Nieuw In De Winkel

Nieuw in de winkel

DEZE HOED IS NIET VAN MIJ

DEZE HOED IS NIET VAN MIJ

Jon Klassen
isbn 9789025754914
leeftijd: + 4 jaar
prjis: 13,95 euro

Deze hoed is niet van mij is een bijzonder grappig boek. Het is groots in zijn eenvoud en tegelijk een beetje stout. De spanning wordt opgebouwd met een simpele oogopslag.

Op een bijna volledig zwarte pagina zwemt een kleine vis met een kleine hoed. De kleine vis weet ons te vertellen dat hij de hoed gestolen heeft. Van een grote vis die toch aan het slapen is. Terwijl de kleine vis zichzelf en de lezer overtuigt dat de grote vis niets zal merken en hem zeker niet zal vinden, zien we het tegenovergestelde gebeuren…

Net doen wat niet mag kan best spannend zijn! Helaas kan het ook wel eens een keertje fout aflopen. Gedurfd en verrassend einde!

Nieuw in de winkel

SINT OP KOMST

SINT OP KOMST

Mattias De Leeuw
isbn 9789401409278
leeftijd: +4 jaar
prijs: 14,99 euro

Mattias de Leeuw vertelt: met zijn illustraties, met enkele met de hand geschreven woorden en met flarden van sinterklaasliedjes. Ja inderdaad, we presenteren u een nieuw boek over Sinterklaas maar toch wel eentje met een aparte stijl.

In de illustraties herkennen we De Leeuw: in enkele pennentrekken zet hij zijn tekeningen op papier en kleurt ze feestelijk in. Zo creëert hij een boek vol zwierige en dynamische composities waarop heel wat te zien en te beleven valt. De eerste prent is heerlijk. Wars van alle discussies over ‘zwarte’ Piet zit de Sint in een luie stoel te genieten op het dek van het schip, en dat terwijl de zwarte Pieten een verfrissend drankje aanbieden en met de verrekijker op zoek gaan naar… Een verwijzing naar de rest van het verhaal waarin de kleren van de sint die te drogen hangen op het schip wegwaaien. De mijter, de staf, de tabberd en de rode mantel vliegen met de wind mee over de zee en vinden aan land een nieuwe bestemming.

Een hele klus voor zwarte Piet om deze te vinden en terug te bezorgen aan de Sint. Ondertussen wordt er op het schip naarstig geknutseld en genaaid aan een nieuw kostuum voor de Sint.

Mattias De Leeuw biedt ons een (ronde) inkijk in het leven van een toch wel heel bijzonder man.

Nieuw in de winkel

JIJ EN IK EN ALLE ANDERE KINDEREN

JIJ EN IK EN ALLE ANDERE KINDEREN

Bart Moeyaert
isbn 9789045116051
prijs: 19,95 euro

Bart Moeyaert viert zijn dertigste schrijversverjaardag met de uitgave van een boek waarin al zijn korte verhalen en gedichten voor kinderen zijn samengebracht. Bekend en minder bekend werk. Zes illustratoren verzorgen de illustraties in zwart en rood.

De kaft van het boek is kleurrijk en speels: een zootje kinderen geschetst in enkele lijnen. Eenvoudig, kwetsbaar, gevoelig en liefst een tikkeltje eigenzinnig. Worden hiermee de personages van het boek of de lezer verbeeld?

Bart Moeyaert is een bijzonder schrijver. Zijn taal is zuiver en altijd mooi. Met weinig woorden schept hij sfeer en weet hij gevoelens op te roepen. Vanuit een vaak vreemde invalshoek beschrijft hij hoe mensen met elkaar omgaan en hoe moeilijk dat kan zijn. Kinderen worden niet begrepen of gepest, zijn jaloers, nieuwsgierig of bang. En wat doen ze met de grote liefde die ze voelen of bij iemand anders waarnemen?

Moeyaert vertelt meesterlijk en vanuit wie hij zelf is. Daarom kunnen ook volwassenen ten volle van deze verzamelbundel genieten. Een collectors item!

Nieuw in de winkel

MAAR IK BEN FREDERIK, ZEI FREDERIK

MAAR IK BEN FREDERIK, ZEI FREDERIK

Joke van Leeuwen
isbn 9789045116044
leeftijd: +8 jaar
prijs: 13,95 euro

Het nieuwe boek van Joke van Leeuwen laat niemand onberoerd. Een lach maar ook een gevoelige snaar wordt geraakt.

