Nieuw In De Winkel

Nieuw in de winkel

DOEI!

DOEI!

Tekst: Edward van de Vendel - illustraties: Marije Tolman
leeftijd: +4 jaar
prijs: 17,50 euro

Doei! Dat roept Bor elke avond vanuit zijn kamer naar Maartje. Op de dag dat dit slaapwelritueel wegvalt, voelt Maartje dat ze moet ingrijpen. In het nieuwe boek van Edward van de Vendel en Marije Tolman zien we hoe een broer en een zus elkaar heel graag zien, maar elkaar niet altijd weten te vinden. Hoe ze plots hun dromen - en dit mag je ook letterlijk nemen - niet meer kunnen delen. Het verhaal in dit boek wordt verteld in weinig woorden en heel veel beelden. In haar naïeve tekenstijl en goed doordacht kleurenpalet, serveert Tolman een prachtige dromenwereld die feilloos overgaat in beelden van overdag. Van de Vendel heeft niet veel woorden nodig maar weet ze raak te kiezen. Zijn verhaal is herkenbaar en toch verrassend.

Doei! is een gevoelig en teder boek waarin tekst en beeld niet zonder elkaar kunnen. Samen zijn ze ontroerend sterk!  Een boek om in weg te dromen!

Nieuw in de winkel

MIJN HUISDIER IS EEN BOEK

MIJN HUISDIER IS EEN BOEK

Bob Staake
leeftijd: +4 jaar
prijs: 12,95 euro

Mijn huisdier is een boek is het nieuwe prentenboek van de Amerikaanse topillustrator Bob Staake. In kleurrijke en grappige illustraties vertelt hij het verhaal van een jongetje dat liever een boek dan een echt huisdier heeft. De voordelen zijn immers bekend: een boek maakt de meubels niet kapot, heeft geen vlooien en loopt nooit weg.

Maar als het boek per ongeluk bij de spullen voor de kringloopwinkel (liefdadigheidsbazaar) belandt, beleven we een spannende race tegen de tijd… En waar verstopt een boek zich als het bang is? 

Tijd Voor

Tijd voor ...

LIJSTJES ... LIJSTJES .... LIJSTJES

We zetten onze favorieten van 2014 op een rijtje.

Vernieuwend, creatief, verrassend, innemend…ze bekoorden ons!

Tijd voor ...

ONZE FAVORIETE PRENTENBOEKEN: GONNIE & VRIENDJES SPEELBOEK - GONNIE & VRIENDJES IN GANZENPAS

ONZE FAVORIETE PRENTENBOEKEN: GONNIE & VRIENDJES SPEELBOEK - GONNIE & VRIENDJES IN GANZENPAS

Olivier Dunrea
isbn 9789025756154: 14,95 euro - isbn 9789025759261: 12,95 euro
leeftijd: +2 jaar

PLEZANT KIJK-EN SPELPLEZIER MET DEZE AVONTUURLIJKE GANSJES VERZEKERD!

Gonnie het gansje en haar vele leuke vriendjes zijn schattig. Allemaal hebben ze wel iets: een kleurtje, een knuffel, een laars, een pet. Ze verstoppen zich in, onder of op, ze genieten van de seizoenen en van de dieren op de boerderij en ze ontdekken….

Twee schitterende boeken - waarvan één met stevige flapjes - waarin je samen met je peuter heel veel kunt aanwijzen en benoemen. Plezant kijk- en spelplezier met deze avontuurlijke gansjes verzekerd!

Tijd voor ...

ONZE FAVORIETE PRENTENBOEKEN: FRANKY

ONZE FAVORIETE PRENTENBOEKEN: FRANKY

Leo Timmers
leeftijd: +4 jaar
prijs: 14,99 euro

DE ILLUSTRATIES ZIJN SCHITTEREND, GRAPPIG EN DOORDACHT; EEN ECHTE TOPPER!

Franky van Leo Timmers is een aanstekelijk prentenboek. Eerst en vooral is er Sam, een guitig kereltje met een grote liefde voor robots. Zijn kamer en dus ook de prenten in het boek staan er vol van. Omdat niemand gelooft dat ze echt bestaan en op een verre planeet wonen, bouwt Sam zijn eigen robot Franky. Ze worden beste vrienden tot de dag dat familie van Franky met hun ruimtetuig op aarde landt.

De illustraties van Leo Timmers zijn schitterend, grappig en doordacht. Nooit overladen en toch doorspekt met pittige details en knallende humor. De tekst beperkt zich tot een minimum en is prachtig geïntegreerd.

Zowel het verhaal als de illustraties in dit boekje bekoren jong en oud.
Een echte topper!

Tijd voor ...

