Nieuw In De Winkel

Nieuw in de winkel

STOUTE HOND

STOUTE HOND

Chris Haughton
isbn 978902570947
leeftijd: + 3 jaar
prijs: 12,95 euro

Sjors is een grote rood-oranje hond en zijn baasje Henk is een klein en groen-blauw mannetje. Het verhaaltje in dit boek is summier maar leuk in beeld gebracht.  De prenten zijn aantrekkelijk hip, jong en expressief. De kleurrijke niet omrande figuren veroveren zo je hart.  Daardoor kun je het boekje zowel cadeau doen aan een echte hondenliefhebber als aan een lieve peuter.

Waarover het gaat? Over braaf zijn of net niet! Over de taart (niet) oppeuzelen, de aarde (niet) loswroeten, de kat (niet) plagen….

Met onschuldige ogen kijkt Sjors de lezer op de laatste bladzijde aan. Mag het nu echt niet?

Nieuw in de winkel

MAAK JE NIET DIK

MAAK JE NIET DIK

David Melling
leeftijd: + 4 jaar
isbn 9789000305605
prijs: 12,95 euro

Dit prentenboek is aanstekelijk. Zowel de illustraties als het verhaal zijn grappig, lief en vooral gezellig.

Dorus, een bruine beer, krijgt van zijn papa een echte wollen muts. In zijn enthousiasme om de muts aan zijn vrienden te laten zien maakt Dorus de gekste kunstjes. Helaas verandert de muts daardoor in een lange sliert spaghetti. Wat moet Dorus met een bolletje uitgerafelde wol? Zijn vrienden proberen hem te helpen, maar alleen papa kan Dorus echt troosten.

Een heel warm en grappig verhaal met achteraan een overzicht van de gekste mutsen die je kunt bedenken.

Nieuw in de winkel

BILLY EN DE BIZON

BILLY EN DE BIZON

Catharina Valkx
leeftijd: +4 jaar
isbn 9789025751074
prijs: 13,95 euro

Billy en de bizon is het tweede boekje van Catharina Valckx waarin de kleine hamster Billy de hoofdrol vertolkt. Valckx houdt van grappige verhalen en vindt het heerlijk als ongewone dingen plots totaal aanvaardbaar worden. Zo wil Billy, een hamster weliswaar, een bizon vangen met de lasso van zijn vader. Dat lukt hem volgens zijn vader nooit!

Maar Billy is slim en ook heel lief en met deze twee eigenschappen kun je heel wat bereiken. Ook zijn vriend Pierke de worm draagt zijn steentje bij.

Billy en de bizon is een verrassend verhaal over een stoere maar heel lieve hamster. De paginagrote waterverfillustraties zijn eenvoudig en nemen je moeiteloos mee in dit dappere avontuur.

Nieuw in de winkel

CAMPING ZEEVOS

CAMPING ZEEVOS

Tekst: Hilde Vandermeeren - Illustraties: Harmen van Straaten
leeftijd: +7 jaar
isbn 9789059084353
prijs: 15,95 euro

Camping Zeevos is geen gewoon verhaal. Toch leest het als een trein. Will woont met zijn mama en zijn broertje en nog wat andere bewoners op een camping en dat mag eigenlijk niet. Zijn mama is een op-en-neer-mama die de ene dag vrolijk en dan weer verdrietig is. Dat heeft Corinne verteld. Zij komt vaak op bezoek om te helpen en te zien of mama goed voor de kinderen zorgt. Plots gebeuren er vreemde dingen op de camping. De mama van Will verdwijnt net op de dag dat Meneer Richard sterft. Deze laat bovendien een raar briefje achter: ik heb het grote lot gewonnen. Uit angst voor Corinne vertelt Will aan niemand dat zijn mama is verdwenen en raakt zo helemaal verstrikt in zijn eigen leugens en situatie. Het wordt best spannend maar gelukkig komt alles goed eenmaal de waarheid is verteld.

Jonge kinderen zullen van dit spannende en menselijke verhaal houden. Ondertussen maken ze op een positieve manier kennis met een dapper kind in een ‘andere’ leefomgeving.

Nieuw in de winkel

VUUR EN VLAM

VUUR EN VLAM

Geert de Kockere en An Dom
illustraties: Tineke Van Hemeldonck
prijs: 14,95 euro

Vuur en vlam is een prentenboek over kanker en wat kanker met je doet. Geert De Kockere schreef het samen met An Dom. Bij haar werd in mei 2010 een agressieve borstkanker vastgesteld. Het boek is een verhaal over leven en sterven met kanker.

