Nieuw In De Winkel

Nieuw in de winkel

SLIMME GUST!

SLIMME GUST!

tekst: Brigitte Minne - tekeningen: Ann Candaele
leeftijd: + 4 jaar
isbn 9789058386625
prijs 14,50 euro

Slimme Gust is zeer intelligent en creatief, maar doet het allemaal graag op zijn manier. De les volgen en antwoorden geven die verwacht worden is voor Gust wel een beetje moeilijk.

Wanneer de kinderen in de derde kleuterklas makkelijke rekensommetjes voorgeschoteld krijgen, lost Gust die dan ook altijd een beetje anders op. Juf denkt dat hij niet goed kan tellen en onthouden en spreekt mama aan. Die kent haar kind natuurlijk door en door en maakt zich helemaal geen zorgen over haar eigenwijze dreumes.

Een boekje met heerlijk mooie illustraties van Ann Candaele. Vele juffen, kinderen en ouders zullen zich in dit verhaal herkennen. Het boek probeert geen oordeel te vellen. En dit is binnen deze thematiek niet makkelijk…

Nieuw in de winkel

WOLF, HOND EN KAT

WOLF, HOND EN KAT

tekst: Sylvia Vanden Heede - illustraties: Marije Tolman
beginnende lezers: groeiboek AVI 1 t.e.m. AVI 3
isbn 9789020992885
prijs: 12,95 euro

In 2009 verscheen Wolf en Hond en werd meteen bekroond met Vlag en Wimpel 2010. Sylvia Vanden Heede kent immers de knepen van het vak en weet heel goed hoe ze eerste lezertjes kan bekoren. Haar boeken over Vos en Haas zijn heel terecht bekend en geprezen.

Maar Wolf en Hond zijn minstens even leuk. Wolf woont in het bos. Hij is de neef van Hond. Wolf is wild, Hond is tam. Hij woont bij zijn baas in een huis. Hij is een waakhond. Hond kan lezen en eet met mes en vork. Wolf niet.

Wolf, Hond en kat is het tweede boekje in de reeks. Kat is er weer. Ze zit in het bos. Wolf is bang van kat. Maar hond niet. Hij helpt zijn neef.

Sylvia Vanden Heede kiest  voor stereotiepe maar daardoor juist duidelijk herkenbare personages en situaties. Ze speelt met taal en woorden en laat Wolf en Hond naar hartenlust rijmen, een spel waar beginnende lezers dol op zijn. De boeken zijn erg mooi en sfeervol geïllustreerd door Marije Tolman: fijne aquarellen die door een dunne pennentrek geaccentueerd worden. We zetten beide boeken op de bovenste plank!

Nieuw in de winkel

DE MAGISCHE GLOBE

DE MAGISCHE GLOBE

Marie Rutkoski
leeftijd: + 11 jaar
isbn 9789047702795
prijs: 16,95 euro

In de zomer van 2009 verscheen De ogen van Kronos (zie archief oktober 2009), waarin de jonge Petra naar Praag reist om haar vaders ogen terug te stelen van de prins van Bohemen. Een fantastisch verhaal, waarin Marie Rutkoski historische en folkloristische elementen vermengt met magie en avontuur. Nu, een jaar later, verschijnt het opwindende vervolg!

Petra is nog nauwelijks bekomen van haar avonturen als ze zich plotseling in een gesloten kamer in Londen bevindt. Ontvoerd! Ondertussen bezeilen haar vrienden Neel en Tomik met een schip vol zigeuners woeste zeeën in de hoop Petra te vinden. Al snel ontdekken ze dat er  een magische globe bestaat: twee halve bollen met daarop een landkaart van de gaten in tijd en ruimte. De vrienden moeten kost wat kost voorkomen dat de prins van Bohemen die in handen krijgt - want wie de kaart heeft, kan de geschiedenis en de toekomst naar zijn eigen hand zetten.

Marie Rutkoski neemt de lezer voor de tweede maal mee naar een magische wereld van intriges, vijandigheden en gaten in de tijd. Een vervolgboek dat ook op zich gelezen kan worden.