ONZE FAVORIETE PRENTENBOEKEN: OTTO GROOT, OTTO KLEIN

ONZE FAVORIETE PRENTENBOEKEN: OTTO GROOT, OTTO KLEIN

Tom Schamp
leeftijd: +4 jaar
prijs: 14,99 euro

IN DIT KIJK- EN ZOEKBOEK VOOR JONGE KINDEREN KNIPOOGT SCHAMP OVERVLOEDIG MAAR SUBTIEL NAAR DE VOLWASSEN LEZER; HEERLIJK!

Tegenstellingen zitten overal. Dit boek staat er vol van. Tom Schamp laat je kennismaken met een stad vol grappige en vaak niet voor de hand liggende tegenpolen.
De grote prenten vol verrassende details nodigen uit tot zoeken, fantaseren en vertellen. Het kleurenpalet in dit boek is prachtig en doordacht. De opbouw verbluffend.
In dit kijk- en zoekboek voor jonge kinderen knipoogt Schamp overvloedig maar subtiel naar de volwassen lezer. Heerlijk!

Tijd voor ...

ONZE FAVORIETE PRENTENBOEKEN: SSST! WE HEBBEN EEN PLAN.

ONZE FAVORIETE PRENTENBOEKEN: SSST! WE HEBBEN EEN PLAN.

Chris Haughton
leeftijd: + 4 jaar
prijs: 12,95 euro

HAUGHTON OVERTUIGT MET WEINIG WOORDEN EN SCHITTERENDE ILLUSTRATIES.

Chris Haughton verrast en vertedert ons met zijn derde prentenboek. Onmiskenbaar in zijn eigen stijl.  Eenvoud siert weerom en dit zowel in de matte gestileerde prenten in een doordacht kleurenpalet als in de opbouw van het verhaal zelf.
Vier mannetjes gaan op jacht. Drie ervan hebben een plan. Ze willen een mooie gekleurde vogel vangen. Alleen Rovertje vier ziet het een beetje anders en boekt succes.
Het boek is grappig en aandoenlijk en bekoort jong en oud in één oogopslag! 

Tijd voor ...

ONZE FAVORIETE PRENTENBOEKEN: DE LEEUW EN HET VOGELTJE

ONZE FAVORIETE PRENTENBOEKEN: DE LEEUW EN HET VOGELTJE

Marianne Dubuc
leeftijd: +4 jaar
prijs: 14,99 euro

EEN PAREL VAN EEN BOEKJE OM DE WINTER DOOR TE KOMEN!

Het is herfst. Leeuw werkt in de tuin. Plots valt er een vogeltje uit de lucht. Leeuw verzorgt en koestert het vogeltje een hele winter lang. Hij houdt het vooral warm: in zijn manen, onder zijn muts, in zijn pantoffels… En dan wordt het weer lente. Het vogeltje vertrekt.

Dit boekje vertelt een verhaal over een winter. Een ‘warme’ winter, want met zijn twee valt de winter best wel mee.  De bijzondere vriendschap die ontstaat tussen de leeuw en het vogeltje wordt door Marianne Dubuc teder in beeld gebracht. Alsook het gemis en het verlangen erna. Keert het vogeltje ooit terug?
Een parel van een boekje om de winter door te komen! Bij voorkeur te lezen bij het haardvuur.

Tijd voor ...

ONZE FAVORIETE PRENTENBOEKEN: POESJE MAUW

ONZE FAVORIETE PRENTENBOEKEN: POESJE MAUW

Mies van Hout
peuter/kleuterboek
prijs: 14,95 euro

MET DIT BOEK KRIJGEN DE KINDEREN GOESTING: OM TE ZINGEN EN OM TE SCHILDEREN.

Voor dit kartonboek met bijhorende CD leggen peuters/kleuters met plezier hun iPad aan de kant. Het is zo puur en zuiver dat het jong en oud bekoort. Woord, muziek en beeld vormen samen een aantrekkelijk geheel.
Eerst en vooral is er de CD waarop oude kinderliedjes heel sober en met een eenvoudige instrumentale begeleiding worden gezongen. Daarnaast heb je het kartonboek met de tekst van de liedjes en de prachtige aquarellen van Mies van Hout. De dieren uit de liedjes schitteren teder op een mooie witte achtergrond: eendjes, visjes, kikkers,…

Met dit boek krijgen de kinderen goesting: om te zingen en om te schilderen. Zet de verf en de Cd-speler (of laptop) alvast klaar!

Tijd voor ...

ONZE FAVORIETE PRENTENBOEKEN: HEEFT U SOMS EEN KNIPPERLICHTJE GEZIEN?

ONZE FAVORIETE PRENTENBOEKEN: HEEFT U SOMS EEN KNIPPERLICHTJE GEZIEN?

Bernardo Carvalho
leeftijd: +4 jaar
prijs: 14,50 euro

HET FLADDERT DOOR HET BOS EN DE STAD EN VOORAL DOOR DE HEERLIJK GESCHILDERDE WARME PRENTEN.

