Nieuw In De Winkel

Nieuw in de winkel

IK BEN DE BESTE

IK BEN DE BESTE

Lucy Cousins
leeftijd: 3 +
isbn 9789025856076
prijs: 13.95 euro

Alle kinderen willen het: de beste zijn. Alle kinderen doen het: zich meten met hun vriendjes.

Lucy Cousins maakte er een sprankelend boekje over met de niets aan het toeval overlatende titel: Ik ben de beste.

Hond meet zich met zijn vrienden. Hij is groter dan het lieveheersbeestje, hij zwemt sneller dan de ezel, hij graaft beter dan de gans, hij rent harder dan de mol. Hij is overal de beste in…

Maar als de vrienden de opdrachten wisselen valt de opschepper door de mand. Gelukkig heeft hij wel de beste vrienden van de wereld. En bovendien de allerzachtste oren!

Lucy Coussins heeft geschilderd met felle kleuren en hevige emoties. De illustraties knallen als vuurwerk van het blad.

Misschien wel het beste boekje over de beste willen zijn……

Nieuw in de winkel

BOOS BOOS BOOS

BOOS BOOS BOOS

auteur: Linda Urban
illustraties: Henry Cole
leeftijd: 4 +
isbn 9789021668024
prijs: 13.95 euro

Muis is boos. Heel erg boos. Hij springt op en neer, maar Haas kan veel hoger springen. Hij stampt op de grond, maar als Beer dat doet, schudden de bomen heen en weer. Hij schreeuwt het uit, maar Wilde Kat kan zelfs de echo laten schreeuwen. Toch is er één ding dat Muis het allerbeste kan...

Boos zijn mag in dat boekje. Maar je moet er vanaf geraken. En blijkbaar doet ieder dat op zijn eigen manier.

Kleine muisjes en kleine kinderen weten maar al te goed wat boos zijn is. Een herkenbaar verhaal met mooie, grappige en ontwapenende tekeningen. 

Nieuw in de winkel

DE WILDE KIPPENCLUB VOOR ALTIJD

DE WILDE KIPPENCLUB VOOR ALTIJD

auteur: Cornelia Funke
leeftijd: 10 +
isbn 9789045110875
prijs: 12.95 euro

Toen men aan Cornelia Funke vroeg om eens iets te schrijven waar geen feeën, spoken of piraten in voorkwamen, moest ze eventjes slikken. De boeken die de schrijfster tot dan toe met internationaal succes had geschreven stonden vol mysterieuze personages en wonderbaarlijke avonturen. Wat nu?

Maar toen bedacht Cornelia Funke de Wilde Kippenclub.

Sprotje, Roos, Melanie, Kim en Lisa richten een club op. Met een naam, een herkenningsteken, clubgeheimen, en noem maar op. Wees maar zeker dat er met zo’n meidenbende ook van alles te beleven valt! Zoveel dat het zesde boek inmiddels uit is.

De meiden worden groter en volwassen worden valt niet mee! Sprotje, Roos, Kim, Lisa en Melanie gaan op werkweek, maar het wordt niet de zorgeloze tijd waarop ze hadden gehoopt. Problemen met een vriendje, verliefd worden op de foute kerel, dromen van een glansrol die je niet kunt combineren met school…..De spanningen lopen hoog op.

De wilde kippenclub is een zalige reeks boeken voor en over hippe meiden. Leuk, herkenbaar, grappig en toch bijzonder goed geschreven!

Nieuw in de winkel

TOEN MIJN VADER EEN STRUIK WERD

TOEN MIJN VADER EEN STRUIK WERD

Joke van Leeuwen
leeftijd: 10 +
isbn 9789045110844
prijs: 12.95 euro

Dit kan alleen Joke Van leeuwen. Een oorlogsverhaal schrijven dat grappig, absurd en tegelijk ontroerend is.

Vanuit een kinderlijke onbevangenheid vertelt Toda haar verhaal. Hoe haar vader een struik werd toen hij zich bij het leger moest aansluiten. Ze las immers een boek over camouflagetechnieken. Hoe ze zichzelf als suikerpot onherkenbaar probeerde te maken. Hoe ze haar oma’s haar opspeldde in steeds weer andere kapsels en hoe ze samen bang waren tijdens de bombardementen. Hoe ze in een bus vol andere kinderen werd weggebracht en naar het buitenland moest vluchten op zoek naar haar moeder.

Maar dit boek is zoveel meer. De manier waarop Toda het verhaal zelf vertelt en tekent is schitterend. De volwassenen worden meer dan eens in hun blootje gezet. De wereld wordt gezien en beschreven vanuit een stel zeer guitige kinderogen. Niet moraliserend maar wel confronterend en vaak zeer grappig.

Toen mijn vader een struik was heeft alles wat goede kinderliteratuur moet hebben: authenticiteit, diepgang, stijl, fantasie en humor. Een heerlijk boek.