Nieuw in de winkel

DE CHAOS

DE CHAOS

auteur: Rachel Ward
leeftijd: + 13 jaar
isbn 9789047703082
prijs: 15,95 euro

De chaos is geen gewoon boek. Dat is het minste wat je ervan kunt zeggen. Het is het zenuwslopende vervolg op Deadline (zie archief november 2009), maar kan er volledig los van gelezen worden. Het is een heftig psychologisch verhaal voor tieners en adolescenten, een bijzondere jeugdthriller.

Adam heeft de gave om de sterfdata van mensen in hun ogen te zien, geërfd van zijn moeder. Bij steeds meer mensen ziet Adam dezelfde dag en hij krijgt er beelden bij van brandende gebouwen en voelt een verstikkende pijn.

Op school ontmoet hij Sarah die schrikt van zijn verschijning. Hij is de jongen met het verbrande gezicht uit haar steeds terugkerende nachtmerrie. Ze ontwijkt hem echter tot ze zich realiseert dat Adam en zij misschien iets kunnen doen tegen het naderende onheil. Maar wat staat hen eigenlijk te wachten?

Het spannende, in de toekomst gesitueerde verhaal wordt afwisselend in de ik-vorm verteld door Adam en door Sarah. De chaos is goed gecomponeerd en beeldend geschreven. Toch verliest het verhaal hier en daar wat geloofwaardigheid door een aantal onlogische wendingen. Maar dat kan de pret en de spanning zeker niet bederven!

Nieuw in de winkel

VANGO. TUSSEN HEMEL EN AARDE

VANGO. TUSSEN HEMEL EN AARDE

auteur: Timothée de Fombelle
leeftijd: + 14 jaar
isbn 9789045111490
prijs: 16,95 euro

Timothée de Fombelle vertelt graag spannende verhalen. Zijn helden zijn vaak op de vlucht en beleven grootse avonturen. De succesvolle boeken over Tobie Lolness werden wereldwijd geprezen en verspreid.

In zijn nieuwe boek Vango plaatst de Fombelle zijn personage in een historisch kader. Het verhaal vangt aan in 1934, bij het begin van de Hitler-periode, en start in Parijs met een wilde achtervolging voor de Notre-Dame. En dat is pas het begin van een lange en indrukwekkende vlucht. Met hulp van de commandant van een zeppelin en van Ethel, een beeldschone miljonairsdochter, probeert Vango uit de handen van zijn achtervolgers te blijven.

Vango vertelt een verhaal waarin politiek, geschiedenis, romantiek en avontuur perfect in elkaar passen. Maar Vango is zoveel meer dan dat. Het boek laat zich lezen als een avontuur met karaktervolle personages en een filmisch script. Het duizelingwekkende tempo en het pretentieloze vertelplezier slepen de jonge lezer genadeloos mee.

Volgens Le Figaro het beste boek wat er de laatste tijd voor de jeugd is verschenen.

Nieuw in de winkel

IEDER ZIJN LIEFDE

IEDER ZIJN LIEFDE

Geert De Kockere
cadeauboekje
isbn 9789022326206
prijs: 5,95 euro

Alleen Geert De Kockere kan zoiets: 42 vormen van liefde formuleren in een drietal versregeltjes en er bovendien een aangepaste scancode aan toevoegen.

Volle liefde, open liefde, onstuimige liefde, versleten liefde, wankele liefde, wilde liefde…. onbestaande liefde.

In dit boekje vind je ze allemaal bij elkaar. Telkens weer verrassend verwoord en vaak een beetje herkenbaar. Een zalig boekje voor jezelf of voor je geliefde. Een cadeautje met een knipoog en een kwinkslag: ‘schat, hoe zit het met ‘onze’ liefde?’

Gedicht Van De Maand

Gedicht van de maand

De Grazende Granzebil

Het arme dier heeft maar één been,

De Grazende Granzebil.

Hou rekening met zijn gevoelens,

vraag niet of hij dansen wil.