Heeft u soms een knipperlichtje gezien?
In dit charmante prentenboek volgen we de zoektocht van een vuurvliegje. Het fladdert door het bos en de stad en vooral door de heerlijk geschilderde warme prenten van Bernardo Carvalho.  Wanneer het op de laatste pagina zijn knipperlichtje vindt zien we tegelijk een konijn opspringen en terugkeren. Hup konijntje! We keren samen met het konijn terug naar de eerste pagina waar het vuur nog steeds gezellig brandt.

Tijd voor ...

ONZE FAVORIETE PRENTENBOEKEN: KIETEL NOOIT EEN KROKODIL

ONZE FAVORIETE PRENTENBOEKEN: KIETEL NOOIT EEN KROKODIL

Bette Westera en Thé Tjong-Khing
leeftijd: +4 jaar
prijs: 13,95 euro

ZE RIJMT VERRASSEND, HOUDT VAN EEN TIKKELTJE ONDEUGEND EN GEEFT DE VROUWEN STEEVAST EEN KRACHTIGE ROL.

Bette Westera is beslist de Annie M.G. Schmidt van deze tijd. Ze rijmt verrassend, houdt van een tikkeltje ondeugend en geeft de vrouwen in haar werk steevast een krachtige rol. Bovendien steekt ze de draak met preutsheid, oppervlakkigheid en heel wat maatschappelijke gewoontes.

Kietel nooit een krokodil is dus weer heerlijk leesvoer over een heel gehoorzaam dochtertje dat de laatste wens van haar vader de roverhoofdman getrouw naleeft: ga rovend door het leven en kietel nooit een krokodil. Haar broers daarentegen doen het natuurlijk net wel! En dan moet het brave zusje hen redden enweer op het rechte pad brengen!
En in dit boekje is het rechte pad echt wel behoorlijk krom!

Tijd voor ...

ONZE FAVORIETE PRENTENBOEKEN: MIDDEN IN DE NACHT, IN MIJN TUIN....

ONZE FAVORIETE PRENTENBOEKEN: MIDDEN IN DE NACHT, IN MIJN TUIN....

Séverin Millet
leeftijd: +4 jaar
prijs: 14,99 euro

EN WIE GOED KIJKT ZAL MERKEN DAT SPOOKJES OOK WEL EEN BEETJE OP MENSEN LIJKEN.

Hebt u zich al eens afgevraagd wat spookjes zoal doen ’s nachts? Dit stevige kartonboek met grote kijkplaten leert ons alvast dat de tijd van griezelen voorgoed voorbij is. Spookjes zijn naarstige werkers. In één nacht bouwen ze torenhoge huizen met glijbanen, balkonnetjes en heel veel gekke buizen. Spookjes hebben bovendien tal van leuke bezigheden en zijn helemaal niet bang van grote dieren die zomaar passeren.
Dit kijkboek neemt je mee naar een nachtelijke spookjeswereld vol fantasie. En wie goed kijkt zal merken dat spookjes ook wel een beetje op mensen lijken.

Tijd voor ...

ONZE FAVORIETE PRENTENBOEKEN: HET DONKER

ONZE FAVORIETE PRENTENBOEKEN: HET DONKER

Lemony Snicket
leeftijd: +4 jaar
prijs: 13,95 euro

HET VERHAAL IS NET ALS HET DONKER ZELF EEN BEETJE SPANNEND MAAR EINDIGT IN VOLLE LICHT.

Laszlo is bang voor het donker en het donker zit overal: achter het raam, achter het douchegordijn, in de kast en vooral in de kelder. Elke morgen opent hij de kelderdeur en groet het donker in de hoop dat het donker hem verder met rust zal laten. Op een nacht echter roept de stem van het donker en lokt Laszlo naar de kelder. Hij wil hem iets laten zien.
Dit spannende verhaal over licht en donker is schitterend in beeld gebracht door Jon Klassen. Zachte tinten geel, lichtblauw, bruin en oranje vormen een mooi contrast met het donkere zwart. Het verhaal is net als het donker zelf een beetje spannend maar het eindigt in volle licht.

Een schitterend boekje voor al wie (een beetje) bang is in het donker.

Tijd voor ...

ONZE FAVORIETE PRENTENBOEKEN: WAT ZIT ER IN DIE KIST?

ONZE FAVORIETE PRENTENBOEKEN: WAT ZIT ER IN DIE KIST?

Pieter Gaudesaboos
leeftijd: +4 jaar
prijs: 15,99 euro

IN STRAKKE LIJNEN EN MET EEN MINIMAAL KLEURENPALET WEET HIJ DE LEZER TE BEKOREN.

In dit nieuwe boek van Gaudesaboos wordt de fantasie geprikkeld. Niet door grote chaotische prenten maar door strak gestructureerde verhaallijnen en illustraties.
Wat zit er in de kist? Een andere kist die tijdens het vervoer op boot, trein, bus en fiets telkens kapot gaat. Tot een meisje het laatste kistje eindelijk mag open maken.

