Nieuw In De Winkel

Nieuw in de winkel

VERJAARDAG MET TAART

VERJAARDAG MET TAART

Thé Tjong-Khing
isbn 9789020988147
zoekboek
prijs: 14.95 euro

Thé Tjong-Khing heeft iets met taarten. Telkens weer raken ze vermist, worden ze verstopt of mislukken ze.

Verjaardag met taart is het derde langverwachte taartenzoekboek.

De taartenboeken van Thé Tjong King zijn zoek- en prentenboeken die nooit vervelen. Ze prikkelen de fantasie en leren kinderen kijken.

Een bonte verzameling van dieren met leuke en bizarre trekjes komen tot leven. Pittige details, leuke grapjes, gekke figuurtjes, de drie boeken staan er vol van. Het zijn dan ook geweldige boeken om vooruit te bladeren, terug te zoeken, je over te verbazen, en steeds iets nieuws in te ontdekken. De boeken kunnen gelezen worden als één allesomvattend verhaal of honderden losse verhalen. Zelfs volwassenen worden uitgedaagd om goed te kijken.

Ga op zoek naar de taart en je zult ook de kers vinden! De taartenboeken van Thé Tjong-King sleepten heel wat prijzen in de wacht.

Woutertje Pieterse Prijs 2005 en een Zilveren Penseel voor Waar is de taart? Gouden Uil Jeugdliteratuurprijs 2006 voor Picknick met taart

Nieuw in de winkel

WONEN ER BEREN IN AFRIKA?

WONEN ER BEREN IN AFRIKA?

Satomi Ichikawa
isbn 9789060385579
leeftijd: + 5 jaar
prijs: 13.50 euro

Maalik woont met zijn familie in een klein dorpje op de savanne in Afrika. Op een dag rijdt een jeep met toeristen het dorp binnen. Als de mensen uitstappen, ziet Maalik dat er een klein meisje bij is dat in haar armen een diertje heeft. Zo’n dier heeft hij nog nooit gezien!

Als Maalik ontdekt dat het meisje haar diertje bij het vertrek vergeten is, rent hij dwars door de savanne heen om het haar te brengen. En hij rent niet alleen. Steeds meer dieren vragen zich af wat voor beest dit diertje dan wel mag zijn. Samen komen ze net op tijd bij het vliegtuig aan…

Een verhaal met een happy end en mooie prenten uit het verre Afrika!

Nieuw in de winkel

DE LUIE STOEL

DE LUIE STOEL

auteur: Tine Mortier
illustraties: Ann De Bode
isbn 9789058386137
eerste lezers AVI-E3/AVI 3
prijs: 8.95 euro

 

Wat kun je verwachten van een boekje voor eerste lezertjes (AVI3)?

Boeken voor eerste lezertjes schrijven is niet makkelijk. Het aantal  lettergrepen en de woordkeuze is beperkt, de lengte van de zinnen is kort.

De luie stoel overstijgt deze beperkingen op twee manieren. Eerst en vooral zijn er de bijzondere illustraties van Ann De Bode. Vooral de sprekende oogjes, de felle kleuren en de expressieve collagestijl maken het verhaal levensecht.

Maar ook de tekst van Tine Mortier is fris en monter. In eenvoudige taal worden twee kinderen in beeld gebracht die nu toevallig net hetzelfde willen: in de luie stoel gaan zitten. De ruzie is hevig, de schrammen en de blutsen pijnlijk en de verzoening op mama’s schoot zacht.

De luie stoel is een heerlijk speels verhaal over ruzie maken en weer vrienden worden.

Nieuw in de winkel

DE PRINSES EN DE PARADIJSTUIN en andere prachtige prinsessenverhalen

DE PRINSES EN DE PARADIJSTUIN en andere prachtige prinsessenverhalen

auteur: Dolf Verroen
illustraties: Thé Tjong-Khing
isbn 9789025856328
prijs: 14.95 euro

Moddergooien, schoppen en schelden: alles wat niet netjes is voor prinsessen, doen die van Dolf Verroen en Thé Tjong-Khing lekker toch.