 

We vonden dit gedicht van Shell Silverstein in Pas op voor de Gnaskop!


De Grazende Granzebil

Pas op voor de gnaskop!

Shell Silverstein
isbn 9789023991724
leeftijd: 6+
prijs: 13,50 euro

Shel Silverstein overleed in 1999 en liet een veelzijdig oeuvre na. Hij schreef (en tekende) prachtige gedichten voor kinderen. Deze werden in de jaren tachtig vertaald door Thera Coppens, Hans Dorrestijn en Willem Wilmink. Misschien bent u de gelukkige eigenaar van één van deze bundels, die momenteel niet meer verkrijgbaar zijn. Misschien ook niet…
 

Het is dan ook leuk te mogen melden dat er toch nog een bundel gedichten van Shel Silverstein in druk is en wel Pas op voor de Gnaskop! en andere verzinsels. Rikkert Zuiderveld tekent voor de knappe vertaling.
 

In deze bundel maak je kennis met een hele reeks fantasiedieren met knotsgekke namen en gewoontes. Bij elk gedicht hoort een tekening die het allemaal nog spannender en leuker maakt. Het boek is prachtig uitgegeven. De bladspiegel is ruim en de tekeningen van Silverstein zijn in kleur en komen volledig tot hun recht.
 

Wil je de Wilde Gazaan in het donker zien staan? Heb je al eens gevoeld aan de schub van de Gulzige Glub? Wil je dansen met de Granzebil?
Ga dan eerst eens te rade bij Shell Silverstein. Hij weet er alles van……

Tijd Voor

Tijd voor ...

KROLSE KATTEN EN MAFFE HONDEN

In onze rubriek "tijd voor..."

laten we u kennismaken met de mooiste prentenboeken en verhalen over onze vrienden kat en hond.

Tijd voor ...

BINNENPOES BUITEN

BINNENPOES BUITEN

tekst:Hilde Vandermeeren - illustraties: Elsje Dezwarte
leeftijd: + 4 jaar
isbn 9789058386045
prijs: 14,50 euro

Binnenpoes, de kat, zit binnen. Buitenpoes, de kater, moet buiten blijven. En dat moet ook zo blijven volgens mama. Maar heeft mama wel gelijk?

Het meisje laat binnenpoes buiten en dan gebeurt het onvermijdelijke: de twee poezen vinden elkaar bijzonder leuk. Kun je de gevolgen raden?

Binnenpoes buiten is een heel mooi prentenboek. De illustraties zijn schitterend en doen een beetje denken aan Japanse prentkunst. Elsje Dezwarte werkt  met grote figuren en grote kleurvlakken en durft met vreemde kleurencombinaties spelen. Zwart en rood zijn de kleuren van de poezen en die komen altijd terug. Maar het zijn de delicate details, zoals de bijzondere prints, die het geheel afmaken.

Ook de tekst van Hilde Vandermeeren is poëtisch en tegelijk sober, krachtig en toch heel teder. Je moet geen kattenvriend zijn om van dit boek te houden!

Tijd voor ...

HONDJE

HONDJE

Peter Brouwers
leeftijd: +2 jaar
isbn 9789044807417
prijs:10,95 euro

Je zou het zo in huis nemen: dit vrolijk bruine hondje met blauwgroene ogen. Het is bovendien op zoek naar zijn baasje. Het rent door de straten, het snuffelt en ruikt, het krabt aan zijn oren en het kijkt heel erg lief. Wie is toch zijn baasje? Jij misschien?

Een levendig prentenboek voor kleine en grote hondenvrienden! Een boek om vrolijk van te blaffen! Wafwaf!

Tijd voor ...

WAT EEN KAT! - TOEN MIJN KAT NOG KLEIN WAS

WAT EEN KAT! - TOEN MIJN KAT NOG KLEIN WAS

Gilles Bachelet
leeftijd: + 4 jaar
isbn 9789056379360: Wat een kat - isbn 97890477000746: Toen mijn kat nog klein was
prijs: 14,95 euro

Een dolkomisch boek.