Nieuw in de winkel

SLANGENKUIL

SLANGENKUIL

David Almond
leeftijd: 13 +
isbn 9789045110783
prijs: 13.95 euro

Hoe beschrijf je in weinig woorden dit meesterlijk verhaal?

Met de eerste scène uit Slangenkuil ben je meteen vertrokken. Liam en zijn vriend Max spelen met een mes dat ze hebben opgegraven, wanneer een kauw hun aandacht trekt. De vogel leidt hen naar een ruïne, en daar vinden ze een baby met een briefje: ‘Zorg goed voor haar alstublieft. Dit kind is een geschenk van God'.

De kleine vondeling komt in een pleeggezin, en via hen leert Liam de Liberiaanse oorlogsvluchteling Oliver kennen, en het punkmeisje Crystal, dat aan zelfverminking doet.

Met deze twee ontheemde jongeren voelt Liam een onverklaarbare verwantschap.

Raadselachtige gebeurtenissen volgen elkaar op. Liams leven verandert in een slangenkuil.

Oude en nieuwe vriendschappen komen op scherp te staan. De grens tussen goed en kwaad blijkt erg vaag. Met de moed der wanhoop trekt Liam een mes en gaat het gevecht aan.

Dit boek van David Almond - winnaar van de Hans Christian Andersen Award 2010- lees je in één ruk uit. Het neemt je mee naar een lange zinderende zomer in de mijnstreek en de woeste heide rond Newcastle.

Wat is goed en wat is kwaad, wat is lelijk en wat is mooi?

In dit diepzinnig verhaal wordt de (jonge) lezer met heel wat existentiële vragen geconfronteerd. Nergens echter wordt het boek betuttelend, moraliserend of saai. Het leest als een spannend, boeiend en onstuimig verhaal…geschreven met veel liefde, humor en warmte.

Nieuw in de winkel

VLIEGEN TOT DE HEMEL

VLIEGEN TOT DE HEMEL

Michael De Cock - illustraties: Gerda Dendooven
leeftijd: 8 +
isbn 9789059083318
prijs: 19.95 euro

Vliegen tot de hemel is een voorstelling, een boek en een CD.

Theatermaker Michael De Cock wou graag een voorstelling maken rond de Metamorfosen van de Romeinse dichter Ovidius. Hij maakte een prachtige bewerking van het verhaal van Icarus en Daedalus en verweefde hierin ook het liefdesverhaal van Ariadne.

Icarus wordt door koning Minos gevangen gehouden op Kreta. Hij weet te ontsnappen door vleugels van was te bouwen en weg te vliegen. Maar hij vliegt te dicht bij de zon, zijn vleugels smelten en hij stort neer. Ariadne wordt in ditzelfde verhaal twee maal door haar geliefde achtergelaten: als jong meisje door Icarus en later als vrouw door Theseus.

Deze oude verhalen over de Minotaurus zijn prachtig herschreven en bewerkt tot boek, tot hoorspel op bijhorende CD en tot theatervoorstelling.

De voorstelling toert in het volgende culturele seizoen door Vlaanderen. Data zijn nog niet bekendgemaakt maar u kunt deze op een later tijdstip vinden op www.tarsenaal.be. Naast een aantal schitterende acteurs, (Michael De Cock, Nathalie Meskens, Warre Bormans) staat ook het Brussels Jazz Orchestra met 17 muzikanten op scène. En alsof dit nog niet voldoende is, illustreert Gerda Dendooven live.

En die illustraties vind je ook in het boek terug: krachtig en expressief. Harde lijnen en felle kleuren naast een eigentijdse en gevoelige tekst.

Vliegen tot de hemel is een schitterend boek. Eeuwenoude verhalen komen tot leven en kruipen tot heel diep onder je huid.

Gedicht Van De Maand

Gedicht van de maand

DE MUS

Tjielp tjielp – tjielp tjielp tjielp
tjielp tjielp tjielp - tjielp tjielp
tjielp tjielp tjielp tjielp tjielp tjielp
tjielp tjielp tjielp

Tjielp
etc.

 

 

Jan Hanlo, 1954


uit Verzamelde gedichten - Jan Hanlo
ook te vinden in de poëziebundel Yasmine houdt woord

Tijd Voor

Tijd voor ...

MIJN MAMA KAN TOVEREN - MIJN PAPA IS EEN REUS

Carl Norc - illustraties: Ingrid Godon
leeftijd: 3+
isbn 9789025849467 - isbn 9789025843311
prijs: 13.50 euro

In Mijn mama kan toveren liggen mama en dochter samen in een hangmat tussen twee bomen. Deze tedere prent doet je meteen smelten. Het verhaaltje is nog niet begonnen…

 De mama in dit mooie prentenboek heeft geen toverstaf en ook geen punthoed. Toch kan ze toveren. Als haar dochtertje nachtmerries heeft, tovert ze de monsters weg. En pijn tovert ze zo weg met een paar kusjes. Maar het mooiste wonder van allemaal is als mama zegt dat ze van je houdt.