En dat is maar goed ook, want lachsprookjes zijn de leerschool van de literatuur. Wie kan genieten van een sprookjesparodie, heeft de eerste en dus belangrijkste stap in de letteren gezet. Het literaire spel is begonnen.

De prinses en de paradijstuin is een aardig sprookjes-maar-dan-even-anders-boek. Elke prinses heeft een uitzonderlijk karaktertrek en is op zoek naar de prins van haar leven.

De prinses met het gouden hart verkoopt het aan de koningin van een buurland en krijgt daar veel geld maar geen geluk voor terug. De porseleinen prinses wil alleen maar met de tuinman trouwen, de enige zachtaardige man in haar rijk. De ruzieprinses is pas gelukkig als ze een prins vindt die net zo slecht tegen zijn verlies kan bij het mens-erger-je-nieten als zij.

Kortom, de verhalen in het boek zijn sprookjesachtig onwaarschijnlijk en lezen heerlijk voor. Dat mag ook wel, want Dolf Verroen is een van de oudste en meest ervaren kinderboekenschrijvers van Nederland. De illustraties van Thé Tjong-Khing zijn gedurfd, grappig en een tikkeltje klassiek. Zoals je van een echt sprookjesboek verwacht.

Nieuw in de winkel

RAAR!

RAAR!

autuer: Tine Mortier
isbn 9789058386151
leeftijd: 8 +
prijs: 14.95 euro

Paco heeft een bruine vader en een blanke moeder. Twee jaar geleden verhuisden zijn ouders vanuit Ecuador naar België. Hij herinnert zich nog goed hoe het is om ergens aan te komen waar je ‘allenig’ bent.

Hoe een nieuw kind zich voelt op school, weet Paco dus maar al te goed.  Hij zet dan ook al vlug de eerste stappen naar hem toe. Zelfs als blijkt dat de nieuwe jongen twee vaders heeft en een ‘roze poedel’ als huisdier. En hoe word je bevriend met de zoon van de ‘mooie dame’ van de kermis?

Het is niet altijd makkelijk om je te wapenen tegen de vele vooroordelen van de omgeving. Paco doet dat met pit en humor en met de hulp van zijn ‘ruimdenkende’ ouders.

Na Bruin! is er nu Raar!. Grappige en hilarische verhalen, uit het leven gegrepen van de schrijfster zelf.

Nieuw in de winkel

VUUR

VUUR

auteur: Anke Kranendonk
isbn 9789047702481
leeftijd: 8 +
prijs: 13.95 euro

Sam is een vurig kind: creatief, gevoelig en speels. Hij is net verhuisd en kan het niet zo goed vinden met zijn strenge juf op zijn nieuwe school. Gelukkig krijgt hij een hond en dat maakt veel goed. De hond betekent liefde, vriendschap en vooral troost in deze nieuwe situatie. Als de hond verongelukt, is Sam ontroostbaar en loopt het op school helemaal uit de hand. Gelukkig ontmoet hij Wiwi, een aparte oudere dame, die hem leert drummen.

Vuur is de naam van de hond. Vurig probeert Sam te voldoen aan alle eisen die aan hem gesteld worden. Weliswaar vaak met weinig resultaat.  Als lezer sluit je dit kind onmiddellijk in je hart.

Anke Kranendonk beschrijft op een heel herkenbare manier hoe kinderen denken en voelen. Kinderen zullen dit boek dan ook graag lezen en verstaan met hun hart en hun verstand. Maar ook leerkrachten en ouders kunnen van dit verhaal wat opsteken. Ieder kind heeft immers een vuur! Aan de volwassenen om dit te ontdekken en te koesteren.

