Nieuw In De Winkel

Nieuw in de winkel

VRIENDJES VANDAAG EN MORGEN....LATER ALS IK GROOT BEN....

VRIENDJES VANDAAG EN MORGEN....LATER ALS IK GROOT BEN....

Prenten van Alice Hoogstad en versjes van Hans Kuyper
leeftijd: + 4 jaar
isbn 9789025859275
prijs: 13,95 euro

Schaap is jarig omdat hij precies vier jaar geleden geboren werd. En zo begint dit boekje met een prent van de allereerste foto van schaap. Wie slim is weet dus dat schaap vandaag jarig is. Vorige week gingen zijn vriendjes op zoek naar de leukste verjaardagscadeautjes. Gisteren brachten ze het kaartje naar het postkantoor en nu begint het feestje. Vanavond zal schaap moe en een beetje opgewonden de slaap niet vinden en morgen moet hij weer naar school. Over een maand gaat hij met zijn vriendjes bootje varen en later wordt hij kapitein.

 Dit kleurrijke boekje met levendige illustraties speelt met de tijd. De verjaardag van schaap is het scharniermoment waarrond alles draait. Het boekje is leuk, speels en bovendien nog leerrijk ook! Een passend verjaardagsgeschenk voor een kleuter van vier!

Nieuw in de winkel

DE BRIEF VAN PAPA - ROSIE EN MOUSSA

DE BRIEF VAN PAPA - ROSIE EN MOUSSA

Michael De Cock & Judith Vanistendael
leeftijd: +8 jaar
isbn 9789045112756
prijs: 12,95 euro

Het eerste boek over Rosie en Moussa van Michael De Cock was meteen een schot in de roos. Het won een 'Boekenwelp’, een ’Vlag en wimpel’ en is ondertussen reeds in verschillende talen verschenen. Ook wij waren fan !(cfr archief december 2010) Michael De Cock is immers een meesterverteller. Hij is acteur, regisseur en schrijver en dat merk je. Zijn verhalen zijn oorspronkelijk bedacht voor het theater.  Of het nu over Odysseus, Icarus of Rosie en Moussa gaat, De Cock schrijft vanuit de emotie van het personage. Als lezer (of kijker) verplaats je je moeiteloos in het gebeuren. Lezen wordt beleven en meeleven.

Ook nu verschijnt het boek De brief van papa samen met een gelijknamig theaterconcert. Meer info over dit project vind je op www.tarsenaal.be.

In De brief van papa denkt Rosie dat haar papa in een ver land woont. Dat zegt mama met een zucht telkens ze over papa praat. Op een dag krijgt Rosie een brief van haar papa waarin hij schrijft dat hij in de gevangenis zit. Rosie en Moussa gaan in het grootste geheim op bezoek in de gevangenis van Sint Gillis. Leuk is ook dat de illustraties van Judith Vanistendael  je meenemen door hartje Brussel.

Nieuw in de winkel

ZWAARDEN EN ZWEEFMOLENS - DE PIRATEN VAN HIERNAAST

ZWAARDEN EN ZWEEFMOLENS - DE PIRATEN VAN HIERNAAST

Reggie Naus
leeftijd: +8 jaar
isbn 9789021669793
prijs: 13,50 euro

In dit boekje vind je een prachtig ooglapje. Nee, je zet het best niet op om te lezen, maar met dit lapje voel je je op en top piraat! Inspiratie voor je avontuur vind je in Zwaarden en zweefmolens.

Michiel heeft zalige buren: de familie Donderbus. Het zijn stoere piraten. Ze wonen in een schip op het droge, eten met handen en dolk en hebben een waakhaai als huisdier. Toch begint de heimwee te knagen. De familie Donderbus verlangt naar de zee.

Michiel zet alles op alles om de familie hier te houden en neemt hen mee naar een echt piratenpretpark. Opa Donderbus voelt zich er helemaal thuis en wil dit park dan ook graag veroveren! Een grappig en hartveroverend verhaal voor stoere lezers!