De moeder, die Ingrid Godon op elke bladzijde weer tekent, is groot en krachtig. De illustraties beslaan telkens twee bladzijden, wat voor een kleurrijke sfeerprent zorgt. De korte begeleidende tekst vormt slechts een kleine aanvulling, elke prent vertelt immers zijn eigen verhaal. Het verhaal van de zo veel kleine dingetjes en wondertjes die mama’s voor hun kinderen doen. Dit boek is een ode aan de toverkracht van de mama’s.

Mijn mama kan toveren is een kijkboek om samen van te genieten, een ideaal boek om mama in de bloemetjes te zetten.

En voor de papa’s verscheen in 2005 van dezelfde auteurs Mijn papa is een reus. Over hoe een klein jongetje opkijkt naar zijn vader en zeker weet dat die vader met heel zijn reuzenhart van hem houdt. Dit boek werd toen terecht bekroond met de Kakelbontprijs.

Tijd voor ...

DE WIEBELBILLENBOOGIE

DE WIEBELBILLENBOOGIE

Guido van Genechten
leeftijd: 3+
isbn 9789044808995
prijs: 14.95 euro

Dit boek begint met een oproep aan alle vaders: blijf vooral dansen. Het eindigt met een mama in mantelpakje die bijna in haar broek doet van het lachen.

Papa blijft alleen thuis met de kinderen en beleeft er de wildste avonturen. Maar vooral het dansen van de wiebelbillenboogie blijkt wonderen te doen!

De wiebelbillenboogie is een heerlijk voorleesboek voor kinderen vanaf 3 jaar. Het is ook een leuk geschenk ‘met opdracht’ voor vaderdag. Tekst, muziek en alle danspasjes van de wiebelbillenboogie vind je zonder moeite op het internet.

Dus papa’s: tijd om te dansen!

Tijd voor ...

NET ALS MIJN MAMA

NET ALS MIJN MAMA

David Melling
leeftijd: 3+
isbn 9789052473475
prijs: 9.75 euro

Een kleine welp vertelt over zijn mama. Hoe ze ’s morgens altijd vroeg wakker is en klaar staat voor een nieuwe dag. Hoe mama zorgt dat de welp zich beter voelt als hij pijn heeft of ruzie heeft gemaakt. Hoe ze wil dat hij actiever is als hij luiert, en rustiger is als hij dan actiever wordt. En hoe hij altijd weer een rustig warm plekje vindt bij zijn mama.

Dit boekje toont in zijn illustraties soms het tegenovergestelde van de tekst. Humor die zelfs de jongste kinderen al vlug begrijpen. De vrolijke tekeningen nodigen uit en zorgen voor een gezellig mamaboek. Ideaal om samen van te genieten…

Tijd voor ...

PAPADAG

PAPADAG

Philip Waechter
isbn 9789047701132
prijs: 7.95 euro

Papadag is een leuk boekje voor alle vaders. Het eerste plaatje toont twee ouders die zojuist een zoon hebben gekregen. Vol bewondering bekijkt de jonge papa alle vorderingen van zijn zoon en verwondert zich over de band die tussen hen ontstaat. Hij zorgt voor hem, geeft hem eten, gaat uit wandelen, naar de dierentuin, naar de zandbak, kortom - hij geniet (meestal) van het vader zijn. De illustraties zijn eenvoudig, humoristisch en met slechts enkele zachte kleuren ingekleurd. Er is weinig tot geen tekst.

Papadag is een ontroerend ondeugend dagboekje over een papa en zijn pasgeboren zoon in pretentieloze, zeer herkenbare dagelijkse tafereeltjes. Een perfect cadeau voor jonge papa’s of papa’s in spe.

Tijd voor ...

KLEINE EZEL

KLEINE EZEL

Rindert Kromhout - illustraties: Annemarie van Haeringen
leeftijd: 4 +
isbn 9789025853648
prijs: 13.95 euro

Kleine ezel wil graag alles zelf doen. Zelf op het potje, zelf kleren aantrekken, zelf eten, zelf zijn tekening naar feestvarken brengen.

Kleine Ezel gaat op stap en mama Ezel mag niet mee. ‘Hoeft niet’, zegt Kleine Ezel. ‘Ik ben al een grote Ezel’. Daar gaat hij dan, voor het eerst alleen, op zijn kleine pootjes in de grote wijde wereld...

Al gauw merkt hij dat alles anders smaakt, ruikt en voelt dan thuis. En dat de weg langer is dan hij had gedacht. Gelukkig zie je op elke prent dat mama veilig en wel in de buurt is.