Nieuw in de winkel

HIJ OF IK

HIJ OF IK

auteur: Dirk Weber
leeftijd: + 11 jaar
isbn 9789045110905
prijs: 12.95 euro

‘Was ik een tweeling?’ ‘Hoe kom je daar nou bij?’ ‘Ik heb iemand gezien die er precies zo uitziet als ik. Een dubbelganger.’

Philip is dertien. Enig kind en net verhuisd. Zich aanpassen aan zijn nieuwe omgeving is niet altijd makkelijk. En zeker niet als hij begint te twijfelen aan zijn ouders. Philip heeft in de stad een dubbelganger ontmoet. Olaf ziet er precies uit als hij. Hoe kan dat nu? Zijn ze tweelingen?

Hun leven lijkt helemaal niet op dat van elkaar. Olaf steelt en vecht. Hij is wild en hij neemt Philip op sleeptouw. Samen doen ze dingen die Philip alleen nooit zou durven en gaan ze op zoek naar de verklaring waarom ze zo op elkaar lijken.

Op de website van Dirk Weber vind je bij dit verhaal de beelden die de schrijver had toen hij het verhaal opschreef. In een digitaal schriftje kleeft hij foto’s van plaatsen en voorwerpen uit het boek. Leuk om naar te kijken, maar niet echt noodzakelijk. De verhalen van Dirk Weber zijn immers zo mooi verteld dat de lezer zonder moeite wordt meegesleept. Niet alleen in het plot, maar ook in de sfeer. Je ziet de stad, je voelt de personages en gaat met hen mee op zoek naar de waarheid.

Gedicht Van De Maand

Gedicht van de maand

WOORDKOK

Ik schrijf een maaltje voor je.
Hier, in een pannetje van papier.
De ingrediënten: woorden en zinnen.
Ik roer met mijn pen.
Nu eens doelloos, dan heel gericht.
het recept heet: gedicht.

Ik wil dat het maaltje zal smaken.
daarom doe ik er wat rijmkruid door.
Gedicht eet je ook met je oor.

Bas Rompa

Dit gedicht vonden we in het boekje Woordkok. Woordkok is een boekje en een multimediaal poëzieproject over de eetbare kant van de taal voor kinderen van 9 tot 13 jaar.


WOORDKOK

 

Woordkok
Ton Honig en Sophie van Boven
isbn 9789054614777
leeftijd: 9 +
prijs: 15.95 euro

Woordkok is in de eerste plaats een boekje. Woordkok en zijn hulpchef Kees hebben een mooi restaurant opgebouwd. Daar worden de prachtigste gedichten opgediend, door Woordkok zelf bereid en steeds passend bij het gemoed van elke klant. Maar dan opent aan de overkant van de straat een afhaalcentrum in goedkope versjes en no-nonsens rijmpjes. In een mum van tijd is dat helemaal hip en heeft Woordkok geen klanten meer .

Woordkok is ook een project dat kinderen wil aanzetten om zelf gedichten te schrijven. Woorden en smaken worden in dit project naast elkaar gezet. De eetbare kant van de taal wordt belicht: een zoet gedicht, een melig verhaal, ongezouten de waarheid zeggen, een gepeperd briefje, een hartig woordje! Op www.woordkok.nl lees je er alles over en kan iedere dichter/kok zijn eigen woord/smaakcreaties insturen.

Grote en bekende jeugdauteurs verlenen hun medewerking aan dit project: Bas Rompa, Gil vander Heyden, Johanna Kruit, Karel Eykman, Ted van Lieshout en Kees Spiering.
Toch hebben wij onze bedenkingen bij het lezen van dit boekje. Het naast elkaar zetten van taal en smaak is leuk, maar wordt poëzie in dit verhaal niet te veel op een sokkel geplaatst. Voor ons kan een lekkere fastfood ook wel eens smaken, het moet niet altijd ‘haute cuisine’ zijn. En is het trouwens niet dringend tijd dat poëzie van  zijn ‘ietwat elitair’ imago af geraakt?

