Nieuw In De Winkel

Nieuw in de winkel

TIEN BOLLE BIGGETJES KEKEN NAAR DE MAAN

TIEN BOLLE BIGGETJES KEKEN NAAR DE MAAN

Carll Cneut - Joke van Leeuwen
prentenboek
isbn 9789058387165
prijs: 18,95 euro

De maan is zo groot en licht en rond dat de tien jonge biggetjes de nacht intrekken. Nee hoor, ze lopen niet één voor één in de gracht of een andere valkuil, maar genieten samen zorgeloos van de schoonheid van de nacht. Buiten spelen in het donker is magisch. Het spel van overdag krijgt een andere kleur. De maan werpt haar gele licht over een prachtig blauw landschap.

Carll Cneut maakte de illustraties oorspronkelijk voor een Amerikaans kinderboek. Nu verschijnt het boek ook in het Nederlands met tekst van Joke van Leeuwen.

Boekenpauwen,  Boekenpluimen, Zilveren Penseel - de hoogste onderscheiding die een Vlaamse illustrator te beurt kan vallen - Carll Cneut mocht deze en talrijke andere prijzen in ontvangst nemen. Met Tien bolle biggetjes keken naar de maan bewijst hij nogmaals zijn meesterschap.

In zijn nieuw boek schildert  Carll Cneut een prachtige inktblauwe nacht waarin tien speelse biggetjes huppelen en ravotten. Wie de werken van Cneut kent, zal in de illustraties referenties naar zijn vorige boeken ontdekken. Wie vijftien jaar bezig is mag wel eens speels terugblikken, dacht Cneut bij zichzelf.

En dat doet hij op een schitterende manier……

Nieuw in de winkel

BOEM

BOEM

Leo Timmers
leeftijd: +3 jaar
isbn 9789045112923
prijs: 14,95 euro

BOEM. De knalgele boekenmobiel botst tegen een vuilnisbak.

Dit is het begin van de meest kleurrijke kettingbotsing ooit. Vogels, verfpotten, groenten, kleren, kinderen…ze vliegen in het rond en belanden op de meest gekke plaatsen.

Zo vrolijk hebt u het zelf nooit meegemaakt!

Nieuw in de winkel

KLEINTJE OF HET GROTE GEHEIM

KLEINTJE OF HET GROTE GEHEIM

Annemie Berebrouckx
leeftijd: +4 jaar
isbn 9789058387219
prijs: 16,50 euro

Een prentenboek maken over kindermisbruik voor kinderen vanaf 4 jaar is niet zo makkelijk. Annemie Berebrouckx - u kent vast en zeker haar boeken over Jules - illustreert en schrijft boeken voor kleuters en nam deze uitdaging aan.

KLEINTJE of het grote geheim vertelt het verhaal van een vogeltje dat opgroeit in een warm nest. Op een dag is Kleintje alleen thuis en ze hupt even naar buiten. Opeens komt er een grote, zwarte vogel aan. Hij doet Kleintje pijn en zegt haar dat ze dit aan niemand mag vertellen. Kleintje is bang en voelt zich schuldig. Ze rept met geen woord over het gebeurde en verandert van een vrolijk vogeltje in een bang kuikentje…

Kleintje is een vogeltje. Dat schept een zekere afstand. Toch is het verhaal zeer herkenbaar. Met dit boek kun je kleuters op een veilige manier laten kennismaken met kindermisbruik: grote vogels (mensen) doen kleine vogels (kinderen) fysiek pijn. Dit mag niet! Op de laatste bladzijde van het boek staan concrete tips die je aan een kleuter kunt meegeven.

Nieuw in de winkel

KLEINE PIETER DEED OPEN

KLEINE PIETER DEED OPEN

Paul Verrept en Randall Casaer
prentenboek
isbn 9789058387271
prijs: 14,50 euro

De dood is onherroepelijk en treft lukraak. Wie achterblijft moet dit aanvaarden.

