Nieuw In De Winkel

Nieuw in de winkel

TAKKENKIND

TAKKENKIND

Gerda Dendooven
ISBN 9789045114026
prentenboek
prijs: € 14,95

Over dit boek valt heel wat te vertellen: Gerda Dendooven schreef het verhaal, een soort hedendaags en vooral eigenzinnig sprookje, in 2009 voor het theatergezelschap Laika.  Daarna, zo vertelt Dendooven in een interview in De Morgen, liet ze het boek  twee jaar lang onafgewerkt in een doos liggen, omdat ze niet kon kiezen of de jurk van de vrouw een streepjes- of vierkantjesmotief moest hebben.

Maar nu ligt Takkenkind in de winkel. Het boek gaat over een vrouw die ’s nachts wakker wordt en snikt dat ze een kind wil. Haar man trekt de koude nacht in en komt na een lange zoektocht thuis met een stuk hout. De vrouw is aanvankelijk kwaad maar slaagt er al gauw in om het takkenkind niet alleen te aanvaarden maar ook echt lief te hebben.

Takkenkind is een heftig boek. Het  verhaal is tegelijk absurd, wreed en teder: over hoe hard je kunt verlangen en hoe graag je kunt zien!  De getekende, geknipte en geplakte illustraties van Dendooven zijn krachtig, robuust en groots. We smelten voor de streepjesjurk maar vierkantjes hadden ook gekund!

Nieuw in de winkel

JOSEPHINA. EEN NAAM ALS EEN PIANO.

JOSEPHINA. EEN NAAM ALS EEN PIANO.

Jaap Robben en Merel Eyckerman
ISBN 9789058388094
Prijs: € 14,50

Een kleine jongen vertelt over zijn oma. Oude foto’s helpen hem hierbij. Het is immers niet gemakkelijk voor een kleuter om je oma als baby voor te stellen. Maar met de nodige verbeelding en met alle verhalen die hij over zijn oma kent, slaagt hij erin om een prachtig, warm en vooral liefdevol levensverhaal te schetsen. De eerste zin van het boek zet meteen de toon: ‘Oma's zijn oud. Heel oud. Sommigen waren er al voordat de dinosaurussen bestonden.’

De kleine jongen vertelt eerlijk en oprecht en vanuit een kinderlijke verwondering. Het verhaal van zijn oma heeft een later…

De illustraties in dit boek zijn teder en een beetje vintage.  Eyckerman gebruikt warme kleuren, verrast met pittige en absurde details en haalt het retro-ruitjesmotief telkens weer opnieuw naar boven.

Josephina, een naam als een piano. Een boekje om te koesteren en van te genieten. Mooi!

Nieuw in de winkel

WIE KLOPT DAAR?

WIE KLOPT DAAR?

Bart Moeyaert en Gerda Dendooven
ISBN 9789058387981
Prentenboek
Prijs: €17,50

Bart Moeyaert en Gerda Dendooven vertellen een sinterklaasverhaal over modder, honger en kou. In ruwe en harde beelden en in een loepzuivere taal keren ze terug naar de essentie van het sinterklaasverhaal: over goed doen en leven en hoop brengen in barre tijden. En over ouders die het beste willen voor hun kinderen.

Bart Moeyaert bracht twee Nicolaaslegendes samen: die van de zonen in het pekelvat en die van de verarmde vader die zijn drie dochters tot prostitutie dwingt. In Wie klopt daar? is het winter en glad op de wegen. Het paard Moos, dat uitgegleden is, heeft kapotte benen en moet worden geslacht. Eten, denkt iedereen. Als we daar maar een hap van krijgen!

In Wie klopt daar? grijpen de honger en de kou je naar de keel.  De tekst van Bart Moeyaert is rauw, de expressionistische illustraties van Dendooven, die geen rekening houden met verhouding of perspectief, zijn overweldigend.

Vergeet de zeemzoete sinterklaasverhalen en laat je bekoren door de essentie! Wie klopt daar? is een oud verhaal, voor (kleine en) grote kinderen, opnieuw tot leven gewekt door twee grote meesters.

