Nieuw In De Winkel

Nieuw in de winkel

KUNST VOOR KINDEREN

KUNST VOOR KINDEREN

isbn 9789020985580
leeftijd: 11+
prijs: 19,95 euro

Weet je wat het leuke is aan boeken over kunst voor kinderen? Ze bieden een duidelijke en heldere kijk. Ze maken kunst begrijpbaar, ook voor volwassenen.

 Wat is kunst? niet altijd tekeningen - niet altijd vrolijk – niet altijd in musea – niet altijd beelden – niet altijd prettig – niet altijd mooi – niet altijd realistisch – niet alleen voor kunstkenners of ‘Schilderkunst is poëzie die je ziet in plaats van voelt…’ Leonardo da Vinci

 Met deze inleidende bladzijden is de honger gewekt en de goesting groot om verder te bladeren. En het loont de moeite!

 Kunst voor kinderen biedt een kleurrijk en duidelijk overzicht van internationale kunst door de eeuwen heen: van Aboriginalkunst tot abstracte kunst, van Michelangelo tot Matisse. Je vindt er niet alleen de grootste meesterwerken, je ontdekt eveneens hoe stijlen en technieken voortdurend evolueren. Je maakt bovendien op een heel persoonlijke manier kennis met enkele zeer grote kunstenaars.

 Met Kunst voor kinderen duik je in de wondermooie wereld van de kunst! Een kunstboek voor het hele gezin!

Nieuw in de winkel

EEN BOEKJE TUIN

EEN BOEKJE TUIN

auteurs: Inge Bergh - Inge Misschaert- Kolet Janssen
illustraties: Jurgen Walschot
isbn 9789058386090
prijs: 18,95 euro

Een boekje tuin laat kinderen op een aparte manier kennis maken met de tuin, en dit door de vier seizoenen heen. Naast weetjes over dieren en (alledaagse en vergeten) planten vertellen de auteurs ook verhalen: over planten die speciale krachten hebben of heilig blijken te zijn. Of over planten die bijzondere namen krijgen. Weet jij waarom een madeliefje in het Engels Daisy heet en brengt een madeliefje echt geluk in de liefde?

Naast al deze al dan niet nuttige, maar toch zeker wel leuke informatie vind je in het boek ook recepten en knutseltips.

 Dit alles wordt eenvoudig gebracht in korte, overzichtelijke en vlot leesbare stukjes. De illustraties van Jurgen Walschot versterken de inhoud op een verfijnde manier.  De pagina’s zijn luchtig gehouden en de figuren van aap, vos, eekhoorn en egel brengen bovendien veel humor in het boek.

 Een leuk boek voor de grote en de kleine tuinliefhebber!

Nieuw in de winkel

HET BOEBOEK

HET BOEBOEK

auteur: Imme Dros
illustraties: Harrie Geelen
isbn 9789045110806
leeftijd: 4+
prijs: 13,95 euro

Een boeman en een boevrouw wonen samen in een scheef gezellig griezelhuisje. Er piepen vleermuizen in de kelder en er rommelen spoken op zolder. De wind giert knus door de kieren. Niets aan de hand, dat dacht je maar! De boevrouw schrikt aldoor en gilt. Ze schrikt als de boeman haar een tasje thee aanbiedt of gewoon even binnengluurt als ze in het bad zit. Ze schrikt als hij haar wil helpen met de was of gewoon wat licht wil geven met de kaars. Al dat zachte stille gedoe is niets voor haar. Daarom besluiten ze vanaf nu heel hard boe te roepen als ze mekaar ontmoeten……

 Het boeboek is een  boek voor jonge kinderen die van griezelen houden. Vooral de tekeningen van Harrie Geelen zijn adembenemend mooi! Gewoon om van te gillen!