Gilles Bachelet vertelt in het boek Wat een kat uitgebreid over de streken van zijn eigen kat. Zelf vindt hij haar dik, lief en heel erg dom. In prachtige illustraties laat hij zien hoe ze eet, hoe ze poept en hoe ze zich wast, hoe ze doorheen het hele huis beweegt en hoe ze niet altijd op haar pootjes terecht komt.

In Toen mijn  kat nog klein was zien we waarom hij deze kat koos en hoe ze als jong katje zijn leven binnenwandelde.

Maar met welke kat hebben we hier eigenlijk te maken? Op alle tekeningen zien we een olifant die zich weliswaar heel erg als een kat probeert te gedragen. En dat zorgt voor hilarische taferelen waar zelfs hele jonge kinderen om zullen lachen. Schateren zelfs!

Maar laat dit duidelijk zijn! De auteur zelf vraagt zich nog steeds af welk een raskat hij in huis heeft gehaald, de kat  is er nog steeds van overtuigd dat ze geen olifant is en de jonge en oudere lezer zal telkens weer van dit absurde verhaal blijven genieten!

Tijd voor ...

LOTTE WIL EEN HONDJE

LOTTE WIL EEN HONDJE

Marijke Duffhaus
leeftijd: + 3 jaar
isbn 9789044328509
prijs: 12,95 euro

Lotte wil een hondje is een teder boekje. Een boekje met zachte waterverfillustraties op een witte achtergrond. Op de linkerpagina een klein blokje tekst.

Veel ruimte dus voor inleving en verbeelding. Want wie geen hondje krijgt moet er misschien wel eentje verzinnen. Lotte bindt een mooie tak, die op een hond lijkt, aan een stukje touw. Ze noemt haar hondje Tarzan. Haar vrienden lachen haar uit, maar Luc begrijpt haar maar al te goed!

Tijd voor ...

IK HOU VAN BLAUW

IK HOU VAN BLAUW

Polly Dunbar
leeftijd: + 4 jaar
isbn 9789047700166
prijs: 12,95 euro

De jongen is dit prentenboek is helemaal gek van blauw. Alles wat hij heeft is blauw: blauwe trui, blauwe schoenen, blauwe halsband. Maar die dient tot niets. Er is immers geen hond en al zeker geen blauwe. Daarom doet hij alsof hij een hond heeft, en speelt hij zelf voor hond. En dat lukt aardig…tot er een echt hondje komt opdagen. Een wit met zwarte vlekken!

Ik hou van blauw is een grappig boek over een jongen met een grote fantasie. In simpele en aantrekkelijke illustraties wordt een humoristisch en herkenbaar verhaal verteld. De illustrator kiest bewust voor effen pastelkleurige achtergronden. Onze vriend in blauwe trui schittert in zijn eenvoud.

Een origineel prentenboek voor kleuters die van blauw en van honden houden….

Tijd voor ...

AVONTURENKAT

AVONTURENKAT

Hans Kuyper en Alice Hoogstad
leeftijd: + 4 jaar
isbn 9789027668462
prijs: 9,95 euro

Kleine kat gaat op avontuur in de wei. Ze maakt kennis met verschillende dieren en geeft ze dan ook allemaal een naam. De kikker is een springkat, de muis een piepkat, de hond een blafkat, en zo gaat de tocht verder langs de kip, de koe en de geit tot ze terug veilig in de armen van de baaskat (haar baasje) belandt.

Het boekje is mooi door de eigentijdse illustraties en is apart door de tekst op rijm, waarbij het laatste rijmwoord van elk stukje op de volgende pagina staat. Op die manier kunnen de kleuters het woord raden.

Avonturenkat is een speels boekje met gevoel voor taal en tekening! 

Tijd voor ...

DE SLIMME KAT

DE SLIMME KAT

Ayano Imai
leeftijd: + 5 jaar
isbn 9789051161199
prijs:13,95 euro

De slimme kat gaat over een arme schoenmaker wiens kat een tovenaar verslaat. Het boek bevat elementen uit het klassieke sprookje van de gelaarsde kat en verwerkt die in een nieuw verhaal.