Zoals altijd is het verhaal doorspekt met absurde fantasie en speelt  Joke van Leeuwen – ze is immers auteur en illustrator- met taal en beeld . Ze  laat die naadloos in elkaar overlopen en kruidt ze met een lekkere portie humor en creativiteit.

Verwacht het onverwachte, want dat is wat er gebeurt met  de volwassen Frederik. Na het lezen van een overlijdensbericht van zijn pleegvader wordt hij kleiner en kleiner. Zijn kleren slobberen om zijn veel te grote lijf en hij wordt nergens nog geloofd. De buitenwereld herkent hem niet en beschouwt hem als een vreemd kind. Hij komt in een spannend en tegelijk boeiend verhaal terecht. Pas wanneer hij zijn verdriet weet te verwoorden, wordt hij weer groot.

Onder het leuke en vaak grappige verhaal schuilt in dit boek een oproep om de wensen van kinderen te respecteren en naar hen te luisteren. Het verhaal eindigt warm en groots!

Nieuw in de winkel

EEN BOOM VOL HERINNERINGEN

EEN BOOM VOL HERINNERINGEN

Britta Teckentrup
isbn 9789025754389
leeftijd: +4 jaar
prijs: 11,95 euro

Vos is oud en moe en valt midden in het bos in een diepe slaap. Voor altijd. Het begint zachtjes te sneeuwen. Alle dieren in het bos zijn verdrietig maar beseffen dat het tijd is om hem te laten gaan. Ze komen samen rond het besneeuwde lichaam en halen mooie herinneringen aan Vos op.

Op de plek waar Vos ligt groeit algauw uit een klein plantje een boom. Hoe meer ze vertellen over Vos, hoe mooier en groter de oranje boom wordt.

Een rustig boek in zachte warme illustraties over het aanvaarden van en leren leven met de dood. Gevoelig en teder in beeld en taal.

Nieuw in de winkel

NOCTURNO - droomrecepten

NOCTURNO - droomrecepten

Isol
isbn 9789076168593
leeftijd: + 4 jaar
prijs: 14,90 euro

Is een nacht zonder dromen een verloren nacht? En kun je je dromen kiezen? Dit boekje vol droomrecepten beweert van wel.

De Argentijnse Isol won in 2013 de Astrid Lindgren Memorial Prijs, zowat de grootste onderscheiding die er te winnen valt. Hoogtijd dus om het werk van deze dame te leren kennen.

Met haar boekje Nocturno komt ze alvast heel vernieuwend uit de hoek. Je krijgt als lezer de opdracht het boekje 5 minuten onder een lamp te plaatsen. Net als nachtvlinders komen de dromen naar het licht. Vervolgens zet je het boekje op je nachttafel, doe je het licht uit en bewonder je de droom die langzaam je slaap zal binnenwandelen.

Het boekje bevat 12 verschillende dromen: de droom over groter worden, de droom dat je iemand anders bent, de onderwaterdroom… Ze zijn meesterlijk uitgewerkt in glow-in-the-dark-tekeningen. Ze lichten verrassend op als je het licht uitdoet. Je staat versteld van wat er op de (in het licht) witte pagina tevoorschijn komt. Het lijkt echt wel een droom ;)

Nieuw in de winkel

WIJ SAMEN OP STAP

WIJ SAMEN OP STAP

Beeldverhaal: Leo Timmers
Tekst: Jean Reidy - Bewerking: Bart Moeyaert
isbn 9789045115894
leeftijd: +4 jaar
prijs: 14,95 euro

Wij samen op stap vertelt een dag uit het leven van een peuterkonijn dat met zijn mama op stap gaat in de stad. Timmers verzint een vrolijke felgekleurde wereld vol fantasie en gekke dierenpersonages. Expressief en aanstekelijk zoals we het van hem gewend zijn.

Wie goed kijkt ontdekt subverhaaltjes en grappige details. Zo wordt het brood op de markt met een touwtje omhoog gehesen en zit de bloemenverkoper wel zeer goed verstopt. De schildpad, die we hier en daar op onze weg tegenkomen, slaagt er uiteindelijk in om de boeken netjes af te leveren in de bib.

De tekst, oorspronkelijk in het Engels en bewerkt door Bart Moeyaert, is kort en krachtig. Hij leidt de lezer door het boek heen en terug. Want ja, in dit boek kun je blijven kijken en lezen. Ook het kleine konijn krijgt er niet genoeg van en speelt zijn dag ’s avonds met zijn speelgoed na.

Naar aanleiding van het verschijnen van dit nieuwe boek worden enkele eerder verschenen titels van Leo Timmers tijdelijk met een fikse korting aangeboden.