Nieuw in de winkel

ROZE

ROZE

Fiona Rempt en Iscard van der Meulen
ISBN 9789049925970
Leeftijd: 3+
Prijs: € 12,95

Wie van roze houdt zal dit boekje in zijn armen sluiten. Wie niet van roze houdt daarentegen… Maar Fee houdt ervan. Ze draagt roze kleren, drinkt uit roze bekers en eet met roze bestek van roze borden. Fee zou het liefst willen dat de hele wereld roze was. Haar broer Robin vindt roze stom en brengt wat andere kleuren en tegenwind in het verhaal. Toch voert roze de hoofdtoon, ook in de illustraties. Die zijn lekker retro en tegelijk hip. Net zoals het kleur roze.

Kleurt je kleuter roze, dan is dit het perfecte boek!

Nieuw in de winkel

ZWARTE ZWAAN

ZWARTE ZWAAN

Gideon Samson
ISBN 9789025861308
Leeftijd: + 12 jaar
Prijs: € 14,95

Rifka is ‘The King’, ‘Queen’ vindt ze zelf niet sterk genoeg. Zij is het populairste meisje van de klas. Alle andere kinderen zijn in haar ogen truttenkoppen of piemelpikkies. Behalve Duveke, dat is haar uitverkoren vriendin die ze tolereert en domineert op een heel subtiele manier.

Rifka gaat heel ver in haar zoektocht naar aandacht en affectie. Ze wil haar eigen begrafenis bijwonen en bedenkt een plan waarmee ze Duveke toch wel heel erg in het nauw drijft. Gelukkig heeft Duveke een schat van een broer, Olivier, en bezorgde meelevende ouders.

De kracht van dit boek zit zowel in het verhaal als in de fantastische opbouw. Het eerste deel speelt zich af voor de zogenaamde ontvoering en wordt in de ik-vorm vanuit Duveke verteld. In het tweede deel, geschreven in de derde persoon, kijken we mee met Olivier naar het gebeuren na de verdwijning. In het derde deel zien we wat er tijdens Rifka’s verdwijning gebeurt vanuit haar eigen ogen, maar beschreven in een jij-perspectief.

Het verhaal leest als een thriller en blijkt uiteindelijk zeer verrassend te eindigen. De dialogen zijn schitterend en beangstigend tegelijk. Je vraagt je de hele tijd af of zulke kinderen echt bestaan en weet dat dit helaas zo is.

Nieuw in de winkel

HET DING EN IK

HET DING EN IK

Shaun Tan
ISBN 9789045114095
prentenboek
Prijs: € 14,95

Na het lezen van een boek van Shaun Tan kijk je met andere ogen naar de wereld. Lees dit boek zeker niet voor je aan het opruimen slaat of naar de rommelmarkt vertrekt!

Op een dag vindt een jongen een ding. Het is een raar ding, dat niemand anders ziet. Het lijkt op een gigantische rode theepot, met een heleboel deurtjes, metalen poten, iets van vleugels en een slurf. Het ding hoort nergens bij en daarom neemt het jongetje het ding mee naar huis. Uit medelijden en uit bezorgdheid.

Het verhaal op zich graaft niet heel diep. Toch word je als lezer geraakt. Er hangt een sfeer van eenzaamheid en immense verlatenheid in dit boek. Shaun Tan schept een fantasiewereld die niet echt opbeurend is. De bureaucratie en de hokjesmentaliteit worden in surrealistische en futuristische decors tot leven gewekt: geometrische blokken beton, buizen, kabels. Je zou haast verlangen om bij de ‘verloren voorwerpen’ te mogen horen.

In 2011 won de film ‘The lost thing’ de Oscar voor de beste korte animatiefilm. Nu ligt het boek, vertaald door Bart Moeyaert, in de rekken.

Nieuw in de winkel

HANNIBAL

HANNIBAL

Michael De Cock
ISBN 9789059084407
Leeftijd: 14+
Prijs: € 19,95

Michael De Cock houdt van klassieke literatuur. Hij bewerkte eerder al de verhalen van Ovidius, alsook enkele bekende mythen. Meestal resulteerden deze bewerkingen in een boek en een theatervoorstelling.