Het verhaal over het restaurant vormt een kader waarbinnen heel wat bestaande gedichten een plaats krijgen. Soms vinden we dit verhaal wat langdradig en vergezocht. Bovendien vinden we het jammer dat de naam van de dichters slechts achteraan in het boekje te vinden zijn en niet bij de gedichten zelf. Dit is een logische maar daarom niet altijd eerlijke keuze.


Geef ons dus maar een gewone dichtbundel waarin we lekker kunnen genieten van pure poëzie. Toch is het boekje Woordkok een werkbaar en tof instrument voor wie in de klas op een originele manier aan de slag wil gaan met poëzie.

Tijd Voor

Tijd voor ...

....EEN GROTE SPRONG VOORWAARTS!

Cadeautjes horen erbij. Bij communies, bij lentefeesten, bij alle grote sprongen die je in het leven maakt!

We zetten hieronder enkele groeiboeken in de kijker die bij 7-jarigen vast en zeker in de smaak vallen. Ze zijn niet alleen leuk en prachtig geïllustreerd, ze groeien mee met de leesprestaties van het kind.

Maar we hebben nog veel meer in huis. Een boek is en blijft een waardevol en leuk geschenk voor alle kleine en grote feestelingen. Ook hippe pubers kunnen met volle teugen genieten van een goed boek.

Voor de romantische zielen hebben we prachtige meidenboeken over verliefd zijn tot over je oren. Sprookjesfanaten vinden bij ons verhalen over de meest gedurfde en verrassende prinsessen en kastelen. Of houdt je feesteling van geschiedenisboeken met dappere ridders en heldhaftige Romeinen? Spannend kan het ook wel eens zijn met thrillers over moord en verraad. Of verkiest de feesteling een avontuurlijke expeditie in de jungle? Misschien wil hij of zij gewoon alles weten. Alles over kunst, vogels, wetenschap, natuur, poëzie….

Snuister alvast eens in het archief van deze site en kom eens langs. Wij vinden samen zeker een passend boek!

Tijd voor ...

GROEIBOEKEN

GROEIBOEKEN zijn bedoeld voor beginnende lezers.

Ze starten met enkele grote kijkplaten. Uit die kijkplaten groeien verhalen. Naarmate het boek vordert wordt het leestechnisch complexer:  van AVI 0 tot AVI 5.
Groeiboeken zijn prachtig geïllustreerd en spreken de kinderen aan. Zowel vlotte als minder vlotte lezers vinden er hun weg in.

We stellen er enkele aan u voor.

Tijd voor ...

MIJN EERSTE DIERENGROEIBOEK - IK LEES HET ZELF! KRIEBELDIEREN

MIJN EERSTE DIERENGROEIBOEK - IK LEES HET ZELF!  KRIEBELDIEREN

auteur: Ludwien Veranneman
illustraties: Sebastiaan Van Doninck
isbn 9789059082526
leeftijd: 6+
prijs: 19.95 euro

Een wei vol groen gras en een beek. De mier slaapt in zijn huis. De slak heeft zin in een spel. De spin schuilt in de boom en de bij zit op een bloem.

Ludwien Veranneman duikt de tuin in en vertelt de lotgevallen van de kleinste kriebeldieren. Uitdagende, originele verhalen voor eerste lezers. Verhaaltjes over slak en mier die elkaar plagen en met elkaar filosoferen, over het lieveheersbeestje pip pam poen dat ook een eigen huisje wil en dat een groot verjaardagsfeest geeft.

Verhalen van makkelijk naar moeilijk, van eenvoudige kijkplaat tot volwaardig leesverhaal.

Sebastiaan Van Doninck stimuleert fantasie en leesplezier met pittige illustraties. Want woord en beeld gaan hand in hand, steeds verder…

Tijd voor ...