Want wie laat wie los?

Tijd voor ...

OP EEN DAG

OP EEN DAG

Alison Mcgee - Peter H. Reynolds
isbn 9789085681236
prijs: 9.95 euro

Op een dag telde ik je vingers en kuste ze één voor één.

Zo begint dit ontroerende prentenboekje. Het vertelt het eeuwenoude verhaal over de bijzondere band tussen moeder en kind. Het toont in woord en beeld alle bijzondere dagen die het leven kent.

Op een dag staken we de straat over en je hield mijn hand stevig vast...
Op een dag zul je heel hoog schommelen, hoger dan je ooit had gedurfd...
Op een dag zal ik toekijken hoe je het haar van je kind borstelt...

Ook de illustraties in dit boekje zijn teder en zacht.

Een schitterend boekje voor alle mama’s die de gevoelige kantjes van het leven koesteren!

Tijd voor ...

KIEKEBOE

KIEKEBOE

Chih-Yuan Chen
leeftijd: 4 +
isbn 9789026124013
prijs: 12.50 euro

Wat gebeurt er als een krokodillenei wordt uitgebroed in een eendennest?

Voor moeder eend zijn alle kinderen haar even lief, de drie eendenkuikens en Kiekeboe, de jonge krokodil. De problemen komen van buitenaf als drie grote krokodillen het rustige leventje komen verstoren. Ze weten Kiekeboe ervan te overtuigen dat hij ook een krokodil is en dus moet zorgen dat ze de eenden als malse buit kunnen verschalken.

Kiekeboe komt voor een afschuwelijk dilemma te staan, aan wie moet hij loyaal zijn. Hij mag er dan van overtuigd zijn geraakt dat hij geen echte eend is, een slechte krokodil is hij zeker niet. In de illustraties komt het verschil tussen het vredige, vaak grappige eendenbestaan en de onheilspellende grimmigheid van de krokodillen scherp tot uiting in het kleurgebruik.

Kiekeboe mag dan aan het twijfelen zijn gebracht, uiteindelijk zegt zijn geweten hem wat hij moet doen. Hij blijft bij zijn eendenfamilie wonen en als iemand hem vraagt: ‘van wie ben je er eentje?’, dan antwoordt hij trots: ‘van Moeder Eend’.

Tijd voor ...

THUIS BIJ MAMA, THUIS BIJ PAPA

THUIS BIJ MAMA, THUIS BIJ PAPA

Simone Arts en Ingeborg Vriends van der Steijn
leeftijd: 2+
isbn 9789056477240
prijs: 9.95 euro

De ouders van Robin gaan scheiden. Samen vertellen ze hun zoontje dat ze ieder in een eigen huis gaan wonen. Mama blijft in het oude huis, papa heeft een nieuw huis. En ook al vinden ze elkaar niet meer lief, Robin is dat wel.

Dan komt het moment dat Robin echt in twee huizen gaat wonen. Nu is Robin thuis bij mama én thuis bij papa. Soms moet hij nog een beetje wennen, maar papa en mama behandelen hem hetzelfde als vroeger.

Een scheiding is lastig om uit te leggen aan jonge kinderen, maar het is erg belangrijk dat dit goed en duidelijk gebeurt. Dit boek helpt op liefdevolle wijze om peuters voor te bereiden op en om te gaan met de veranderingen die een echtscheiding met zich meebrengt.

Tips voor ouders en leerkrachten gratis te downloaden van www.kimio.nl.

Tijd voor ...

DE OVERGAVE

DE OVERGAVE

auteur: Arthur Japin
leeftijd: volwassenen
isbn 9789029565295 - gebonden boek: 19.95 euro
isbn 9789029567572 - paperback: 12.50 euro

De overgave van Arthur Japin is een roman van hoop, wraak en nietsontziende moederliefde. Het vertelt het aangrijpende en onvoorstelbare leven van een Texaans pioniersfamilie die wordt overvallen door een groep Comanche-indianen.

Veertig jaar later doet Granny, de moeder van de familie, haar verhaal. We zijn getuige van haar strijd om te overleven in de woeste gebieden van Texas, van haar oneindig grote liefde voor haar man, haar kinderen en kleinkinderen. En hoe ondraaglijk het was om te moeten toezien hoe haar dierbaren voor haar ogen werden gedood en ontvoerd.

Op pure wilskracht overleefde ze dit afschuwelijke verlies en gemis. Nu vertelt ze haar verhaal. Quanah, de aanvoerder van de door haar zo gehate Comanche, is immers op weg om zich over te geven en zijn verslagen volk voor altijd in het reservaat te leiden. Hij wil haar onderweg een bezoek brengen.

De overgave gaat over een moeder die in een gevecht om haar kinderen en kleinkinderen uiteindelijk het machtigste wapen moet leren hanteren: vergeving.