Nieuw in de winkel

VERHALEN VOOR DE VOSSENBROERTJES

VERHALEN VOOR DE VOSSENBROERTJES

Het langverwachte vervolg op "Van den vos Reynaerde".
Lida Dijkstra & Thé Tjong-Khing
voorlezen - zelf lezen vanaf 9 jaar
isbn 9789049924683
prijs: 15,95 euro

Je hoeft geen literatuurkenner te zijn en het Middelnederlands mag je vergeten. Toch willen we het even hebben over ‘Van den vos Reynaerde’: een satirische volksepos over een sluwe vos  uit de dertiende eeuw, op papier gezet door Willem van Madoc. Lida Dijkstra schreef een vervolg op deze klassieker en vroeg zich af hoe het met de kinderen van Reynaert is gesteld. En ja hoor, zijn zonen Rosseel en Reinaerdijn hebben een aartje naar hun vaartje. Ze zijn even speels, guitig en listig als hun roemrijke vader.

In Verhalen voor de Vossenbroertjes worden aan de kleine vosjes heel wat verhalen over hun vader verteld en dit vanuit verschillende perspectieven: de moeder vergoelijkt zijn streken, de wagenspelers bezingen hem als een held en Bruun moraliseert. Altijd opnieuw vragen de vosjes zich af of hun vader een held of een schurk was.

Lida Dijkstra zet haar vertelling niet op rijm, maar leunt met haar klankrijke taal in korte ritmische regels dicht bij het Middelnederlands aan. Bovendien roept ze dezelfde luchthartige speelsheid op die we in het origineel terugvinden. Ook de illustraties van Thé Tjong-King brengen het oude dierenepos tot leven. Hij slaagt er moeiteloos in de karakters en eigenaardigheden van de verschillende dieren te vatten en tot leven te brengen.  Dit alles in kleine afgelijnde miniatuurtjes.

Verhalen voor de Vossenbroertjes is een aanrader voor al wie op een leuke manier kennis wil maken met een klassieker uit ons literair erfgoed!

Nieuw in de winkel

EEN LIED VOOR DE MAAN

EEN LIED VOOR DE MAAN

Illustraties van Mance Post en met woorden van Toon Tellegen
prentenboek
isbn 9789045112855
prijs: 13,95 euro

Toon Tellegen keert terug naar zijn favoriete dieren in het bos. Hij schrijft deze keer niet vele maar één verhaal over de mol en laat dit prachtig illustreren door Mance Post. De mol wil graag iets doen voor de maan. Een lied voor hem schrijven bijvoorbeeld. Een lied dat rijmt en danst. De sprinkhaan en zijn orkest repeteren tot het helemaal goed is. Maar het is helemaal niet zo makkelijk om de maan op te vrolijken.

Een verhaal over duisternis en sprankeltjes licht. Toon Tellegen en Mance Post laten de dieren en de maan stralen in dit poëtisch prentenboek.

Nieuw in de winkel

DE OMHELZING

DE OMHELZING

David Grossman - illustraties Michal Rovner
Vertaling: Edward van de Vendel
prentenboekje
isbn 9789059363311
prijs: 12,90 euro

De omhelzing  is een prentenboek en tegelijk een filosofisch meesterwerkje.  In een zuivere en begrijpbare taal volgen we een gesprek tussen moeder en zoon. Het gaat over uniek zijn en toch niet eenzaam, over alleen zijn en toch ergens bij horen. De illustraties in dit boekje zijn even kwetsbaar en teder als de vele vragen die worden gesteld. De hond Mirakel begrijpt zoals alleen een hond dat kan.

David Grossman is één van Israëls beroemdste schrijvers. U kent hem van De stem van Tamar of Het zigzagkind. Michal Rovner is een internationaal befaamde Israëlische kunstenares. Edward van de Vendel zorgde voor een eerlijke en sublieme vertaling.

De kunst van grote meesters werd in een klein boekje tot leven gebracht! De omhelzing is pure klasse!

Gedicht Van De Maand

Gedicht van de maand

ALGEBRAL

Kanni pa en kanni ma
kregen les in algebra.
Eén twee drie ging er niet in,
minus plus was hun te min.
'Ik sta hier gruwelijk voor paal',
riep mijnheer de kannibaal;
en zijn vrouw wilde graag weten
of het tijd was om te eten:
'te veel honger om te denken
zal ik vast de thee inschenken?'
''t Is al gebral', riep pa bezweet
'k moet toch niet tellen wat ik eet?'
De leraar heeft het wel geweten:
in drie tellen was hij opgegeten.
Wie een kannibaal wil leren tellen,
kan beter zelf wat koppen snellen.