BOEM

€ 9,95 in plaats van € 14,95

Een boekje over de meest kleurrijke kettingbotsing ooit. Vogels, verfpotten, groenten, kleren, kinderen…ze vliegen in het rond en belanden op de meest gekke plaatsen.

MENEER RENE

€ 9,95 euro in plaats van € 14,95

Wat verkies je: een appel op een schilderij of een echte appel? Op een speelse manier worden kunst en materie naast elkaar geplaatst. Dit alles met een lieve knipoog naar René Margritte.

DE KAR VAN DE KONING

€ 5,00 in plaats van € 7,50

De koning heeft een nieuwe wagen maar laat er helaas zijn vrienden de haas, de beer, de eend en de kraai mee rijden. En die rijden jammer genoeg niet op de straat.

Gedicht Van De Maand

Gedicht van de maand

BIJ DE BOER

weet je wat ik hoor?
zoem zoem zoem.
tok tok tok.
boe boe boe.
mei mei mei.
roe koe koe.

weet je wat ik hoor?
een bij.
een kip.
een koe.
een lam.
een duif.

weet je wat ik hoor?
een koor in mijn oor

 

Een gedicht uit de bundel 'die hoed zit goed'


BIJ DE BOER

die hoed zit goed

Riet Wille en Annemie Berebrouckx
isbn 9789058389046
leeftijd: beginnend lezen
prijs: 17,50 euro

Rijmpjes en versjes voor beginnende lezers. Riet Wille en Annemie Berebrouckx verwennen met dit boekje het jongste lezerspubliek.

Leren lezen is een uitdaging op zich. Voor sommige kinderen een feest, voor andere een opgave. Dit speelse boekje vol raadsels en rijmelarij zal sowieso in de smaak vallen. Met de luchtige versjes en bijhorende illustraties wordt lezen immers een spel van letters, taal en beelden. Heerlijk!

ps. een extra uitdaging voor West-Vlamingen vind je in de titel van het boek!

Tijd Voor

Tijd voor ...

KAATJE VERMEIRE

KAATJE VERMEIRE

Kaatje Vermeire komt op zaterdag 30 november om 14 uur naar Etiket.

We zetten haar vijf prentenboeken op een rijtje en laten u kennismaken met een eigenzinnig en getalenteerd illustrator.

Tijd voor ...

DE VROUW EN HET JONGETJE

DE VROUW EN HET JONGETJE

Geert De Kockere en Kaatje Vermeire
isbn 9789058383990
prentenboek
prijs: 16,50 euro

De vrouw en het jongetje vertelt een bijzonder verhaal over een jongetje dat bang is voor een grote oude mevrouw die ergens in zijn buurt woont. In haar huis ziet hij een kooi staan en hoort hij vreemde geluiden. Hij is ervan overtuigd dat de vrouw kinderen vangt en opeet. Zijn fantasie voedt zijn angst. Maar angst en aantrekking liggen dicht bij elkaar. Het jongetje zoekt toenadering en ontdekt een lieve oude eenzame dame.

Een gedroomd onderwerp voor Kaatje Vermeire. In haar eerste prentenboek bewijst ze meteen hoe ook zij met haar illustraties de fantasie weet aan te wakkeren. Ze speelt met gedurfde composities en perspectieven, combineert grafische technieken met collages, schilderen en tekenen en kiest voor een grimmig doordacht kleurenpalet. Het levert haar meteen de Boekenpluim 2008 op.

De vrouw en het jongetje is een verrassend prentenboek. De illustraties - in overwegend bruine tinten met hier en daar een kleuraccent - evolueren mee met het verhaal: van donker onheilspellend tot lichter warm en charmant. De vrouw krijgt langzaam maar zeker trekken op haar gezicht. Haar wangen kleuren zelfs rood. Net als het T-shirt van het jongetje.

De tekst van Geert de Kockere is poëtisch, het verhaal herkenbaar. Kaatje Vermeire levert met dit prentenboek een sterk en eigenzinnig debuut af.

Tijd voor ...

MANNETJE EN VROUWTJE KRIJGEN EEN KIND

MANNETJE EN VROUWTJE KRIJGEN EEN KIND

Brigitte Minne en Kaatje Vermeire
isbn 9789058385376
prentenboek
prijs: 15,25 euro

Brigitte Minne schrijft een heerlijk verhaal over twee mensen die besluiten om een kind te nemen. Vooraleer ze aan de slag gaan, maken ze een ontwerp van hun droomkind. Ze tekenen een schets, kleuren deze in, boetseren het kind in klei en pas wanneer het volledig voldoet aan hun smaak en normen, zijn ze er klaar voor. Het kind wordt geboren en is toch wel een beetje anders dan ze gedroomd hadden.

