

Onze vrienden Vos en Haas zijn gezellig aan het picknicken als Vos opeens beseft dat zijn trui zo saai blauw is. Hij wil liever een groene trui maar dan lijkt hij net een kikker. Toch is groen een mooie kleur want ook het gras is groen en een tomaat die niet rijp is. Een rijpe banaan is dan weer geel als een citroen, maar sinaasappels zijn veel lekkerder.
De picknick wordt verstoord of opgevrolijkt door een hevige discussie over kleuren. De prenten in dit grote kartonboek volgen het geanimeerde gesprek maar tonen nog veel  meer.

Blauw is saai is een leuk kijk- voorlees- en leesboek met kleuren en eten in de hoofdrol. Het einde is verrassend blauw!

Tijd voor ...

BLAUWTJE EN GEELTJE - EEN KLEUR VAN ZICHZELF

BLAUWTJE EN GEELTJE - EEN KLEUR VAN ZICHZELF

Leo Lionni
Blauwtje en geeltje - isbn 9789020202649 - vanaf 3 jaar - 12,50 euro
Een kleur van zichzelf - isbn 9789047608462 - vanaf 4 jaar - 9,95 euro

Blauwtje en geeltje zijn de allerbeste vrienden, maar als ze samen spelen gebeurt er iets vreemds. Ze worden groen.
En in Een kleur van zichzelf verandert de kameleon steeds maar weer van kleur. Waarom kan hij niet eens gewoon hetzelfde blijven.

Leo Lionni slaagt erin om op een heel bijzondere manier het kleurenspel te beschrijven. Eenvoudiger kan niet. Met wat vlekken op papier creëert hij in blauwtje en geeltje een volledig verhaal. Ook in Een kleur van zichzelf  laat Lionni de kinderen van de verschillende kleuren proeven.

Leo Lionni werd op 5 mei geboren in Amsterdam en leefde in de Verenigde Staten en Italië, waar hij in 1999 overleed.  Zijn wereldwijde bekendheid kreeg Lionni door zijn werk als schilder, graficus en ontwerper. Hij  heeft ook een veertigtal kinderboeken op zijn naam staan.

De boeken van Lionni schitteren in eenvoud en zijn net als de kleuren tijdloos mooi.

Tijd voor ...

VLINDER, VLINDER

VLINDER, VLINDER

Petr Horácek
leeftijd: + 4 jaar
isbn 9789055798643
prijs: 14,95 euro

Vlinder, vlinder is een aanstekelijk kleurrijk boek.

Lisa, met knalrode jurk en gele strik in het haar, speelt met een prachtige vlinder. Plots is hij weg en dan begint haar zoektocht in de tuin. Ze vindt er tal van andere felgekleurde leuke diertjes: een groene kever, een rood lieveheersbeestje, een gele bij met een streep. De lezer piept mee door de gaatjes in de bladzijden.

In dit vrolijke boekje ontdek je op een speelse manier diertjes en kleuren. De lezer wordt beloond met een grote pop-up-vlinder op de laatste bladzijde.

Tijd voor ...

HET GROTE BOEK VAN ELMER

HET GROTE BOEK VAN ELMER

David McKee
leeftijd: +4 jaar
isbn 9789047503569
prijs: 15,00 euro

Je kent hem wel, Elmer! De olifant die eruitziet als een lappendeken. Hij is geel, oranje, rood, roze, paars, blauw, groen, zwart en wit, alles netjes in hokjes opgedeeld. En hij is ook een beetje anders. Hij maakt iedereen graag aan het lachen.

Vijf verhalen over de kleurrijke olifant staan nu gebundeld in Het grote boek van Elmer.

Hierin leren we Elmer kennen als een leuke, behulpzame en gevoelige olifant, die wel erg veel van grapjes houdt. De avonturen die Elmer beleeft zijn herkenbaar en prikkelen tegelijk de fantasie. Op de prenten raak je niet uitgekeken.

Het grote boek van Elmer is een vrolijk  voorleesboek. Je sluit deze lieve olifant onvoorwaardelijk in je hart.

Tijd voor ...

EEFJE DONKERBLAUW

EEFJE DONKERBLAUW

Tekst: Geert De Kockere - illustraties: Lieve Baeten
leeftijd: +4 jaar
isbn 9789058385215
prijs: 13,95 euro

Het prentenboek Eefje Donkerblauw van Geert De Kockere  is een klassieker geworden en staat in de toptien van Het Mooiste Kinderboek Aller Tijden.