ALGEBRAL

DIT VARKEN WIL EEN EVER ZWIJN

Nora Eeckels en Leen Van Hoeck
isbn 9789045033143
prijs: 12,50 euro

 

Nora Eeckels is copywriter en speelt met de taal. In Dit varken wil een ever zwijn gooit ze werkelijk alle remmen los. De bundel staat vol nonsensverzen en diepzinnige taalspelletjes in rijm, aangevuld met enkele korte verhalen.  De dierenwereld  is haar favoriete onderwerp.

Deze bundel doet ons automatisch denken aan de klassieker Ik wou dat ik twee hondjes was. Maar hij is moeilijker en minder toegankelijk. Gedoseerd grasduinen is hier dan ook de boodschap. Wie tijd en zin heeft, vindt vast en zeker enkele schitterende parels.

Tijd Voor

Tijd voor ...

TE GAAN SLAPEN....

Maar in slaap vallen kan best moeilijk zijn…zeker als er een monster onder je bed zit, een wolf achter het gordijn gromt of als je gewoonweg vergat je pyjama aan te trekken.

Leuke boekjes over willen en niet kunnen slapen… en over radeloze (en begrijpende) mama’s en papa’s!

Tijd voor ...

DRIE HAASJES GAAN SLAPEN

DRIE HAASJES GAAN SLAPEN

Betty Sluyzer en Pauline Oud
leeftijd: vanaf 3 jaar
isbn 9789056477165
prijs: 9,95 euro

Peuters en kleuters kennen beter dan wie ook de rituelen voor het slapengaan. Niets leuker dan deze zo lang mogelijk te laten duren!
In Drie haasjes gaan slapen zijn de haasjes heel wat vergeten. Ze liggen al in bed, maar hebben nog geen pyjama aan, geen plasje gemaakt, geen tandjes gepoetst. Mama roept hen telkens weer het bed uit. Gelukkig vallen de drie haasjes na het voorleesverhaaltje als een blok in slaap.

Drie haasjes gaan slapen is een grappig en ondeugend boek.  De haasjes en de mama zijn guitig in beeld gebracht. Je ziet de pret in hun kleine oogjes en op hun grote mond.

Drie haasjes gaan slapen is een boekje dat met plezier zal worden nagebootst door peuterlief!

Tijd voor ...

WAAROM LIG JIJ IN MIJN BEDJE?

WAAROM LIG JIJ IN MIJN BEDJE?

Joke van Leeuwen
prentenboek
isbn 9789045112305
prijs: 12,95 euro

Een leporello is een boekje waarin de bladzijden gevouwen zijn als de blaasbalg van een trekharmonica met het wonderlijke effect dat je op het eind van het boek vanzelf weer terugbladert naar het begin. Een procedé dat met succes door Joke van Leeuwen werd toegepast in haar laatste prentenboek Waarom lig jij in mijn bedje?

In Waarom lig jij in mijn bedje? gooit het jongetje de beer uit zijn bed omdat het veel te warm is. Die gaat vervolgens op zoek naar een plek om te slapen en verjaagt een knuffel die op zijn beurt ergens anders moet slapen. Tot er geen bedje meer over is….dus moet de lappenpop terug naar het begin. Heerlijk dicht bij het jongetje in het grote bed!

Een perfect boekje om te lezen voor het slapengaan met aandoenlijk mooie prenten in de typische Joke van Leeuwenstijl!

Tijd voor ...

IN HET PIKKEDONKER

IN HET PIKKEDONKER

Kitty Crowther
prentenboek
isbn 9789045111445
prijs: 11,50 euro

Jeroen is bang in het donker en ligt niet graag alleen in zijn bed. Op de eerste bladzijde van het boek ziet hij de nacht over de plas kruipen. Jeroen is een kleine kikker. Alles passeert de revue: het slapengaanritueel, de angst voor vreemde geluiden, de spookbeelden, de stem van papa met korreltjes in, het veilige bed van mama en papa….

Toch is dit boekje anders. De prenten in dit boekje zijn ongelooflijk teder. De pyjama van de papa met de rode ruitjes, de dekens met de rode lijntjes, de rode stipjes op de neus van de kikkers zijn ongelooflijk charmant en innemend. De nacht daarentegen is donker en zwart en hard. In elke prent schuilt verhaal en emotie. En ook de humor is nooit helemaal zoek.