Dit warm en poëtisch verhaal wordt door Kaatje Vermeire kleurrijk en liefdevol in beeld gebracht. Ook hier kent haar fantasie geen grenzen en verwent ze de lezer met de meest dromerige illustraties. De prenten beslaan een dubbele pagina en zijn telkens weer verrassend anders. Je wordt als lezer meegenomen van de keuken, die baadt in liefde en roze, naar de donkere sterrenhemel. Bij de geboorte van het kind zie je een prent van een baby die zwemt tussen de vissen, de navelstreng is een heel dun koordje. De baby is niet helemaal zoals de ouders hadden verwacht.

Dat ook prentenboeken bijzonder anders kunnen zijn, bewijst Kaatje Vermeire voor de tweede keer.
Mooi, warm, teder en origineel! 

Tijd voor ...

MARE EN DE DINGEN

MARE EN DE DINGEN

Tine Mortier en Kaatje Vermeire
isbn 9789058386243
prentenboek
prijs: 16,50 euro

Met haar derde boek Mare en de dingen valt Kaatje Vermeire weer in de prijzen. Samen met auteur Tine Mortier kaapt ze De Picturale Ronse weg. Een prijs die de integratie van woord en beeld in een prentenboek beloont. Terecht uiteraard! Gewoon al de kaft van dit boek doet je wegsmelten. Mare zit op een tak midden in een kersenboom. Deze prent, die naar retro ruikt,  baadt in zachte en warme kleuren.

Net als in haar vorige boeken experimenteert Kaatje Vermeire ook hier met diverse materialen en technieken. Haar composities zijn doordacht, nergens overladen hoewel heerlijk opgesmukt met leuke details. Haar eigen liefde voor rommel en prullaria is nooit ver weg.

In Mare en de dingen is het contrast tussen licht en donker heel erg sterk. Kaatje laat met haar illustraties een warme en krachtige vriendschap tussen een oma en een kleinkind zien die abrupt wordt verstoord door ziekte en aftakeling.

Mare en de dingen is een schitterend prentenboek over dementie. En dit is zowel de verdienste van de auteur als de illustrator die elkaar perfect aanvoelen en aanvullen. 

Tijd voor ...

DE VRAAG VAN OLIFANT

DE VRAAG VAN OLIFANT

Leen van den Berg en Kaatje Vermeire
isbn 9789058387233
prentenboek
prijs: 16,50 euro

Hoe weet je dat je van iemand houdt?

Dat is de vraag waarmee de olifant zit en waarrond dit hele boek is opgebouwd. Dieren, mensen en dingen geven er een romantisch of poëtisch antwoord op. De mier noteert alles met een dosis relativering en rationaliteit.

Tot zover dit goed opgebouwd en lekker lezend filosofisch boek over liefde.

Maar dan komt Kaatje op de proppen die het geheel optilt en laat uitstijgen. Ze laat een hemelse stoet van dieren, kinderen, harlekijnen en sprookjesachtige figuren de heuvel opklimmen. Telkens opnieuw weet ze de uiteenlopende antwoorden te vatten in dromerige, vaak nostalgische illustraties. Net niet klef, telkens verrassend in opbouw en perspectief. Hoe meer er over liefde wordt verteld, hoe lichter en opgewekter de kleuren worden.

Kaatje creëert een fantasiewereld die verbluffend mooi is en bovendien perfect aansluit bij de tekst. Hier is een meester aan het werk!

Tijd voor ...

JAPIE DE STAPELAAR

JAPIE DE STAPELAAR

Bas Rompa en Kaatje Vermeire
isbn 9789058387974
prentenboek: + 5 jaar
prijs: 16,50 euro

Japie de stapelaar verzamelt oude spullen in en rond zijn huis. De mensen van het dorp kieperen alles in zijn tuin. Op een dag vindt Japie een foto van een meisje in een hangmat. Op de achterzijde staat : 'Het is een ver land, maar wel geweldig! Je ziet het, ik ben hier in de wolken.'

Vanaf die dag droomt Japie van een reis naar de wolken. Met al zijn spullen bouwt hij een hele hoge toren... 

Kaatje Vermeire laat ons op een bijzondere manier kennismaken met een lieve en eenzame man die samen met zijn dieren en spullen een vreemde wereld bewoont. De illustraties in blauwgrijze tinten roepen een vreemde leegte op. Hier en daar biedt een kleuraccent warmte en troost. En er is gelukkig een open, zacht en warm ‘happy end’.