Vuur en vlam is een oprecht, intens en mooi prentenboek over een drakenvrouw die haar vuur verliest. Plots lukt het niet meer om vuur te spuwen. Dat komt omdat er iets kwaads in haar buik zit. De drakenvrouw komt niet meer uit haar nest, ze kan alleen nog maar knuffelen. Haar lijf blijft moe, het glanst niet meer. Stilletjes dooft het vuur van de drakenvrouw. De drakenkinderen en de drakenman nemen afscheid maar zien en voelen haar nog steeds diep vanbinnen. En ook aan de sterrenhemel gebeurt er iets bijzonders.

An Dom en Geert De Kockere maakten samen een sober boek  dat nooit sentimenteel wordt. De draken worden kleurrijk en gevoelig in beeld gebracht door Tineke Van Hemeldonck. Op de achterflap schrijft An Dom haar eigen verhaal neer. Ze was een moedige drakenvrouw met vuur en vlam.

Nieuw in de winkel

DE DRAAD VAN ALEXANDER

DE DRAAD VAN ALEXANDER

Sieb Posthuma
leeftijd: +6 jaar
isbn 9789025860134
prijs: 13,95 euro

In De draad van Alexander wordt de artistieke ontwikkeling van de kunstenaar Alexander Calder op een eenvoudige manier verteld en getekend. Alexander heeft een draad waarmee hij alles kan maken wat hij in zijn hoofd bedenkt. Hij creëert de prachtigste dingen: een dansende dame, een circus compleet met acrobaten en olifanten, een stad met wolkenkrabbers en nog veel meer. Langzaam maar zeker verschijnen ook de kleuren, eerst in de illustraties van het boek en dan in het verhaal. Uiteindelijk slaagt Alexander erin om de kleuren een plaats te geven in zijn werk. Wanneer de kunstwerken dan ook nog eens gaan bewegen is Alexander een tevreden kunstenaar.

De draad van Alexander is een prentenboek dat zonder enige voorkennis gelezen kan worden. Toch is het leuk om op internet op zoek te gaan naar de kunst van Calder.  Ook kinderen zullen het fijn vinden om de stap naar de echte kunstwerken te zetten. De draad van Alexander doet kinderen kijken naar en nadenken over kunst op een eenvoudige en speelse manier.

Nieuw in de winkel

KIJK JE OGEN UIT! DE MOOISTE DIERENFOTO'S UIT DE NATUUR.

KIJK JE OGEN UIT!  DE MOOISTE DIERENFOTO'S UIT DE NATUUR.

Jan Paul Schutten
leeftijd: +9 jaar
isbn 9789059084148
prijs: 19,95 euro

In Kijk je ogen uit! moet je vooral kijken en een beetje lezen. Je vindt er niet alleen de mooiste dierenfoto’s uit de natuur, je krijgt ook meteen een pak informatie door. Geen saaie kennis maar leuke weetjes over de dieren en hun doen en laten. Wist jij dat nijlpaarden kunnen slapen terwijl ze onder water liggen? En dat de kleintjes van een zebra hun moeder herkennen aan de strepen? Jan Paul Schutten plaatst bij elke foto een korte passende tekst. Informatief, maar ook leuk. Niet te lang, net goed voor een ontspannende wandeling tussen de beesten in de wilde natuur.

Gedicht Van De Maand

Gedicht van de maand

COLUMBUS

Hoe weten ongeboren kuikens
dat de wereld groter is dan hun ei?
En hoe komen ze erbij
om na precies drie weken
de schaal met hun snavel
open te breken?
Het is of Columbus’ geest
langs alle nesten waart
en roept: ‘Jongens!
Opgelet allemaal!
De wereld is rond
en niet ovaal!’

 

Linda Vogelesang

 

Gedicht uit  Wie heeft hier met de verf lopen smijten? Het derde nummer in de reeks Querido’s Poëziespektakel.


COLUMBUS

Wie heeft hier met de verf lopen smijten?

Querido’s Poëziespektakel 3
Samengesteld door Ted van Lieshout
Prijs: € 14,95

 

De Poëziespektakels van Querido houden het midden tussen een tijdschrift en een bloemlezing. In 2008 verscheen het eerste nummer, in augustus 2012 wordt Poëziespektakel 5 verwacht.
Om deze spektakels samen te stellen vraagt uitgeverij Querido Amsterdam aan alle Nederlandstalige dichters, bekende en minder bekende, nieuw werk in te sturen rond een bepaald thema. Ted van Lieshout selecteert de inzendingen en stelt de bloemlezing samen. De bundels worden opgefrist met het werk van heel wat bekende illustratoren.