Samen met de kist maakt de lezer een lange reis doorheen de illustraties. En ja, weer een beetje anders maar toch is ook dit boekje duidelijk van de hand van Gaudesaboos. In strakke lijnen en met een minimaal kleurenpalet weet hij de lezer te bekoren. Het einde is verrassend en zelfs teder.

Uiteraard zit dit boekje mooi verpakt in een … kistje.

Tijd voor ...

ONZE FAVORIETE JEUGDBOEKEN: EEN KIJKJE IN DE KAST

ONZE FAVORIETE JEUGDBOEKEN: EEN KIJKJE IN DE KAST

Riet Wille - Richard Verschraagen
leeftijd: beginnende lezers
prijs: 14,50 euro

NOOIT GEDACHT DAT OUDE SPULLEN ZOVEEL VERHAAL IN ZICH HADDEN!

Riet Wille weet hoe ze eerste lezertjes boeit. Met rijmpjes, raadseltjes en gekke avonturen verteld in makkelijke – liefst eenlettergrepige -  woorden. En deze keer kruipt Riet Wille in de kast. Daar vindt ze heel wat inspiratie in achtergelaten halfvergane schatten.
Nooit gedacht dat oude spullen zoveel verhaal in zich hadden! 

Tijd voor ...

ONZE FAVORIETE JEUGDBOEKEN: DE FNUIKEN EN ANDERE VERHALEN

ONZE FAVORIETE JEUGDBOEKEN: DE FNUIKEN EN ANDERE VERHALEN

Dr. Seuss
leeftijd: +7 jaar
prijs: 12,95 euro

KOPPIGHEID, BLUF, HUICHELARIJ EN MEELOPEN MET DE MASSA, AL DEZE MENSELIJKE GEBREKEN WORDEN GRAPPIG UITVERGROOT;

Met de Fnuiken van Dr Seuss keren we even terug in de tijd. De Amerikaanse Theodor Seuss Geisel schreef in de jaren zestig grappige verhaaltjes die de verdraagzaamheid predikten: uiterlijke kenmerken mogen geen reden zijn tot discriminatie. Nog altijd brandend actueel en in een schitterende vertaling van Bette Westera liggen zijn rijmelarijen opnieuw in de winkel. Koppigheid, bluf, huichelarij en meelopen met de massa, al deze menselijke gebreken worden grappig uitvergroot. Maar vooral het verhaal van de Fnuiken leert ons hoe zinloos en pijnlijk het is als de ene groep zich beter voelt dan de andere.
Een grappige klassieker met een duidelijke boodschap!  Voor thuis of in de klas!

Tijd voor ...

ONZE FAVORIETE JEUGDBOEKEN: BRUNO WORDT EEN SUPERHELD

ONZE FAVORIETE JEUGDBOEKEN: BRUNO WORDT EEN SUPERHELD

Hakon Ovreas - Oyvind Torseter
leeftijd: +8 jaar
prijs: 14,99 euro

DE VANZELFSPREKENDHEID WAARMEE BRUNO ALLES WAARNEEMT EN BELEEFT, GEEFT HET VERHAAL EEN BIJZONDERE STIJL EN LADING;

Het beste Noorse kinderboek van 2013 ligt vertaald in de boekenrekken. Het is een bijzonder warm en sterk verhaal over vriendschap en moed en over hoe het voelt om een opa te verliezen.
Wanneer Bruno gepest wordt, kleedt hij zich ’s nachts om in Bruino en wordt een superheld die met bruine verf de fiets van zijn tegenstanders een ander kleurtje geeft. Zijn vrienden helpen hem hierbij en ook zijn overleden opa is ’s nachts van de partij.
De vanzelfsprekendheid waarmee Bruno alles waarneemt en beleeft,  geeft het verhaal een zeer bijzondere stijl en lading. De grenzen van het leven en de dood, van realiteit en fictie worden zonder enige moeite overschreden.

De taal is sober (vertaling Edward Van de Vendel), de illustraties verfijnd.
Een boekje dat raakt in zijn eenvoud!

Tijd voor ...

ONZE FAVORIETE JEUGDBOEKEN: DE DAGDROMER

ONZE FAVORIETE JEUGDBOEKEN: DE DAGDROMER

Ian McEwan - illustraties Gijs Kast
leeftijd: +10 jaar
prijs: 16,90 euro

DE VERHALEN ZIJN WAT VREEMD, DE FANTASIE BEKLIJVEND.

Ian McEwan, bekend om zijn romans Aan Chesil Beach,  Boetekleed en De cementen tuin, wordt als een van de meest getalenteerde Britse schrijvers aanzien. Hij schreef ook een jeugdboek dat in 1994 werd uitgegeven en nu 20 jaar later opnieuw in de rekken ligt. Deze heruitgave kreeg grimmige illustraties van Gijs Kast die perfect aansluiten bij de avonturen die Peter Fortuin in zijn dagdromen beleeft.

De verhalen zijn wat vreemd, de fantasie best beklijvend. Voor wie eenmaal begint te lezen is geen ontsnappen meer mogelijk.