Deze harde boodschap wordt in dit boekje verteld en geïllustreerd. De dood wordt voorgesteld als een soort donkergrijze schim die aanklopt en zomaar mensen meeneemt. Als je aan de dood vraagt waarom hij dat doet, weet hij het zelf niet. Hij ziet er moe en oud en dood uit.

En toch is dit verhaal warm. Het toont op een menselijke manier de ontreddering, de onmacht en de vele vragen waarmee men achterblijft. Het boekje laat het ‘niet-begrijpen’ toe: Ik weet het niet meer...ik weet het ook niet meer.

Nieuw in de winkel

AL DAT HEERLIJKE VERDRIET

AL DAT HEERLIJKE VERDRIET

Peter van Gestel
leeftijd: +8 jaar
isbn 9789045112268
prijs: 13,95 euro

In het jonge leventje van Jasper liggen liefde en haat vaak heel dicht bij elkaar. Zo ook vreugde en verdriet, een oorveeg en een knuffel, lachen en huilen, begrip en onbegrip.

Jasper is een pienter kind. Hij groeit op tijdens en na de oorlog. Zijn mama en zus zijn er altijd, maar het is vooral zijn papa die het wel en wee in het gezin bepaalt. Zijn papa is er niet vaak. Hij maakt het liefst muziek op straat, verdwijnt soms wekenlang en durft wel eens te stelen. Maar als hij er is brengt hij warmte en sfeer in huis. Jasper weet zich dan ook geen raad als zijn vader onverwacht sterft.

Peter van Gestel heeft het in zijn laatste boek over een vader die niet geschikt is voor het gewone leven. En vooral over wat het betekent voor een kind om zielsveel van zo’n vader te houden en hem dan ook nog eens te verliezen. Van Gestel weet dit vreemde en toch wel moeilijke thema eerlijk te verwoorden. Veel gebeurt er niet. Het meeste speelt zich af in het hoofd van Jasper, in zijn gedachten en in zijn fantasie. Het verhaal wordt vooral verteld in rake en levensechte dialogen.

Het boek eindigt positief: het gaat niet beter met Jasper, maar anders. Hij weet zijn verdriet een plaats te geven.

Nieuw in de winkel

ALICE IN WONDERLAND

ALICE IN WONDERLAND

Lewis Caroll - bewerking: Ed Franck
illustraties: Rébecca Dautremer
isbn 9789063066215
prijs: 29,95 euro

Niemand zit erop te wachten: op de zoveelste bewerking van het sprookje Alice in Wonderland. Bij het horen van de titel alleen al denken we spontaan aan witte konijnen met een uurwerk, sprekend theeservies en gestoorde figuren uit een kaartspel. Maar wie kan het verhaal echt navertellen?

Het moeilijke sprookje van Lewis Caroll krijgt in deze nieuwe uitgave misschien wel een echte kans op slagen. Ten eerste door de prachtige eigenzinnige tekeningen van Rébecca Dautremer. Alice is in dit boek een dromerig meisje met bruin halflang haar en prachtige ogen. Haar avonturen werden nog nooit zo schilderachtig en schitterend geïllustreerd.

Daarbij komt de tekst van Ed Franck. Hij koos een taal die geschikt was voor kinderen - zowel om zelf te lezen als om voor te lezen - en liet overtollige of moeilijk te begrijpen passages weg. Hij bracht leven in het boek door tal van dialogen en leuke details toe te voegen. Dit alles met het grootste respect voor de geest van Lewis Caroll.  

Resultaat is een prachtig sprookjesboek voor jong en oud. Wonderland op zijn best!

Nieuw in de winkel

JUTTERSJONG

JUTTERSJONG

Sanne Parlevliet
leeftijd: +10 jaar
isbn 9789047518877
prijs: 14,99 euro

Juttersjong is een opmerkelijk boek. Sanne Parlevliet debuteerde in 2008 met Zus en brengt nu haar tweede boek uit. Behalve lezen en schrijven doet Sanne ook wetenschappelijk onderzoek naar verhalen. In Juttersjong krijgen verhalen - in dit geval de verhalen die opa vertelt - dan ook een belangrijke plaats en betekenis in de opbouw van het boek.