Maar het zijn vooral de illustraties die dit boekje de moeite waard maken. Deze zijn uiterst fijn, zacht van tint en sfeervol. De dromerige tekeningen maken van dit boek een echt sprookje. Kies de mooiste laarzen uit en geniet mee!

Tijd voor ...

MINOES

MINOES

Annie M.G Schmidt
leeftijd: voorlezen vanaf 5 jaar - zelf lezen vanaf 9 jaar
isbn 9789045105772
prijs :10 euro (tot eind maart)

Annie M.G Schmidt moeten we natuurlijk niet meer aan u voorstellen. Deze dame werd precies 100 jaar geleden geboren en dat moet gevierd worden. Bijvoorbeeld door haar boek Minoes aan een zacht prijsje aan te bieden.  U betaalt tot eind maart slechts 10 euro voor een heerlijk kattenverhaal dat ondertussen glansrijk verfilmd is!

Juffrouw Minoes was vroeger poes. Ze spint, krabt, geeft kopjes en houdt nog steeds van vogeltjes. En ook al is ze nu een gewoon meisje, toch spreekt ze nog prima ‘kats’.

Dat laatste komt haar baas Tibbe, die in een krant schrijft, goed van pas. Via de katten-persdienst komt hij heel wat verborgen en geheime zaken te weten. En dat zorgt zo af en toe voor grote moeilijkheden...

Minoes is een heerlijk lees- en voorleesboek! Miaauuuw!

Tijd voor ...

FLODDERTJE

FLODDERTJE

Annie M.G. Schmidt
leeftijd : + 4 jaar
isbn 9789045105772
prijs : 10 euro (tot eind maart)

Floddertje is geen poes, geen hond, maar wel een meisje dat er telkens weer in slaagt een heerlijke puinhoop van te maken. Haar hond noemt Smeerkees en dat is niet toevallig. Zin in vieze verfspatten, baden vol schuim en kinderen, strepen van zwarte inkt op je witte jurk en kleren vol modder? Lees dan het boek Floddertje (voor)!

Ook van Annie M.G. Schmidt en aan dezelfde verjaardagsvoorwaarden!

Tijd voor ...

BEZEM

BEZEM

Bibi Dumon Tak
leeftijd: + 8 jaar
isbn 9789045111063
prijs: 12,95 euro

Voor je een hond gaat ophalen in het asiel, lees je best dit boekje. Het is geschreven vanuit het perspectief van de hond Bezem zelf.

Hij wordt uitgekozen door zijn nieuwe baasje en mag mee naar een nieuwe thuis. Hij begrijpt niet altijd wat het baasje van hem wil, wat er mag en wat er niet mag en vooral wat die smerige kat van de buurvrouw toch van hem wil.

Geen grote literatuur maar wel een boekje dat kinderen leert hoe honden denken en voelen. Fris geschreven en  leuk verteld. Een boekje boordevol hondengedachten!

Tijd voor ...

WOLF

WOLF

Martha Heesen
leeftijd: + 9 jaar
isbn 9789045103457
prijs: 12,50 euro

Wolf is het verhaal van een vriendschap die op de proef wordt gesteld. Nene en Coppe zijn buren. Ze zijn onafscheidelijk en spelen het liefst samen in een boom. Wanneer Coppe na een ongeval en zes maanden revalidatie terug naar huis komt, is hij veranderd. Nene heeft het moeilijk om dit te aanvaarden, maar het wordt pas echt onmogelijk als Coppe een hond krijgt: Wolf. Nene vindt het beest gewoonweg weerzinwekkend, voor Coppe is het zijn troost en beste vriend.

Martha Heesen vertelt het verhaal sober, maar trefzeker. Ze kiest het perspectief van Nene en neemt de lezer moeiteloos mee in dit zeer herkenbare verhaal. Geen grootse avonturen, maar wel oprechte en waarachtige gevoelens. Met de hond als spelbreker en als verzoener!