Maar Hannibal is anders. Michael De Cock verdiepte zich drie jaar lang in de geschiedenis van deze Carthaagse veldheer. Hij bestudeerde geschiedkundige geschriften en maakte een reis langs de route die Hannibal met zijn leger aflegde. Resultaat: geen theatervoorstelling maar wel een lijvig boek geschreven vanuit het perspectief van de veldheer zelf.

De Cock zet Hannibal neer als een zelfverzekerd man, een slimme strateeg. Hoe meer zijn levenseinde nadert, hoe mooier de filosofische bespiegelingen worden over winnen en verliezen, over leven en dood. De Cock schrijft in een mooie, directe taal, het boek leest vlot en gemakkelijk.

Toch blijft het hier en daar wel eens steken in een opeenvolging van veldslagen en strijd. Wat meer mens en wat minder veldheer had best gemogen.

Hannibal is geschiedschrijving en literatuur in één boek. Een oprechte zoektocht naar de mens en de wereld van toen.

Nieuw in de winkel

HET KLEINE THEATER VAN REBECCA

HET KLEINE THEATER VAN REBECCA

Rébecca Dautremer
ISBN 9789063066352
Prijs: € 29,95

In het boek Het kleine theater van Rébecca verzamelt Dautremer al haar verhalen. In honderd gedetailleerde uitsnijdingen, die elkaar overlappen en aanvullen, creëert ze haar eigen magisch universum. Al haar personages ontmoeten elkaar in het kleine kijktheater.  De scène en het decor veranderen bij het omslaan van de bladzijden.

Dit boek moet je met je eigen ogen zien...vooraleer je het kunt geloven!

Gedicht Van De Maand

Gedicht van de maand

CADEAUX

Lieve dochter, als je groot bent

Krijg je van mij zeven wonderen:

 

Een poes die kan praten, heel verstandig

Of die woorden kan aanwijzen in een boek.

 

Een vriend die je nooit in de steek laat

Liefde voor muziek die nooit overgaat.

 

Een herinnerd gezicht dat nooit vaag wordt

Een stem die je geruststelt als je wakker ligt.

 

En altijd op je verjaardag

Een vogel die je naam schrijft in de lucht.

 

Rudy Kousbroek

 

Bovenstaande cadeaus vind je niet in onze winkel. De dichtbundel waaruit we het gedicht haalden natuurlijk wel!


CADEAUX

TIKKEN TEGEN DE MAAN
50 kindergedichten uit Nederland en Vlaanderen verzameld door Joke van Leeuwen

ISBN 9789079705047
leeftijd: 10+
prijs: € 17,50

In opdracht van Ons Erfdeel vzw verzamelde Joke van Leeuwen vijftig kindergedichten van Nederlandstalige dichters die debuteerden na 1945. Bij elk gedicht staat een tekening, telkens van een andere illustrator. Op die manier biedt dit boek tegelijk een staalkaart van de Nederlandstalige kinderpoëzie en van de moderne illustratiekunst in Nederland en Vlaanderen.

Maar het boek is zoveel meer. Joke van Leeuwen kiest eigenzinnig en selectief. Ze gaat op zoek naar dat extra slagje dat een gedicht boven het gewone uittilt: een verrassende formulering, een onverwachte hersenkronkel, een niet vast te grijpen sfeer, aangename of verfrissende humor.

Tikken tegen de maan is een eigenzinnige bloemlezing. De gedichten en illustraties durven vragen stellen en laten niemand onberoerd. Een bijzonder geschenk voor grote en kleine vrienden van de poëzie!

Tijd Voor

Tijd voor ...

...PAKJES ONDER DE KERSTBOOM

...PAKJES ONDER DE KERSTBOOM

De kerstboom staat er waarschijnlijk al. Nu nog de pakjes!

Hier vind je alvast heel wat leuke en vooral waardevolle geschenkboeken.

Tijd voor ...

POP-UP

Blader je door een pop-upboek, dan word je bij het omslaan van de bladzijden telkens weer verrast door afbeeldingen die opklappen of bewegen.