En het begint al op de omslag van het boek, alsof het verhaal dringend verteld moet worden. Of begint het verhaal op de plaats van de handeling zelf? Verscholen tussen het helmgras op de top van de duin? Hoe dan ook, je wordt al lezer aangetrokken en meegenomen in de actie en even later in de gedachten van Brend.

Brend is het zwarte schaap in een groep jongens met wie hij bijna elke dag langs het strand loopt te jutten. Echte vrienden zijn het niet. Ze lachen hem uit en laten hem vreemde opdrachten uitvoeren. Moet hij echt bewijzen dat hij erbij hoort?

Brend vlucht in fantasie en vooral in de verhalen van zijn opa. Ze geven hem de kracht om de leider van het groepje te trotseren en voor zichzelf op te komen.

Juttersjong is een opmerkelijk mooi boek!

Gedicht Van De Maand

Gedicht van de maand

OPNIEUW

Eén gedicht is nooit genoeg –
tienduizend evenmin.
Het moet opnieuw, opnieuw,
opnieuw moet iemand schrijven
hoe verliefd, verdrietig, blij
hij – steeds opnieuw moet iemand
daar woorden voor zoeken en
die moeten bij elkaar zoals
ze nog nooit hebben gestaan.

Iemand moet dit lezen.
Steeds opnieuw
voor het eerst.

Kees Spiering

Dit is het startgedicht in de nieuwe verzamelbundel van Jan Van Coillie:  Wat je ziet, zit in je hoofd


OPNIEUW

WAT JE ZIET, ZIT IN JE HOOFD

Jan Van Coillie - met illustraties van Kristien Aertssen
isbn 9789059084254
prijs: 19,95 euro

Goed nieuws! Jan Van Coillie brengt een nieuwe verzamelbundel uit. Hij ging op zoek naar de beste gedichten voor kinderen uit de voorbije tien jaar en maakte er samen met illustratrice Kristien Aertssen een schitterend boek van.

Jan Van Coillie is niet aan zijn proefstuk toe. Hij stelt al sinds de jaren ’80 bloemlezingen samen. Hij kent de wereld van de kinder- en jeugdpoëzie door en door en selecteert op originaliteit, authenticiteit, de juiste spanning en vakmanschap. Dit schrijft hij in een uiterst boeiende inleiding die de lezer een klare kijk op poëzie en op de bundel zelf geeft.

En er is nog meer goed nieuws. De kinder- en jeugdpoëzie zit in de lift. De voorbije tien jaar werd er veel en vooral veel goeie kinderpoëzie geschreven. Vaak humoristisch, maar ook gevoelig en teder, de gedichten in de bundel zijn verrassend eerlijk.

Tijd Voor

Tijd voor ...

SPOOKJES!

Soms vliegen ze als witte lakentjes boven de zee. Of ze wonen in een oud slot in een zware kist. En wie geluk heeft vindt er eentje onder zijn bed

Hou je ook van spookjes? In onze rubriek ‘Tijd voor…’ spookt het deze maand hevig!

Tijd voor ...

SPOOKJES

SPOOKJES

Elenio Pico
leeftijd: + 4 jaar
isbn 9789046802158
prijs: 12,95 euro

Op een nacht zoals alle andere nachten brengt de wind spookjes mee. Het zijn precies vliegende lakentjes boven de zee. Ze lachen en zingen en ze gaan slapen in de maan…

Elenio Pico, kunstenaar en boekenmaker, maakte een fantasieboek over spookjes. Hij speelt hierin met vormen, lijnen en met het contrast tussen licht en donker. Alleen wit en donkerblauw worden gebruikt. In de kaft is een spookje uitgesneden. Op de eerste witte pagina zie je twee oogjes en een lachende mond.