Tijd voor ...

ONZE FAVORIETE JEUGDBOEKEN: DE JONGEN DIE MET PIRANHA'S ZWOM

ONZE FAVORIETE JEUGDBOEKEN: DE JONGEN DIE MET PIRANHA'S ZWOM

David Almond - Oliver Jeffers
leeftijd: +11 jaar
prijs: 17,50 euro

WAT JE NODIG HEBT IS EEN GROOT HART, EEN BEETJE GEKTE IN JE HOOFD EN DE MAAN DIE JE VERLANGENS HELPT STUREN;

Met deze ingrediënten vertelt David Almond een ontroerend verhaal over een heel bijzondere jongen.

Stan is een lieve jongen. Hij woont bij zijn oom en tante - zijn ouders zijn gestorven - en heeft iets met vissen. Of liever, zijn leven wordt bepaald door vissen. Eerst door de vissen die hij voor zijn oom moet inblikken, later door de visjes die hij wint bij het eendjes vissen op de kermis. En nog later door de vissen waartussen hij moet zwemmen.
In dit boek wordt de realiteit op een speelse manier uitvergroot. Stan heeft een groot hart en dat voelt iedereen direct aan. Het houdt hem op de been en stuurt hem op het juiste pad: naar de kermis en zijn bewoners. Ook de slechteriken - het Rotzooi Opsporing Team -  volgen hun instinct en grijpen elke kans om deze wereld te ontdoen van alle viezigheid. Of zijn ze zelf de rotte appel? 
In dit boek triomfeert het goede op een overweldigende manier. Leuk is ook dat de alleswetende verteller de lezer nu en dan direct aanspreekt. Alsof de lezer het lot van Stan en de plot van het verhaal even zelf in handen krijgt. 
Een gevoelig verhaal waarin Almond zijn meesterschap nog maar eens bewijst! 

Tijd voor ...

ONZE FAVORIETE LEESBOEKEN: DE GANS EN ZIJN BROER

ONZE FAVORIETE LEESBOEKEN: DE GANS EN ZIJN BROER

Bart Moeyaert en Gerda Dendooven
leeftijd: +14 jaar
prijs: 19,99 euro

BART MOEYAERT SPEELT MET FILOSOFISCHE VRAAGSTUKJES DIE HIJ MEESTERLIJK WEET TE VERTALEN IN WOORDEN EN GEBEURTENISSEN.

De gans en zijn broer leg je best op je nachtkastje, neem je mee in de trein of laat je ostentatief slingeren op je salontafel. Dit kleine prachtige boekje met leeslint – vormgeving Gert Dooreman en illustraties Gerda Dendooven- savoureer je het best bij tussenpozen. Zo geniet je nog meer van de korte verhaaltjes over de eigenzinnige gans en zijn broer.
Bart Moeyaert schetst het leven op de boerderij en vooral de gedachten die dit leven oproept bij de gans en zijn broer. Hij speelt met filosofische vraagstukjes die hij meesterlijk weet te vertalen in woorden en gebeurtenissen. Dit alles in de mooie,  zuivere taal en schrijfstijl die we van hem gewoon zijn.

Tien jaar geleden verschenen deze pareltjes reeds in De Standaard Magazine. Nu liggen ze in de winkel te blinken en te blozen. Een must voor alle Moeyaertfans! 

Tijd voor ...

ONZE FAVORIETE LEESBOEKEN: VLAM

ONZE FAVORIETE LEESBOEKEN: VLAM

Floortje Zwigtman
leeftijd: +15 jaar
prijs: 19,95 euro

TERWIJL HEEL WAT POLITIEKE EN FILOSOFISCHE VRAGEN WORDEN AANGEKAART, LEEST HET BOEK VOORAL ALS EEN GOED OPGEBOUWDE THRILLER MET JONGE TWINTIGERS IN DE HOOFDROL.

Floortje Zwigtman heeft een nieuwe young adult-roman geschreven  en daar kunnen we alleen maar blij om zijn.

Roxanne Tron, een vrouw van meer dan veertig, keert in 2012 terug naar haar vaderland Chimeria. Zij is de dochter van de dictator die in 1986 werd verdreven. Wat ze zoekt en waarom ze terugkeert is niet direct duidelijk. Dat ze angstig is en zich bedreigd voelt komen we wel te weten. Tegelijk krijgen  we ook het verhaal van meer dan 20 jaar geleden gepresenteerd. Daar zien we Roxanne als een verwende dictatorsdochter die gaat studeren aan de universiteit en er algauw verliefd wordt op een muzikant.

De voortdurende wissel in tijd en de verschillende personages die grondig worden uitgediept zorgen ervoor dat het boek een rijk en verscheiden beeld toont van de dictatuur. Terwijl heel wat politieke en filosofische vragen worden aangekaart, leest het boek vooral als een goed opgebouwde thriller met jonge twintigers in de hoofdrol.