Nieuw in de winkel

HOE OMA ALMAAR KLEINER WERD

HOE OMA ALMAAR KLEINER WERD

auteur: Michael De Cock
illustraties: Kristien Aertssen
isbn 9789045110790
leeftijd: voorlezen of zelf lezen vanaf 8 jaar
prijs: 14,95 euro

Vroeger was oma groot, maar hoe ouder ze wordt hoe kleiner. Het lijkt misschien eigenaardig, maar krimpen is voor oma's heel normaal.

In dit ontroerend boekje vertelt een meisje het verhaal van haar oma. Hoe oma opa leerde kennen, hoe ze van hem hield en hem miste als hij met zijn boot op zee vertrok. Hoe missen ook verdriet werd toen hij stierf. Het voelt een beetje alsof iemand gaatjes in je hart prikt.

Vanaf dan wordt oma almaar kleiner en verwarder, maar dat belet haar niet om heel erg van het leven te blijven houden.

Uiteindelijk wordt oma zo klein dat ze past in één van de kamers van het hart van het meisje.

Hoe oma almaar kleiner werd is een verhaal dat kinderen wil leren wat liefde, missen en verdriet is en hoe je afscheid kan nemen van grootouders als die helemaal weg zijn. Een beetje weemoedig, maar hartverwarmend en hoopvol.

Nieuw in de winkel

HET LIJFBOEK

HET LIJFBOEK

auteur: Bette Westera
illustraties: Philip Hopman
isbn 9789025744946
leeftijd: 5+
prijs: 17,95 euro

Vanaf een jaar of vijf gaan kinderen zich interesseren voor hun lichaam. Waar komt snot vandaan? Waar zit je hart? Wat is een wind? Voor deze leeftijd zijn veel informatieve boeken nog iets te hoog gegrepen. Het lijfboek van Bette Westera daarentegen is een schot in de roos. De informatie over alle delen en functies van het lichaam is helder, leuk en verstaanbaar. Ook voor een kind van vijf!

Deze wordt aangevuld met grappige liedjes (inclusief CD) en versjes: bizarre verhaaltjes over darmen, sproeten en bloed. Over buikpijn, kapotte knieën, losse tanden en ontzettend nodig een plas moeten. Over oma's rimpels en over het baby'tje in mama's buik.

Ook de illustraties van Philip Hopman zijn schitterend en humoristisch!

Ben je nieuwsgierig naar je eigen lichaam, dan kunnen we je dit boek ten zeerste aanraden!

Nieuw in de winkel

MENEER KANDINSKY WAS EEN SCHILDER

MENEER KANDINSKY WAS EEN SCHILDER

auteur en illustraties: Daan Remmerts de Vries
isbn 9789025856243
prijs: 13,95 euro

Hoe praat je over kunst met kinderen? Hoe maak je hen wegwijs in de wereld van de abstracte kunst. Meneer Kandinsky was een schilder helpt je alvast prachtig op weg….

 Daan Remmerts de Vries maakte een prentenboek dat op een poëtische, ontroerende manier het kleurrijke levensverhaal vertelt van de Russische schilder Wassily Kandinsky (1866-1944). Kandinsky was een van de allereerste abstracte schilders, die gedurende zijn leven steeds verder afweek van de voorstelling zoals die door het oog wordt ervaren.

 Meneer kandinsky was een schilder. Zo begint het verhaal over de schilder Kandinsky.  Op een dag ontsnapte er uit een van meneer Kandinsky’s schilderijen een blauw, huppelend paardje. Het blauwe paardje zal zijn metgezel worden, door dik en dun. Dankzij de influisteringen van het paardje zal meneer Kandinsky nieuwe schilderijen gaan maken – schilderijen zoals de wereld die nog niet had gezien. Maar dan, op een dag, is het blauwe paardje spoorloos verdwenen. Meneer Kandinsky blijft eenzaam achter, treurend over het verlies van zijn vriend...