Pop-upboeken zijn dan ook vaak kleine meesterwerkjes! Ze bekoren zowel jong als oud.

Tijd voor ...

ER WAS EENS...

ER WAS EENS...

Benjamin Lacombe met tekst van Geert De Kockere
ISBN 9789059327771
prijs: € 24,95

In Er was eens…springen 8 bekende sprookje uit het boek. Benjamin Lacombe slaagt erin om met zijn meesterlijke illustraties en zijn verassende pop-ups de sfeer van elk sprookje op één dubbele bladzijde neer te zetten. Geert De Kockere vertelt achteraan in het boek de 8 verhalen in het kort.

Hou je van de kracht van oude sprookjes en geniet je van magistrale illustraties, dan kunnen we je dit boek ten zeerste aanbevelen.

Tijd voor ...

DE KLEINE PRINS

DE KLEINE PRINS

Antoine de Saint-Exupéry
ISBN 9789061006329
prijs: € 29,90

De Kleine Prins werd geschreven en getekend in 1943. Een jaar later stierf de auteur in de oorlog. Zijn vliegtuig werd neergehaald. In De Kleine Prins vertelt Antoine de Saint-Exupéry hoe hij na een noodlanding in de woestijn de kleine prins ontmoet. De wonderlijke verhalen die de prins vertelt over zijn planeet en over andere planeten met vreemde bewoners en gewoontes zijn over de hele wereld verspreid en geliefd.

We kennen allemaal het kleine boekje met de prachtige en spitsvondige illustraties van de auteur. Maar wie het verhaal opnieuw wil beleven, kan dit nu op een heel bijzondere manier. In de pop-upeditie springt de apenbroodboom uit het boek, draaien de planeten in het rond  en zitten heel wat verrassende tekeningen achter flapjes verborgen. Dit alles met de oorspronkelijke illustraties die nog steeds bekoren en ontroeren!

Tijd voor ...

DIEREN TELLEN

DIEREN TELLEN

Petr Horácek
ISBN 9789051162554
leeftijd: + 3 jaar
prijs: € 13,95

Dieren tellen van Petr Horácek is uniek in zijn eenvoud en ingenieus in zijn soberheid. Op prachtige kleurrijke prenten zie je 1 giraf, 2 zebra’s, 3 cheeta’s…Naast de prenten staat het cijfer mooi en groot afgebeeld. Draai je het flapje om, dan zie je hetzelfde cijfer in de kleuren en de stijl van het dier of anders gezegd hetzelfde dier als op de prenten maar dan als cijfer afgebeeld.

Tijd voor ...

ABC3D en 10

ABC3D en 10

Marion Bataille
ISBN: 9789045106182 en 9789045111391
prijs: € 16,95 en € 13,50

ABC3D en 10 zijn twee meesterwerkjes van de  Franse kunstenares Marion Bataille. In het ene boekje vloeit de ene letter voort uit de andere naarmate je de bladzijden omdraait, in het andere boekje zorgt haar inventief plooiwerk ervoor dat bij het omslaan van de bladzijden de cijfers als het ware om hun as draaien en veranderen: 2 wordt 9, 3 wordt 8. Beide boekjes zijn sober en doordacht, zowel in kleur en stijl.

Tijd voor ...

IN HET BOS VAN DE LUIAARD - POP-UP STAD

IN HET BOS VAN DE LUIAARD  -  POP-UP STAD

Anouck Boisrobert en Louis Rigaud
ISBN 9789045111827 en 9789045110288
prijs: € 15,95 en € 15,00

In het bos van de luiaard van Anouck Boisrobert en Louis Rigaud moet je op zoek naar de luiaard die ergens aan één van de rechtopstaande bomen hangt te slapen. Het bos wordt alsmaar kleiner want de graafmachines rukken de bomen uit de grond. Gelukkig is er een man die een nieuw bos zaait.
En de luiaard, hij sliep nog lang en gelukkig… Een verrassend zoekboek in 3D met een boodschap!