In het grafisch spel van vormen, lijnen en kleuren komen de spookjes tot leven. Lieve spookjes met een geheim en heel veel verhalen die nog moeten worden verzonnen….

Tijd voor ...

DE SPOOKTREIN...EN HOE JE DIE OVERLEEFT

DE SPOOKTREIN...EN HOE JE DIE OVERLEEFT

Jacques Duquennoy
leeftijd: + 3 jaar
isbn 9789047514114
prijs: 12,50 euro

Sam het spookje is machinist van de spooktrein. Wie er allemaal meerijdt ontdek je als je de flapjes opentrekt. Zo begin je samen met de spookjes aan een zeer gevaarlijke reis doorheen een krokodil, over de trap van de dood, over het ravijn, doorheen de achtbaan….. Pas maar op dat je niet uit het veilige wagentje dondert!

De spookjes komen met een glimlach op de eindbestemming aan en willen natuurlijk nog een keer. De spooktrein …en hoe je die overleeft is een leuk en orgineel pop-upboek over schattige spookjes die ook wel eens bang kunnen zijn.

Wie nog meer verhalen met Sam het spookje wil beleven, kan samen met hem de zolder opruimen. In het boekje De speelgoedprinses overwint Sam zijn angst voor spinnen. De speelgoedprinses helpt hem hierbij.

Tijd voor ...

IK WIL HET LICHT AAN!

IK WIL HET LICHT AAN!

Tony Ross
leeftijd: + 3 jaar
isbn 9789062495443
prijs: 12,95 euro

Kleine prinses is bang voor spoken. Ze zitten onder haar bed. De koning, noch de admiraal, noch de dokter kunnen haar van het idee afbrengen. Gelukkig weet het dienstmeisje te vertellen dat spoken heel erg klein en heel erg bang voor kinderen zijn.

Ik wil het licht aan! is een leuk voorleesboek. Het verhaal bouwt zich gestaag op naar een verrassend slot. De vele herhalingen vallen bij de jonge kinderen in goede aarde. De tekst laat zich makkelijk lezen. De kleurrijke prenten zitten vol hilarische details.

De prentenboeken van Tony Ross over de eigenzinnige kleine prinses zitten vol humor en prettige overdrijvingen. In Ik wil het licht aan! schetst Tony Ross een herkenbaar probleem: bang zijn voor spoken!

Tijd voor ...

EEN HUIS VOL SPOKEN

EEN HUIS VOL SPOKEN

Kazuno Kohara
isbn 9789059083042
leeftijd: +4 jaar
prijs: 13,50 euro

Dit boekje werd in 2008 door de New York Times verkozen tot beste prentenboek van het jaar. Het is het eerste boek van de Japanse schrijfster en illustrator Kazuno Kohara.

Het boek is krachtig in verhaal en vormgeving. Het kleine meisje heeft een huis gekocht aan de rand van de stad. Het zit vol spoken. Het meisje pakt deze heel kordaat en tegelijk op een creatieve en leuke manier aan.

Ook de vormgeving is direct en to the point. De illustrator kiest voor een oranje achtergrond. De zwarte figuurtjes in dikke lijnen getekend en vooral de witte doorzichtige spoken maken het geheel af.

De taal is helder en eenvoudig. Wie dit boekje leest of voorleest zal nooit meer bang zijn voor spoken!

Tijd voor ...

VAN MIJ!

VAN MIJ!

tekst: Mathilde Stein - illustraties: Mies van Hout
leeftijd: +4 jaar
isbn 9789056378622
prijs: 12,95 euro

Spookjes kunnen best vervelend zijn. Zeker als ze zomaar ongevraagd in je leven verschijnen.