Gedicht Van De Maand

Gedicht van de maand

TUINTJE

We tutten ons tuintje op
en kammen het gras,
make-uppen de randjes
langs het terras:
overal plantjes met lippenstiftkleuren,
overal bloemen met bloemetjesgeuren.
Daarna het heggenhaar
weg met de heggenschaar –
zo wordt ons tuintje een prachtig gezicht
dat plat naar de zomer
te glimlachen ligt.

 Edward van de Vendel

 Met dit gedichtje groeit het verlangen naar de lente. Het doet ons goesting krijgen om de tuin een opknapbeurt te geven, het is tegelijk kinderpoëzie op zijn best. We haalden dit gedicht uit de bundel Superguppie van Edward van de Vendel. We vinden het ook terug op een poëzieposter van Plint.


TUINTJE

Superguppie

Superguppie krijgt kleintjes

De groeten van superguppie

Edward van de Vendel met tekeningen van Fleur Van der Weel
isbn 9789045100425 - 9789045101781 - 9789045105666
leeftijd: 6+
prijs: 12,95 euro/boekje

De Superguppie-boeken staan vol frisse sprankelende gedachtesprongversjes. Het zijn leuke bundeltjes vol spetterend taalplezier. De speelse, aardse, grappige en hartveroverende kinderversjes van Edward van de Vendel worden smaakvol geïllustreerd met leuke en eigenzinnige tekeningen. Het aandoenlijke telkens terugkerende hondje van Fleur Van der Weel geeft een eenheid aan het geheel.

 De gedichtjes zelf gaan vaak over dagdagelijkse dingen: een stoel, een auto, haar op je hoofd, een krant, rimpels… Maar telkens krijg je ze verrassend geserveerd: ondersteboven, binnenstebuiten, scheef bekeken of op hun rug…..poëzie op zijn leukst!

Tijd Voor

Tijd voor ...

JEUGDBOEKENWEEK

JEUGDBOEKENWEEK

RECHT OP BOEKEN!
Stichting lezen wil kinderen, ouders, grootouders en leerkrachten helpen om mooie boeken op het spoor te komen. Zij organiseren elk jaar de jeugdboekenweek.

Van 13 tot 28 maart zetten bibliotheken en boekhandels het kinder- en jeugdboek in de kijker. Het thema staat dit jaar op een grote spandoek geschreven: RECHT OP BOEKEN!

Het recht op boeken en verhalen is voor alle kinderen belangrijk. Verhalen kunnen troosten als je leven niet helemaal loopt zoals je wil. Of ze brengen begrip bij voor wie het niet zo goed heeft als jij. Verhalen kunnen zelfs een duwtje geven om onrecht niet zomaar te aanvaarden en om in actie te komen. Of dat onrecht nu vlakbij gebeurt of ver weg.

Stichting lezen selecteerde een aantal jeugdboeken die de rechten van het kind op één of andere manier verwoorden. Boeken over een dak boven je hoofd hebben, over kind en klein mogen zijn en veilig en vrij kunnen opgroeien. Hieronder bespreken wij enkele boeken uit deze selectie.

We willen ook nog vermelden dat er tijdens de jeugdboekenweek gratis boekensteuntjes worden weggegeven bij aankoop van minstens 10 euro jeugdliteratuur.

Tijd voor ...

VRIJ

VRIJ

De rechten van de mens voor alle kinderen
isbn 9789047760337
prijs: 14,95 euro

Vrij is een verbluffend mooi kijk- en nadenkboek.

Naar aanleiding van de zestigste verjaardag van de "Universele Verklaring voor de Rechten van de Mens" vroeg Amnesty International aan illustratoren uit de hele wereld om één recht in beeld te brengen. Met deze prenten maakte men een toegankelijk boek voor kinderen.

 In Vrij staan de mensenrechten mooi en duidelijk te lezen. De prachtige en veelzijdige illustraties brengen ze tot leven. Nu eens realistisch, dan weer karikaturaal, maar over de hele lijn erg duidelijk en concreet in beeld gebracht.