Dezelfde auteurs maakten ook het boekje Pop-up stad. Dit boekje laat zien hoe een klein dorpje uitgroeit tot een moderne stad. Bij het omslaan van de bladzijden komen er telkens gebouwen, wegen, bruggen en parken bij.

Tijd voor ...

REBECCA DAUTREMER

Rébecca Dautremer woont en werkt in Parijs. Haar dromerige, zachte en sfeervolle illustraties zijn alom gekend en geprezen.

Rébecca maakt haarscherpe tekeningen en kleurt die heel warm in. Het zijn stuk voor stuk prachtige composities. Zo tovert ze een sprookjesachtige, fantasierijke wereld tevoorschijn waarin een tikkeltje humor nooit ontbreekt.

Tijd voor ...

HET GROTE BOEK VAN VERGETEN PRINSESSEN

HET GROTE BOEK VAN VERGETEN PRINSESSEN

Rébecca Dautremer en Philippe Lechermeier
vertaald door Edward van de Vendel
ISBN 9789059081840
prijs: € 23,50

Het grote boek van vergeten prinsessen was in 2004 een schot in de roos en gaf Dautremer internationale bekendheid. Samen met de auteur Philippe Lechermeier creëert zij in dit boek een universum waarin alle vergeten prinsessen een plaats vinden. We maken kennis met hun wel en wee: waar ze wonen, wie ze zijn, wat ze leuk vinden en wat niet. Je vindt er uiteraard ook tips om een echte prinses te worden.  De teksten van Lechermeier werden vertaald door Edward van de Vendel. Kwaliteit verzekerd!

Maar de kracht van dit boek zit toch vooral in de grote majestueuze illustraties waar je werkelijk niet op uitgekeken raakt. Een prachtig cadeauboek voor een prinses die je niet mag vergeten!

Tijd voor ...

HET GEHEIME DAGBOEK VAN KLEIN DUIMPJE

HET GEHEIME DAGBOEK VAN KLEIN DUIMPJE

Rébecca Dautremer en Philippe Lechermeier
vertaald door Edward van de Vendel
ISBN 9789059083783
prijs: € 22,50

Philippe Lechermeier en Rébecca Dautremer sloegen de handen nogmaals in elkaar en brachten het sprookje van Klein Duimpje tot leven.

In Het geheime dagboek van Klein Duimpje ontdek je alles wat het klassieke verhaal verzwijgt. Je mag immers meelezen in het dagboek van Duimpje en maakt er kennis met zijn gemene stiefmoeder en zijn reuzengrote honger. Je leert de rare en vreemde broers van Duimpje kennen en bent getuige van hun dagenlange tocht in het bos.

Het geheime dagboek van klein duimpje is mooi. Oogverblindend mooi. De illustraties zijn dromerig, absurd, zacht en grotesk, steevast origineel en vol verbeelding. Net als de tekst die weerom is vertaald en bewerkt door Edward van de Vendel.

Beeld en tekst kunnen niet zonder elkaar en maken van dit boek een pareltje.

Tijd voor ...

ALICE IN WONDERLAND

ALICE IN WONDERLAND

Lewis Caroll & Rébecca Dautremer
ISBN 9789063066215
prijs: € 29,95

Het moeilijke sprookje van Lewis Caroll krijgt in dit grote prentenboek een echte kans op slagen. Op de prachtige eigenzinnige illustraties van Rébecca Dautremer is Alice een dromerig meisje met bruin halflang haar en prachtige ogen. En ook Ed Franck deed zijn uiterste best. Hij herschreef de tekst in een taal die toegankelijk is voor kinderen en voegde tal van dialogen en leuke details aan het verhaal toe.
Resultaat is een prachtig sprookjesboek voor jong en oud.

Tijd voor ...

EEN JONGE BELOFTE

Onder het motto ‘leg een jonge belofte onder uw kerstboom’

vragen wij uw speciale aandacht voor het boek De steltenloper van Mattias De Leeuw.

Tijd voor ...