In de vorige spektakels kwamen volgende thema’s reeds aan bod: circus, eten, beeld en moed. Voor 2012 werden gedichten verzameld rond feest en wereld.

De poëziespektakels worden uitgegeven in zachte kaft en zijn helemaal niet duur. Toch staan ze boordevol sprankelende gedichten, aangevuld met korte en leuke interviews van de dichters zelf.

Querido’s poëziespektakels zijn een overtuigend bewijs dat de kinderpoëzie in Nederland en Vlaanderen sprankelend en levendig is. Een must voor al wie houdt van en werkt met kinderpoëzie!

Tijd Voor

Tijd voor ...

....eitjes

Hieronder een selectie leuke verhaaltjes met als hoofdrolspeler:

het ei!

Tijd voor ...

OLLIE

OLLIE

Olivier Dunrea
leeftijd: +2 jaar
isbn 9789025739324
prijs: 7,95 euro

Soms willen gansjes gewoon in hun ei blijven zitten. Zo gaat het met Ollie. Hij rolt van links naar rechts en dan weer eens uit het nest…maar hij komt niet uit zijn schelp.
Heel wat diertjes volgen met belangstelling de avonturen van het ei: de muis, de slak, het schaap, de spin, het varken. Maar vooral Gonnie en Gijsje, twee andere gansjes, worden ongeduldig.

Een leuk kartonboekje met mooie illustraties en een spannend verhaal: komt Ollie uit het ei of niet?

Tijd voor ...

DIT EI IS VAN MIJ!

DIT EI IS VAN MIJ!

Alex de Wolf en Koos Meinderts
leeftijd: +3 jaar
isbn 9789021617886
prijs: 13,95 euro

Haas vindt een ei en wil het niet aan zijn lot overlaten. Daarom probeert hij het uit te broeden. Maar makkelijk is dat niet. Hij geeft het ei door aan de egel, die het op zijn beurt doorgeeft aan de mol….Alle dieren zijn bekommerd en doen hun uiterste best, maar broeden lukt hen niet zo goed. Gelukkig komt de kip net op tijd. Het ei barst open en er komt een prachtig kuikentje tevoorschijn. Alle dieren hebben gebroed en voelen zich nu een beetje mama en papa van het schattige kuiken.
Dit boekje is heel eenvoudig opgebouwd. Onder elke wit-omkaderde prent staan twee korte regeltjes tekst in rijm. Ook de illustraties zijn eenvoudig: de dieren zijn makkelijk herkenbaar en leuk geschilderd.

Jonge kinderen zullen bovendien genieten van het rijm, dat zich heerlijk laat voorlezen.

Tijd voor ...

MIJN KUIKEN

MIJN KUIKEN

Eve Tharlet en Géraldine Elschner
leeftijd: + 4 jaar
isbn 9789051161588
prijs: 12,95 euro

In dit boek leer je hoe je een broedkast maakt en hoe je een ei moet uitbroeden. Het verhaal is simpel:  een klein meisje haalt stiekem een ei uit het kippenhok. Jammer genoeg valt het ei op de grond. Samen met haar broer maakt ze een broedkast voor een nieuw ei. Het hele boek wordt verteld in de ik-vorm en vanuit het perspectief van het meisje. Ook de illustraties tonen wat het meisje ziet. Zelf staat het meisje niet op de prenten afgebeeld.

Deze ongewone keuze benadrukt het informatieve karakter van het boekje. Toch blijft dit boek een prentenboek met een verhaal en zeer mooie illustraties. Het kippenhok wordt dromerig, haast romantisch in beeld gebracht. Het licht en de kleuren zijn zacht en donzig. De kippen steevast op hun best!

Tijd voor ...

HET VREEMDE EI

HET VREEMDE EI

Emily Gravet
leeftijd: +4 jaar
isbn 9789000304844
prijs: 6,99 euro (kartonboekje)

Alle vogels hebben een ei gelegd, behalve Eend. Gelukkig vindt hij een prachtig exemplaar. Een groot wit ei met groene stippen. Eend moet wel erg lang wachten tot zijn ei open barst. Alle vogels hebben hun kleintjes al, maar Eend zit nog steeds sokjes te breien. Totdat... krak-krak... er een wel héél GROOT beest uit het ei komt!
Het vreemde ei is een kartonboekje met heel wat humor en verrassende elementen: Eend is een mannetje met een grote kinderwens en heel veel geduld. De illustraties - natuurgetrouwe potloodtekeningen ingevuld met waterverf - zitten vol grapjes en ook de lay-out van het boekje met flapjes in trapjes maken dit kleine boekje GROOT. 