 Dit universele boek is er eentje om te hebben en vooral te houden….

Tijd voor ...

DEUR DICHT!

DEUR DICHT!

Michel van Zeveren
isbn 9789047700753
leeftijd: 4+
prijs: 7,95 euro

Varkentje wil graag eens in haar eentje genieten van een rustige duik in het bad. Varkentje wil  gewoon eens lekker lang voor de spiegel staan en haarzelf bewonderen. Heeft niet elk varkentje recht op een beetje rust en privacy in de badkamer?

Maar mama varken moet zo nodig kleine zus een verse luier aandoen, broer moet zo dringend plassen en papa moet zijn tanden poetsen! Zelfs de poes wil in de badkamer!

 In dit leuke prentenboek zonder woorden verlangt varkentje naar een plaatsje voor haarzelf…een voor iedereen herkenbaar, grappig en vooral heel lief verhaal.

Tijd voor ...

KLEINE MUIS ZOEKT EEN HUIS!

KLEINE MUIS ZOEKT EEN HUIS!

Petr Horacek
isbn 9789025740870
leeftijd: 4+
prijs: 12,95 euro

Kleine muis vindt een grote appel die helaas niet in haar holletje past. Dus gaat ze op zoek naar gaatjes en holletjes waar die wel in past. Ze klopt aan bij al haar dierenvriendjes, maar telkens is er weer een andere reden waarom er voor haar geen plaats is. Gelukkig wordt de appel alsmaar kleiner. Na een lange dag zwerven kan kleine muis ’s avonds met haar appel in haar eigen holletje thuis komen. Haar bedje voelt heerlijk zacht en vertrouwd.

Glurend door de gaatjes in de pagina’s ontdekken kinderen wie er zich in het holletje schuilhoudt. Een boekje vol kleurrijke tekeningen over weggaan en de wereld zien, maar ook over een plekje om thuis te komen. Een basisrecht voor ieder kind.

Tijd voor ...

DE ONGELOOFLIJK BIJZONDERE BOEKENETER

DE ONGELOOFLIJK BIJZONDERE BOEKENETER

tekst en illustraties: Oliver Jeffers
isbn 9789049923457
leeftijd: 4+
prijs: 15,00 euro

De lay-out van dit bijzondere prentenboek verraadt het al: dit is een grappig en verrassend  boek! De schutbladeren, mét tandafdrukken en de waarschuwing ‘Eet dit boek niet op a.u.b.’ zetten de toon voor het verdere verloop.

 Harry houdt van boeken, hij verslindt ze letterlijk. Op die manier hoopt hij de slimste mens van de wereld te worden. Alles wat hij eet, wordt kennis. Tot hij een indigestie krijgt en alle weetjes door elkaar klutsen in zijn hoofd. Misschien is het toch beter om de boeken gewoon te lezen…al vraagt dat wat meer tijd.

 De ongelooflijk bijzondere boekeneter knipoogt voortdurend naar de volwassen lezer. Harry houdt het meest van rode boeken en verslindt met veel smaak het rode boekje van Mao. De observerende vertelstem becommentarieert de gebeurtenissen op een afstandelijke wijze, waardoor de absurditeit alleen maar groter wordt. Jeffers gebruikt als achtergrond oude kranten, pagina’s uit boeken en lijntjesschriften: pittige details die het leesplezier verhogen.

 Kortom: kinderen hebben recht op boeken (niet om ze op te eten) en volwassenen hebben het recht om eindeloos mee te genieten!

Tijd voor ...

MIJN VADER

MIJN VADER

auteur: Toon Tellegen
tekeningen: Rotraut Susanne Berner
isbn 9789045103198
leeftijd: 7 +
prijs: 13,95 euro

Mijn vader is een bokser  en hij is altijd kampioen....

En mijn vader is… bijna professor en hij is de slimste van de hele wereld …

Kinderen houden ervan om hun vader als superman voor te stellen. Dat doet Jozef ook. Zijn vader is de sterkste, mooiste, liefste en vooral grootste man van de wereld. En hij kan àlles!