MIJN EERSTE DIERENGROEIBOEK: IK LEES HET ZELF! BOERDERIJ DE BONTE BENDE

MIJN EERSTE DIERENGROEIBOEK: IK LEES HET ZELF!  BOERDERIJ DE BONTE BENDE

auteur: Inge Bergh
illustraties: Anne Westerduin
isbn 9789059082908
leeftijd: 6 +
prijs: 19.95 euro

Wordt het iets tussen Pol de mol en Roe de duif? Leert Gijs de ezel vliegen? Pleegt Loes de poes echt een moord? Krijgt de Grijp Pip de muis te pakken? Komt er een koe op het dak van de boerderij te staan? Wat doet Kuuk de haan in een molgat? En hoe komt het dat Ben de boer allemaal beestjes ziet?

Inge Bergh ging op zoek naar de grappigste en spannendste verhalen van de boerderij.
Letter na letter. Woord voor woord. Zin per zin. De verhalen volgen de leesweg van elk kind.  
De illustraties van Anne Westerduin maken de magie alleen maar groter! Welkom in de wereld van het lezen!

Tijd voor ...

MIJN EERSTE SPROOKJESGROEIBOEK: IK LEES HET ZELF!

MIJN EERSTE SPROOKJESGROEIBOEK: IK LEES HET ZELF!

auteur: Hilde Vandermeeren
illustraties: Rosemarie de Vos
isbn 9789077942208
leeftijd: 6 +
prijs: 19.95 euro

Zeven geitjes jagen de boze wolf weg. De prins kust Sneeuwwitje. Klein Duimpje zoekt zijn weg. Belle danst met het Beest.

Hilde Vandermeeren herwerkte 24 bekende en minder bekende sprookjes tot een vlot en aantrekkelijk leesbaar geheel voor eerste lezers. In het begin vertellen vooral de beelden in stripvorm het verhaal maar vanaf de sprookjes in AVI 1 geschreven staat er slechts één grote ondersteunende prent naast het geschrevene.

De illustraties zijn prachtig, het boek is mooi uitgegeven en de sprookjes zijn heerlijk bewerkt. Een boek om helemaal zelf te verslinden. Sprookjesachtig magisch!

Tijd voor ...

WIE KNIPT DE TENEN VAN DE REUS? VERSJESGROEIBOEK VOOR KLEUTERS

WIE KNIPT DE TENEN VAN DE REUS?  VERSJESGROEIBOEK VOOR KLEUTERS

samenstelling: Jan Smeekens
illustraties: Ingrid Godon, Kristien Aertssen, Sylvia Weve
isbn 9789059082519
leeftijd: 6 +
prijs: 17.50 euro

Een groeiboek met gedichten. Bedoeld voor peuters en kleuters maar evengoed voor eerste lezertjes. De gedichten gaan van makkelijk naar moeilijk. Van eenvoudig rijmpje tot ‘echt’ gedicht. Het boek groeit mee met het niveau van peuters en kleuters en wordt tegelijk ook moeilijker om te lezen.

Jan Smeekens plukte rijmpjes, versjes en gedichten voor peuters, kleuters en jonge kinderen uit honderden bundels van bij naam gekende dichters. Geen bloemlezing vol oude bakerrijmpjes maar eentje met recent werk. In zijn voorwoord houdt hij een vurig pleidooi om zowel thuis als op school bezig te zijn met gedichten. Hoe het spel met rijm en ritme het taalgevoel bij kinderen vergroot, hoe het hun fantasie en denkvermogen stimuleert, …

Wie knipt de tenen van de reus? is het perfecte boek om samen met je kind het plezier van poëzie te ontdekken. Thuis en in de klas. Eerste lezertjes ervaren met dit boek hoe leuk gedichtjes lezen wel kan zijn!

Wie knipt de tenen van de reus? is een schitterende bloemlezing met poëzie voor de allerkleinsten.  Hondertwintig lieve, grappige, stoute en originele gedichten van dichters als Frank Adam, Paul Biegel, Eric Carle, Hans en Monique Hagen, Nannie Kuiper, Geert de Kockere, Joke van Leeuwen, Edward Van de Vendel, Riet Wille en vele anderen.