Tijd voor ...

DAT EI IS VAN MIJ!

DAT EI IS VAN MIJ!

Michel Van Zeveren
leeftijd: + 3 jaar
isbn 9789047701842
prijs: 10,95 euro

In de woeste wildernis vindt een kleine kikker een ei. Dolblij wil hij het uitbroeden maar het ei wordt opgeëist door steeds grotere dieren: een slang, een arend, een varaan. ‘Het is van mij!’, roepen ze om beurt. Maar wanneer het ei per ongeluk op het hoofd van de olifant terecht komt, wijst iedereen de ander als rechtmatige eigenaar aan. Zo krijgt de kikker zijn ei terug en wacht geduldig tot het openbarst. En welk dier komt er uit het ei? Verrassing!

Dit ei is van mij  is een leuk stapelverhaal met heel wat onverwachte wendingen. Het boekje is humoristisch en goed opgebouwd. De plaats van het verhaal en de dieren zijn eerder ongewoon en worden heel expressief in beeld gebracht.

Tijd voor ...

WIE LEGT HET MOOISTE EI?

WIE LEGT HET MOOISTE EI?

Burny Bos en Hans de Beer
leeftijd: + 4 jaar
isbn 9789055796649
prijs: 10,95 euro

Kip Florrie is zo groen als gras. Ze vindt zichzelf veel mooier en beter dan de andere kippen. Ze is verwaand en bovendien erg onaardig. Alle kippen zijn bang voor haar, behalve Harry Haan. Voor hem is en blijft ze een gewone kip.
Hij wil haar dan ook laten voelen dat ze is zoals de anderen en vaardigt een wedstrijd ‘ei-leggen’ uit. Florrie moet na afloop toegeven dat haar ei en haar kuiken er net zo uitzien als die van de andere kippen. Na dit lesje in bescheidenheid keert de gezelligheid in het kippenhok terug.

Een leuk verhaaltje met kleurrijke illustraties. De emoties zijn herkenbaar en expressief in kaart gebracht. Zelden zo’n mooie, verstandige en flegmatieke haan gezien als Harry!

Tijd voor ...

FRANS HAAS - EEN REIS DOOR SCHILDERIJENLAND

FRANS HAAS - EEN REIS DOOR SCHILDERIJENLAND

Marcus Pfister
leeftijd: +5 jaar
isbn 9789055798537
Jammer genoeg is het boek niet meer verkrijgbaar in de boekhandel.

Frans Haas is schilder. Elk jaar schildert hij de mooiste paaseieren. Maar dit jaar heeft hij er geen zin meer in. Hij wil niet langer eierschilder maar kunstschilder zijn.
Plots bedenkt hij dat dit best te combineren valt. Hij trekt zich terug in zijn atelier en schildert het ene ei na het andere. Zijn eieren lijken heel erg op bekende schilderijen van grote kunstenaars. De hamvraag is dan ook: wie heeft wie geïnspireerd?

Achteraan het boek staan op een uitklapblad de originele kunstwerken afgebeeld met een woordje uitleg over de kunstenaar en zijn werk: van Leonardo da Vinci tot Keith Haring, van Rembrandt tot Andy Warhol. Het is interessant en tegelijk leerzaam om de eieren en de schilderijen met elkaar te vergelijken.

Het verhaal eindigt verrassend. Frans Haas wil zijn eieren dit jaar niet meer verstoppen. Hij stelt ze tentoon in het groene gras!

Tijd voor ...

OLIVER

OLIVER

Christopher Franceschelli
geschenkboekje
isbn 9789047702894
prijs: 14,95 euro

Oliver is een ei van weinig woorden. Hij kan naar links rollen of naar rechts, maar hij is en blijft een ei. Tot op een dag…

Oliver is een prachtig afgewerkt en verrassend boekje naar vorm en inhoud. Nog nooit eerder werd een wit ei op een witte of zwarte achtergrond zo mooi in beeld gebracht. Ook de lay-out van de tekst is doordacht.

Christopher Franceschelli (New York) is al jaren uitgever, redacteur en maker van kinderboeken. Het boekje Oliver is een ode aan het wonder en aan de verwondering.