De verhalen van Jozef zijn doorspekt met fantasie en humor. De vader van Jozef kan zich onzichtbaar maken en de wereld redden. Hij gooit de te strenge zwemleraar in het water en beschermt Jozef tegen inbrekers en ander gespuis. Maar hij is ook breekbaar. Soms breekt hij middendoor en moet de dokter hem weer naaien.

De verhalen van Jozef zijn schitterend! Toon Tellegen is een meester-verteller!

Tijd voor ...

DUIVENDROP

DUIVENDROP

auteur: Dirk Weber
isbn 9789045105826
leeftijd: 11+
prijs: 12,95 euro

Dirk Weber schreef een teder boek over een bijzondere vriendschap tussen twee jongetjes van 11 jaar. Mooie karakterschetsen worden ingebed in een verhaal dat soms ontroerend, dan weer beklemmend en af en toe echt grappig is. Dirk Weber heeft daarenboven gevoel voor stijl. Duivendrop is op sommige momenten adembenemend schoon.

Op de achterflap van het boek staat een cryptisch verhaaltje waarin diverse woorden zijn weggestreept. Het vertelt weinig over de inhoud van het boek, maar je raakt er wel door geïntrigeerd.

Alexander krijgt van zijn vader een witte duif. Als de duif op een dag niet teruggekeerd is van een vlucht, vindt Alexander haar op de muur van een oude kazerne. Zo ontmoet hij Jubes, die hier bij een strenge geloofsgemeenschap woont. De ouders van Jubes beschouwen de buitenwereld als gevaarlijk en zondig.

 Dirk Weber laat in een helder en sober taalgebruik prachtig zien hoe twee jongens, die een heel verschillende achtergrond hebben, gefascineerd raken door elkaars leven. Hun situatie mag dan verschillen, het resultaat is voor beiden hetzelfde: ze zitten opgesloten in de regels van hun opvoeders en kennen weinig vrijheid. Het verbindende element tussen hen, de duiven en later de duivendrop, staat juist symbool voor vrijheid.

Tijd voor ...

DE AANKOMST

DE AANKOMST

Shaun Tan
isbn 9789045107226
leeftijd: 9+
prijs: 22,50 euro

Dit tekstloze boek begint met een man die zijn vrouw en dochtertje een afscheidskus geeft en aan boord gaat van een stoomschip om de oceaan over te steken. Hij vertrekt van huis om elders een betere toekomst op te bouwen, maar de wereld waarin hij terechtkomt is zeer bevreemdend. De mensen zien er anders uit, het alfabet is onbekend, de techniek is verder ontwikkeld en er lopen fantastische 'huismonstertjes' rond. Iets eenvoudigs als een boodschap doen blijkt een hele opgave...

Dit verhaal, in stripvorm weergegeven, laat zich lezen zonder één woord.
Grote prenten zuigen je mee in surrealistische taferelen. Terwijl kleinere prenten met vaak de focus op belangrijke details, het verhaal het nodige ritme geven. Vakmanschap is hier het minst wat je kan zeggen! De minutieuze potloodtekeningen, digitaal ingekleurd in nostalgische en warme sepiatinten, zijn pareltjes en laten je niet onbetuigd.

De resolute keuze om dit verhaal woordeloos te vertellen, zet je als lezer willens nillens in de schoenen van de migrant. Net als hijzelf raak je beduusd van zoveel onbegrijpelijks, moet je betekenis zoeken achter alles wat je ziet, en ervaar je opluchting en verwondering als je eindelijk begrijpt waar dingen voor dienen en wat mensen willen duidelijk maken.

De aankomst is een fascinerende, aangrijpende graphic novel die na diverse prijzen in het buitenland te hebben gekregen, ook hier een groot publiek verdient.

Een uniek geslaagd prentenboek voor alle leeftijden.