Floortje Zwigtman vertelt alsof ook haar leven ervan afhangt. En ze is nog niet uitverteld want Vlam is het eerste deel van de trilogie Vonk.

Tijd voor ...

ONZE FAVORIETE LEESBOEKEN: EEN MENS IS GENOEG

ONZE FAVORIETE LEESBOEKEN: EEN MENS IS GENOEG

Els Beerten
leeftijd: +15 jaar
prijs: 15,99 euro

HOE HET LEVEN SLAAT EN TEGENSLAAT EN HOE HET LOT HUN GROTE DROMEN WEGVEEGT.

Wie het vorige boek van Els Beerten Allemaal willen we de hemel heeft gelezen, zal niet twijfelen om het nieuwe ter hand te nemen. Bovendien staat Eén mens is genoeg weer garant voor een heel bijzondere leeservaring waarbij je als het ware in de huid van de personages kruipt. Of beter nog, je staat ernaast en ze vertellen je in een herkenbare Vlaamse spreektaal wat er hen overkomt. Hoe het leven slaat en tegenslaat en hoe het lot hun grote dromen wegveegt.

Eén mens is genoeg vertelt over Juliette die na de dood van haar vader overblijft met een tirannieke moeder en een zusje. Zingen is haar passie maar daar is weinig plaats en aandacht voor. Het noodlot slaat toe en haar broer Louis verhuist met haar naar de andere kant van België. Daar ontmoeten ze Wilfried, cafébaas en gewezen wielertalent van het dorp.

Het leven slaat hard in dit boek, maar toch slaagt Beerten erin een warm en menselijk verhaal neer te zetten. Eén mens is genoeg is een boek voor adolescenten waar volwassenen minstens evenveel deugd aan zullen beleven. 

Tijd voor ...

ONZE FAVORIETE POEZIE: SUPERGUPPIE IS ALLES

ONZE FAVORIETE POEZIE: SUPERGUPPIE IS ALLES

Edward van de Vendel & Fleur van der Weel
leeftijd: +8 jaar
prijs: 22,50 euro

DE TAAL SPRANKELT, DE ILLUSTRATIES VAN FLEUR VAN DER WEEL BEKOREN.

Superguppie is alles en in dit geval is dit geen overdrijving. In deze prachtig uitgegeven dichtbundel met harde kaft vind je alle versjes die reeds eerder zijn verschenen in de superguppiebundels van Edward van de Vendel aangevuld met 22 fonkelnieuwe gedichten.
Voor de liefhebbers een hebbeding, een must! Voor wie de superguppieversjes nog moet ontdekken kunnen we alvast verklappen dat deze bundel vol frisse sprankelende en zonnige gedichten staat. De meest gewone onderwerpen - brandweer, fiets, eten,…- worden op hun kop gezet. De taal sprankelt, de illustraties van Fleur van der Weel bekoren.

De index op onderwerp en titel maakt deze verzamelbundel af.
Een heerlijk boekje voor jong en oud!
Poëzie op zijn best!

Tijd voor ...

VOOR ONZE FAVORIETE POEZIE: DOODGEWOON

VOOR ONZE FAVORIETE POEZIE: DOODGEWOON

Bette Westera & Sylvia Weve
leeftijd: +10 jaar
prijs: 19,95 euro

DOODGEWOON PROBEERT IN WOORDEN TE VATTEN WAT ONZEGBAAR IS.

Doodgewoon of hoe de dood bij het leven hoort. Bette Westera bekijkt de dood van alle kanten. Nieuwsgierig, eerlijk en oprecht  kijkt ze hoe mensen en culturen omgaan met de dood. Met eenvoudige woorden beschrijft ze het gemis en het onmogelijke verdriet waarmee de achterblijvers verder moeten. Nergens klef of overdreven sentimenteel, maar vanuit het hart en vanuit het leven van alledag. 
Ook de illustraties van Sylvia Weve, in warme zachte tinten, zijn ontroerend mooi. Aan de uitgave van het boek - harde kaft met linnen omslag, gekleurde leeslinten en  flapjes - werd zorg en aandacht besteed.
Doodgewoon probeert in woorden te vatten wat onzegbaar is.
Ontroerend mooi!

Tijd voor ...

ONZE FAVORIETE POEZIE: SAMEN OVER EEN MUURTJE

ONZE FAVORIETE POEZIE: SAMEN OVER EEN MUURTJE

101 gedichten van Geert De Kockere
leeftijd: van 4 tot 101 jaar
prijs: 18,95 euro

HET LIJKT WEL OF HIJ DE VERSJES UIT ZIJN MOUW SCHUDT. ZO LICHT EN DARTEL SPEELT HIJ MET RIJM EN TAAL.