DE STELTENLOPER

DE STELTENLOPER

Mattias De Leeuw
ISBN 9789401400121
prentenboek
prijs: € 16,99

De steltenloper is het woordeloze debuut van Mattias De Leeuw. Hij studeerde met dit project af aan Sint-Lucas Antwerpen. Het boek kwam tot stand in dialoog en nauwe samenwerking met jonge kinderen. En dat merk je. Er waait een frisse en kinderlijke geest doorheen.
Het verhaal is makkelijk te vertellen.  Een man zit in zijn huisje in een donker bos, maakt metershoge stelten waarmee hij boven de bomen uitkomt en vertrekt op reis.
Zijn grote stelten brengen hem van de zee naar de skipistes naar de indianen naar de nacht…kortom naar alle plaatsen die kinderen en De Leeuw in hun fantasie kunnen bedenken. De Leeuw zet al die werelden in grove verfstreken op papier en vrolijkt ze op met kleine anekdotes. Met een paar lijnen en wat kleur verzint hij de leukste figuren en verhalen.

De steltenloper is een schitterend jong en verrassend boek!

Tijd voor ...

ENKELE MEESTERWERKJES

De tijd dat prentenboeken alleen voor kinderen bestemd waren is al lang voorbij. Meer en meer slaan gerenommeerde illustratoren en auteurs de handen in elkaar en maken samen een boek.

We stellen u alvast enkele meesterwerkjes voor die vast en zeker schitteren onder de kerstboom.

Tijd voor ...

IK WOU

IK WOU

Ingrid Godon en Toon Tellegen
ISBN 9789020996432
Prijs: € 29,99

Ingrid Godon maakte een reeks krachtige portretten en liet zich hiervoor inspireren door zowel de schilderkunst van de Renaissance en de Vlaamse primitieven als door oude foto’s. In haar tekeningen probeerde zij dezelfde kwetsbaarheid en ingehouden emoties weer te geven, dezelfde ernst, dezelfde ondoorgrondelijkheid. 

Toon Tellegen verzon de woorden. Hij liet de portretten spreken. Niet zozeer verhalen maar gedachten, die naadloos bij het portret aansluiten. De taal van Tellegen is puur. Zijn teksten raken niet aan het beeld, maar vullen het aan. De emoties worden zacht maar zeker tastbaar.

Een grote illustrator en een kleine filosoof maakten samen een boek. Een schitterend cadeau voor wie van taal en tekening houdt.

Tijd voor ...

VERBODEN LIEFDES

VERBODEN LIEFDES

Ed Franck en Carll Cneut
ISBN 9789063066000
prijs: € 24,95

De Decamerone van Boccaccio is een belangrijke schakel in ons literaire erfgoed. Het boek bevat een goudmijn aan verhalen over liefde, begeerte, hoop, geloof en woede.

Ed Franck bewerkt de 25 beste verhalen uit de Decamerone voor een hedendaags publiek. Het zijn stuk voor stuk boeiende verhalen waarin de mens centraal staat: afwisselend wijs, pikant, komisch, ontroerend of maatschappijkritisch.

Carll Cneut, Vlaams topillustrator, brengt de verhalen tot leven in zijn prachtige expressieve prenten. De zachte kleuren van de illustraties worden doorheen het hele boek gebruikt. Zo smelten de vele verhalen samen tot één prachtig boek!

Tijd voor ...

NACHTEN VOL ANGSTAANJAGENDE SCHOONHEID

NACHTEN VOL ANGSTAANJAGENDE SCHOONHEID

Ed Franck en Carl Cneut
ISBN 9789063066208
prijs: € 29,95

Het boek is nieuw, de verhalen oud.

Edgar Allan Poe was een meester in het schrijven van angstaanjagende griezelverhalen, telkens weer origineel en verrassend intrigerend. Ed Franck bewerkte deze zoals altijd: doordacht en met respect.

Carll Cneut illustreert. Het portret van Edgar Allen Poe zelf achteraan op het boek is treffend. Zijn grimmige, soms kwetsbare figuren en schaduwen in blauw, zwart en wit sluiten naadloos bij de verhalen aan. De witte doodskoppen zijn als lichtpuntjes in de duisternis. James Ensor is vaak heel dichtbij.