Kitty Crowther raakt de lezer met haar illustraties maar evenzeer met haar taal.  Ze zet de juiste woorden en zinnen bij de prenten en creëert op die manier een uitzonderlijke sfeer. Kijk maar eens naar de prent  waarop Jeroen uiteindelijk bij mama en papa in bed in slaap valt… heerlijk

Tijd voor ...

ZOOOOO'N GROTE WOLF

ZOOOOO'N GROTE WOLF

Natalie Louis-Lucas - Kristien Aertssen
prentenboek
isbn 9789058383136
prijs: 12,95 euro

Dat er gevaarlijke monsters achter de gordijnen wonen, dat weet iedereen. Maar hoe geraak je er vanaf?
Arthur moet naar bed. Terwijl mama helpt bij het aantrekken van zijn pyjama, vertelt hij over de vreselijke wolf achter het gordijn. Hoe meer hij vertelt, hoe boosaardiger het beest wordt. Mama is doodsbang. Gelukkig kent Arthur een trucje om de wolf weg te jagen.
Zooooo’n grote wolf is een speels boekje over angst.  De illustraties van Kristien Aertssen zijn humoristisch en ontwapenend. De wolf ziet er best ‘cool’ uit met zijn zonnebril en hoed. Toch lijken zijn grote tanden best wel scherp.
Wil je de gevaarlijke wolf voor je zien, draai dan de flapjes om!

Tijd voor ...

MET OPA IN HET DONKER

MET OPA IN HET DONKER

Stefaan Boonen en Marja Meyer
leeftijd: + 4 jaar
isbn 9789044815887
prijs: 14,95 euro

Het vierde boek in de reeks over opa en zijn kleinkinderen is weer een voltreffer. Stefaan Boonen haalt de inspiratie voor zijn opa-boeken bij zijn eigen vader en dat moet dan wel een hele lieve opa zijn.

Deze keer blijven de kleinkinderen logeren op de zolder. Oma moet een avondje uit, opa staat er alleen voor. De avond begint alvast met het opmaken en installeren van de bedden. Daarna wordt het spannend: ze spelen verstoppertje in het donker. Opa is de wolf en de kinderen zijn de zeven geitjes. Opa valt tijdens het spel in slaap in de kast en snurkt minstens even hard als de wolf…Maar eenmaal in bed horen de kinderen een andere wolf snurken op het dak…

Logeren is leuk en griezelig tegelijk!
Gelukkig is er nog het bed van opa, daar ben je altijd veilig!

Tijd voor ...

EEN GELUID ALSOF IEMAND GEEN GELUID WILDE MAKEN

EEN GELUID ALSOF IEMAND GEEN GELUID WILDE MAKEN

John Irving en Tatjana Hauptmann
leeftijd: + 4 jaar
isbn 9789060054567
prijs: 14,90 euro

We kennen John Irving vooral als romanschrijver. Hij heeft enkele bestsellers op zijn naam:  De wereld volgens Garp , Hotel New Hampshire en Bidden wij voor Owen Meany.

Een geluid alsof iemand geen geluid wilde maken is een verhaal afkomstig uit zijn roman Weduwe voor een jaar. Daarin vertelt een alleenstaande vader aan zijn dochter het avontuur van een dapper jongetje dat midden in de nacht wakker schrikt en samen met zijn vader op zoek gaat naar een vreemd geluid.
John Irving maakte samen met Tatjana Hauptmann een prentenboek van dit verhaal.  Haar sfeervolle illustraties brengen de nacht schitterend tot leven. Schoonheid en angst gaan hand in hand.
Toch is het boek teder en warm en tijdloos schoon!

Tijd voor ...

IK KAN NIET SLAPEN

IK KAN NIET SLAPEN

Tekst: Jonas Boets - illustraties: Kristina Ruell
leeftijd: beginnende lezers
isbn 9789058386953
prijs: 8,95 euro

Ik kan niet slapen is een leuk boekje voor eerste lezertjes over de slaap niet kunnen vatten.
Herkenbaar natuurlijk: Kaat telt schaapjes, wil nog een kop warme melk, moet plassen en als papa een verhaaltje voorleest valt hij wel in slaap, maar Kaat niet.