Geert De Kockere viert feest! 25 jaar schrijverschap wordt gevierd met een jubileumboek waarin hij 101 nieuwe gedichten plaatst. 25 illustratoren, waarmee hij in de loop van zijn carrière samenwerkte, zorgen voor de illustraties.
Onnodig te vertellen dat dit boek, in een prachtige uitgave en lay-out, een heerlijke kennismaking is met de luchtige en speelse poëzie van De Kockere. Het lijkt wel of hij de versjes uit zijn mouw schudt. Zo licht en dartel speelt hij met rijm en taal.
Maar ook de illustraties - je vindt de naam van de illustratoren onderaan links naast de tekening - zijn opmerkelijk. Weer al eens een bewijs dat er in ons kleine landje heel veel talent huist.
Een opmerkelijk jubileum!

Tijd voor ...

ONZE FAVORIETE POEZIE: SERVET MET GEDICHT

ONZE FAVORIETE POEZIE: SERVET MET GEDICHT

Een uitgave van Plint - onderdeel van verzamelservies Poëten aan tafel
servet 55,5x55,5 cm - 100% katoen
prijs: 9,95 euro

WAT IS GELUK? MISSCHIEN VIND JE HET WEL OP EN ROND DE TAFEL...

Plint zocht glinsterende woorden voor op de (feest)tafel en vond die bij Rutger Kopland. Wat is geluk, vraagt deze zich af. Met dit gedicht, goed en wel gezeefdrukt op grote witte servetten, bied je je gasten alvast een eerste gespreksonderwerp aan. Wat is geluk? Misschien vind je het wel op en rond de tafel….

Tijd voor ...

ONZE FAVORIETE POEZIE: TO DO-BLOK MET KLEMBORD

ONZE FAVORIETE POEZIE: TO DO-BLOK MET KLEMBORD

Uitgave van Plint
Houten klembord met notitieblokje
prijs: 20 euro

WEG MET DIE SAAIE KLADPAPIERTJES DIE OVERAL RONDSLINGEREN!

Wat we niet mogen vergeten!
Wat we vandaag nog moeten doen!
Boodschappen! Dringend!
Hebt u ook zoveel lijstjes met zaken die je moet doen? Dan is dit prachtige houten klembord en notitieboekje een verademing. Weg met de saaie kladpapiertjes die overal rondslingeren! Dit poëtische blokje oogt mooi op je bureau en kan zelfs aan de muur worden opgehangen. Een nuttig en lief eindejaarsgeschenk! 

Tijd voor ...

ONZE FAVORIETE WEET- EN DOEBOEKEN: VREEMDE VOGELS, BIZARRE BEESTEN

ONZE FAVORIETE WEET- EN DOEBOEKEN: VREEMDE VOGELS, BIZARRE BEESTEN

Een vrolijke dierenencyclopedie.
Adrienne Barman
leeftijd: +9 jaar
prijs: 22,50 euro

ALLEMAAL SCHITTEREND GETEKEND EN INGEKLEURD EN OP EEN OF MEERDERE PRENTEN SAMENGEBRACHT.

Van deze dierenencyclopedie word je echt vrolijk. Niet alleen omdat hij schitterend geïllustreerd en uitgegeven is, maar vooral omdat het boek een verrassend creatieve indeling hanteert. Het zet verschillende dieren bij elkaar onder noemers die niet zo vaak voorkomen in ‘wetenschappelijke’ werken: de fabelachtigen, de vervloekten, de architecten, de trouwhartigen, de getemden, de duikkampioenen. Deze en nog veel meer categorieën herbergen de meest uiteenlopende dieren. Allemaal schitterend getekend en ingekleurd en op één of meerdere prenten samengebracht.
Vreemde vogels, bizarre beesten is een heerlijke encyclopedie met humor en stijl!
Urenlang kijk- en leerplezier verzekerd!

Tijd voor ...

ONZE FAVORIETE WEET- EN DOEBOEKEN: DAT KAN EEN AAP SCHILDEREN MAAR KAN JIJ OOK EEN AAP SCHILDEREN?

ONZE FAVORIETE WEET- EN DOEBOEKEN: DAT KAN EEN AAP SCHILDEREN MAAR KAN JIJ OOK EEN AAP SCHILDEREN?

Peter Slabbynck en Veerle Jacobs
leeftijd: +8 jaar
prijs: 14,99 euro

EEN BOEK BOORDEVOL INSPIRATIE MET LEUKE OPDRACHTEN EN SCHILDERTIPS!

Kunstenaars hebben een speciale kijk op het leven en op het maken van kunst. Hoe meer je over hen weet, hoe beter je (hun) kunst begrijpt.  Dit boek vertrekt vanuit een heleboel weetjes over heel bekende kunstenaars en hun werken. Die vormen een aanzet om zelf met verf en penseel aan de slag te gaan.