Merel ontdekt een spookje in haar bed dat alle plaats opeist. Het wil bovendien alle badspulletjes voor zich, smeert alle boterhammen en wil niet delen, wil de bal voor zich alleen en laat de schommel nooit los. VAN MIJ! HET IS VAN MIJ!
Merel is een lief en verstandig kind en besluit dan maar alleen te spelen. Maar ook dat vindt het spookje niet zo leuk.

Van mij! is een boekje over leren samenspelen. Leuk aan dit boekje is dat Merel erin slaagt om op een zachte en rustige manier het spookje tot andere gedachten te brengen.

Door de vrolijke illustraties is dit helemaal geen belerend verhaaltje. Het is een vrolijk prentenboek met een fijne boodschap.

Tijd voor ...

IK BEN EEN HELD

IK BEN EEN HELD

tekst: Ted van Lieshout - illustraties: Sylvia Weve
leeftijd: +7 jaar
isbn 978902570008
prijs: 9,95 euro

Ted van Lieshout bundelt drie schitterende verhaaltjes in het boekje Ik ben een held. Wie dapper en groot genoeg is, kan de verhaaltjes zelf lezen. Wie sterk en stoer is, mag er ook naar luisteren. Maar pas op: de verhaaltjes zijn een beetje eng!

Het eerste gaat over een monster zonder kop: de botteboe. Het ligt begraven in de tuin. In het volgende verhaal zie je een bloot spook (met een piemel), het is op zoek naar kleren. En wie een blauwe vis koopt kan maar beter oppassen! Dat lees je in het laatste verhaal.

Leuk, gek en fantastisch verzonnen en geschreven. Ongewone humor in simpele woorden en korte zinnen. Bangelijk goed voor eerste lezertjes en ouder!

Tijd voor ...

DE SPOKENJAGERS

DE SPOKENJAGERS

Cornelia Funke
leeftijd: +8 jaar
isbn 9789045106120
prijs: 9,95 euro

Tom Tomsky, een jongen van tien, ontdekt een griezelig spook in de kelder. Hedwig Kummelsap, vriendin van zijn oma en befaamd spokenjaagster, komt hem helpen om het te vangen. Het spook heet Hugo en blijkt een MES (Matig Eng Spook) te zijn. Ze worden vrienden en slaan de handen in elkaar om het VES (Vreselijk Eng Spook) te verslaan.

Het trio beleeft nog meer spannende avonturen, vol vaart en grappige gebeurtenissen. Jonge lezertjes zullen ervan genieten. De verhalen zijn luchtig en humoristisch en helemaal niet eng. Wie deze boekjes leest - er zijn er ondertussen al vier - zal zweren dat spoken echt bestaan!

Cornelia Funke is een Duits auteur en illustrator met heel wat prijzen en griffels op haar palmares! Ze schrijft en illustreert de verhalen zelf. De spokenjagers zijn griezelig grappig!

Tijd voor ...

HET SPOOKJE

HET SPOOKJE

Otfried Preussler
leeftijd: voorlezen of zelf lezen vanaf 9 jaar
isbn 9789060693739
prijs: 13,95 euro

Het spookje van Otfried Preussler is een klassieker in de spookjesliteratuur en beantwoordt volledig aan de verwachtingen. Op het slot Uilenstein woont een spookje. Het slaapt in een zware kist vol spinnenwebben, wordt precies om middernacht wakker, niest het stof uit zijn neus en begint aan een nachtelijk avontuur. Het heeft een sleutelring met 13 sleutels en is bevriend met Ohoe Sjoehoe, de uil….en dit al 400 jaar lang.

Maar er is gelukkig meer aan de hand. Het spookje droomt ervan om, al was het maar één keer, een dagspook te zijn.

Otfried Preussler werd geboren in Duitsland in 1923. Zijn boek Het spookje verscheen voor de eerste keer in 1966. Bijna vijftig jaar later is dit verhaal nog steeds jong en levend! Je kunt Het spookje gerust onder het stof vandaan halen, eens goed niezen en genieten….