Jonas Boets schreef dit verhaal in simpele woorden. De kracht van dit boekje zit in de herkenning en in de kleurrijke en fantasievolle illustraties van Kristina Ruell.
De ironie zit op het einde, want net als je weer op moet staan, wil je zo graag slapen.

Tijd voor ...

ZE SLIEPEN NOG

ZE SLIEPEN NOG

Toon Tellegen met prenten van Mance Post
isbn 9789021484525
prijs: 11,50 euro

Tellegen vertelt over zijn favoriete dieren in het bos. En hoe de slaap telkens weer op een andere manier bij hen op bezoek komt, of juist niet wil komen. Tellegen kent  vele soorten slaap: een bevroren slaap, een gladde slaap die tussen je vingers wegglijdt of een geheimzinnige slaap voor bijzondere aangelegenheden.

De verhalen van Toon Tellegen zijn zoals altijd gekruid met een vleugje levenswijsheid en filosofie en zijn allesbehalve slaapverwekkend!

Tijd voor ...

DRIE KLASSIEKERS VOOR HET SLAPEN GAAN

Hieronder bespreken we in het kort drie prentenboeken die ongeveer twintig jaar geleden verschenen zijn.

Het zijn klassiekers die nog niets aan kracht en verbeelding hebben ingeboet. U kent ze of krijgt nu de kans om ze te leren kennen!

Tijd voor ...

KIKKER IS BANG

KIKKER IS BANG

Max Velthuijs
isbn 9789025846725
leeftijd: + 3 jaar
prijs: 12,95 euro

Kikker kan niet slapen omdat hij de hele tijd vreemde geluiden onder zijn bed hoort. Hij zoekt bescherming bij Eend en Varkentje maar ook zij horen de geluiden en worden bang. Overal zitten spoken en enge monsters.  Gelukkig vinden ze steun bij elkaar en vallen ze toch in slaap. Haas vindt ze de volgende ochtend samen in bed en wanneer ze hem vertellen over de spoken en de enge monsters confronteert hij hen met hun angst en met de geruststellende woorden dat iedereen wel eens bang is.

Max Velthuijs won heel wat prijzen en onderscheidingen. In 2004 won hij de Hans Christian Andersenprijs voor zijn gehele oeuvre. Hij overleed in 2005 op 81-jarige leeftijd in Den Haag. Over de hele wereld houden de mensen – jong en oud - van kikker.

Tijd voor ...

WELTERUSTEN KLEINE BEER

WELTERUSTEN KLEINE BEER

Martin Waddell en Barbara Firth
leeftijd: + 4 jaar
isbn 9789060696835
prijs: 12,95 euro

Kleine Beer vindt het te donker in zijn hol. Grote beer probeert hem te sussen en zet een lantaarn naast zijn bed. Nu lukt het vast wel om te slapen. Maar hoe Kleine Beer ook probeert, het lukt niet.
Grote Beer plaatst de grootste lantaarn die hij vinden kan. Niets helpt. Kleine Beer blijft bang voor het donker buiten.
Grote Beer neemt Kleine Beer mee naar buiten en toont hem de grootste lantaarn die er bestaat: de maan en al de fonkelende sterren. Kleine Beer valt in de zachte armen van Grote Beer in slaap…

De prenten uit deze klassieker zijn wereldwijd bekend: een grote beer en een kleine beer in het licht van de volle maan.  Het verhaal blijft ontroeren. Het donker was nog nooit zo mooi!

Tijd voor ...

ER LIGT EEN KROKODIL ONDER MIJN BED!

ER LIGT EEN KROKODIL ONDER MIJN BED!

Ingrid en Dieter Schubert
leeftijd: + 4 jaar
isbn 9789056377076
prijs: 12,95 euro

Er ligt een krokodil onder het bed van Peggie. Papa en mama zien hem niet maar zodra ze vertrokken zijn, is hij er terug. Gelukkig is de krokodil best wel aardig. Hij heet Karel en komt uit krokodillenland. Hij wil graag in bad en kan ook heel goed dansen en knutselen.
Voor Peggie in slaap valt vertelt de krokodil zijn verhaal…

Toegegeven, de tand des tijds heeft op dit boekje zijn sporen toch wat nagelaten. Maar dat zal bij peuters en kleuters de pret niet bederven.  Het verhaal blijft leuk, herkenbaar en tegelijk een beetje eng!