Wil je een voorbeeld? Pablo Picasso had een periode waarin hij alleen met blauw werkte. Bij de opening van zijn nieuwe tentoonstelling was alles blauw: de ramen, het gordijn aan de ingang, het drankje…maar zijn kunst aan de muren was WIT. Dat had het publiek nu echt niet verwacht.
Opdracht: schilder op elke dag van de week een streep in een ander blauw: een maandagblauw, een dinsdagblauw….Ga zo de hele week door.
Een boek boordevol inspiratie met leuke opdrachten en schildertips!

Tijd voor ...

ONZE FAVORIETE WEET- EN DOEBOEKEN: HET DIERENBOEK

ONZE FAVORIETE WEET- EN DOEBOEKEN: HET DIERENBOEK

Een fascinerende reis door het dierenrijk.
Katie Scott en Jenny Broom
leeftijd: +10 jaar
prijs: 19,99 euro

EEN GEZONDE PORTIE NIEUWSGIERIGHEID IS MEER DAN GENOEG OM URENLANG ROND TE DWALEN IN 'HET DIERENBOEK'.

In deze encyclopedie van het dierenrijk vallen kunst en wetenschap samen. Het volledige dierenrijk ligt immers voor je neus. Je hoeft alleen maar te bladeren en te genieten van de prachtige  illustraties op een sepia achtergrond.
En er is nog meer: in een heldere taal en duidelijk ingedeeld per soort leer je hoe het leven op aarde ontstaat en zich ontwikkelt. Je hoeft geen bioloog te zijn om dit boek te verstaan, je hoeft geen kunstenaar te zijn om te genieten van de prachtige tekeningen. Een gezonde portie nieuwsgierigheid is meer dan genoeg om urenlang rond te dwalen in Het dierenboek. Veel plezier! 

Tijd voor ...

ONZE FAVORIETE WEET- EN DOEBOEKEN: TEKENATLAS, EEN CREATIEVE REIS ROND DE WERELD

ONZE FAVORIETE WEET- EN DOEBOEKEN: TEKENATLAS, EEN CREATIEVE REIS ROND DE WERELD

Aleksandra en Daniel Mizielinscy
leeftijd: +8 jaar
prijs: 9,99 euro

LEG ER DE ECHTE 'ATLAS' NAAST EN JE MAAKT EEN REIS ROND DE WERELD ZONDER HET VLIEGTUIG OP TE MOETEN.

Bij de Atlas - Een fantastische ontdekkingsreis langs de schatten van de wereld van broer en zus Miszielinski (zie archief juli 2013) hoort nu een tekenatlas. En ook deze is bijzonder creatief. Versier het gezicht van de Maori’s, teken de gebarsten grond van de  Death Valley, schrijf deze bladzijde vol Mayataal…
Op elk (afscheurbaar) blad een leuke opdracht waarbij de tekenaar niet aan zijn lot wordt overgelaten: een korte uitleg wordt gegeven en een voorbeeld of aanzet geschetst.  
De tekenatlas is veel meer dan een kleur- en tekenboek. Leg er de echte Atlas naast en je maakt een reis rond de wereld zonder het vliegtuig op te moeten. Best interessant en vooral heel erg leuk!

Tijd voor ...

ONZE FAVORIETE WEET- EN DOEBOEKEN: GROTE GEDACHTEN

ONZE FAVORIETE WEET- EN DOEBOEKEN: GROTE GEDACHTEN

Verhalen over filosofie
Janny van der Molen
prijs: 24,95 euro

NADENKEN OVER WAT JE DOET EN WIE JE BENT HOORT BIJ HET DAGDAGELIJKSE LEVEN.

Filosofie is durven nadenken. Nadenken over wat je doet en wie je bent hoort bij het dagdagelijkse leven.
Janny van der Molen schreef een uitzonderlijk boek. In Grote gedachten, verhalen over filosofie volgen we een klas jongeren die bij het begin van het schooljaar een nieuwe leraar filosofie krijgen. Hij laat hen op een uiterst eenvoudige en levendige manier kennismaken met het ideeëngoed van 14 grote filosofen. Naast dit klasgebeuren zien we hoe in het dagdagelijkse leven de jongeren bevraagd worden in hun doen en zijn.

Het boek is heel doordacht opgebouwd en daarom ook zo helder. Er zijn zes hoofdstukken met telkens een apart thema: idee & materie, vrijheid & democratie, lichaam & ziel, man & vrouw, goed & kwaad, leven & dood. Per hoofdstuk worden twee of drie filosofen belicht. Je volgt als lezer de uiterst boeiende lessen in de klas. Het verhaal over het dagdagelijks leven van de leerlingen brengt ons dan weer bij vragen als: mag er een opvangcentrum voor jongeren naast mijn deur worden geopend, moet ik de regels en de wetten die mijn ouders stellen zomaar aanvaarden, hoe reageer je op de geboorte van een nieuw kind in een nieuw-samengesteld gezin? De link tussen het leven van alledag en de ideeën van de grote filosofen wordt per hoofdstuk schitterend uitgewerkt.

Nergens belerend of saai, een boek dat leest als een trein. Deze heldere kijk op filosofie leert je nadenken!