Het verhaal is simpel maar oprecht. Eefje donkerblauw is een koningin die gek is op blauw. Alles in haar kasteel ziet en ademt diepblauw. Wanneer ze koning Goudgeel op het strand ontmoet gebeuren er vreemde dingen. Langzaam maar zeker maakt ze plaats voor de kleur geel, zowel in haar kasteel als in haar hart.

Eefje Donkerblauw is een  verhaal over kleuren en over anderen durven toelaten. De illustraties van Lieve Baeten zijn speels en feeëriek. Onze donkerblauwe koningin Eef is werkelijk een verrukkelijk kind en ook koning Goudgeel is sprookjesachtig mooi. Schitterend ook hoe de kleuren blauw en geel zich langzaam maar zeker verzoenen in de illustraties.

Misschien nog even vertellen dat ze nog lang en gelukkig leefden en groene en blauwe kinderen kregen die op hun beurt met andere kleuren trouwden…

Van deze klassieker bestaat een MEMO-spel en natuurlijk ook een prachtige donkerblauwe pop.

Tijd voor ...

GROEN

GROEN

tekst: Mark Sperring - illustraties: Leo Timmers
leeftijd: +3 jaar
isbn 9789044813395
prijs: 14,95 euro

Gust houdt van groen. Hij draagt dan ook altijd groene kleren. Het meest houdt hij van groene hoeden. Hij heeft er een heleboel.
Zijn zus lacht hem uit en vindt hem een groene kool, erwt, appel, limoen, pad, schimmel… Maar nee, dat is Leo niet. Hij is een krokodil en hij eet zijn plagende zus in één hap op.

In dit grappige boekje worden tal van nieuwe woordjes aangebracht en springen de kleuren van het witte blad. De illustraties van Leo Timmers zijn heel direct.  Zijn typische bolle oogjes maken het verhaal speels en levendig. Een heerlijk pleidooi voor groen!

Tijd voor ...

KRAAI

KRAAI

Tekst en illustraties: Leo Timmers
leeftijd: +3 jaar
isbn 9789044810790
prijs: 14,95 euro

Leo Timmers houdt van kleuren. Dat zie je in zijn illustraties maar ook inhoudelijk draait het in zijn prentenboeken vaak om kleur.

Kraai is zoveel groter en zwarter dan mees, vink en parkiet. Die piepkleine vogeltjes zijn bang voor hem. Kraai schildert zijn zwarte veren maar dan nog blijft hij een gevaarlijke reus.

Kraai is een aandoenlijk en hartverwarmend verhaal over anders en eenzaam zijn. Met weinig woorden en krachtige tekeningen slaagt Timmers erin om een eerlijk en herkenbaar verhaal te vertellen. Kleuters zullen heel goed aanvoelen wat het betekent om een ‘zwarte kraai’ te zijn in een wereld van bonte kleine vogeltjes. Gelukkig is er een ‘happy end’.

Tijd voor ...

ROODGEELZWARTWIT

ROODGEELZWARTWIT

Tekst: Brigitte Minne - illustraties: Carll Cneut
leeftijd: +4 jaar
isbn 9789058381064
prijs: 14,75 euro

 

Dit verhaaltje gaat over vier kinderen die op hetzelfde plein wonen en altijd samen spelen. Ze hadden ook Jan, An, Piet en Miet kunnen noemen, maar gelukkig  kregen ze de namen rood, geel, zwart en wit.
Rood speelt altijd de baas tot op de dag dat de andere kleuren/kinderen dit niet meer pikken.

Onnodig te vertellen dat Carll Cneut dit gegeven prachtig weet om te zetten in zijn illustraties. Hij bedwingt de emoties door alles in een strakke vorm te gieten. De kinderen zijn precies porseleinen poppetjes. Hoe beter het samenspelen lukt, hoe nauwer Cneut de kinderen met elkaar verbindt in zijn weerom prachtige composities.

Tijd voor ...

ER WAS EENS EEN MEISJE... OVER GOUD, BLAUW EN ANDERE KLEUREN

ER WAS EENS EEN MEISJE... OVER GOUD, BLAUW EN ANDERE KLEUREN

Gitte Spee
leeftijd: +3 jaar
isbn 97890443219313
prijs: 14 euro

Pretentieloos, eenvoudig en toch de moeite waard!  Dit boekje neemt ons mee naar de zolder waar Sophie een grote kist met kleren vindt. De kleuren brengen haar in andere sferen en andere oorden. In blauw en goud speelt ze prinses, in geel waant ze zich op het strand, in zwart is ze een echte heks, in wit een bruid.

Bij elke kleur een simpel versje, een grote kleurenprent en een bijpassende miniatuur van de hond.