Nieuw In De Winkel

Nieuw in de winkel

IK BEN DE STERKSTE!

IK BEN DE STERKSTE!

Jan De Kinder
isbn 9789058389251
leeftijd: +3 jaar
prijs: 13,95 euro

Big is sterk. Daar is hij heilig van overtuigd. Als hij een olifant ontmoet vermoedt hij dat deze ook heel erg sterk moet zijn. Maar big is sterker, of niet? Olifant speelt het spelletje mee. Het is niet zo eenvoudig voor een big om een olifant op te tillen, maar kijk eens aan…

Herkenbaar is het opscheppersgedrag van big, aandoenlijk de gulle overgave van olifant, mooi de illustraties van Jan De Kinder.

De trailer van 'Ik ben de sterkste!' Dankzij het mooie werk van Bart Van de Plas (TrafikGrafik) en Peter Verhelst (muziek)

Nieuw in de winkel

HIEP HIEP HOERA!

HIEP HIEP HOERA!

David Melling
isbn 9789000334742
leeftijd: +4 jaar
prijs: 12,99 euro

Verjaardagsfeestjes zijn niet altijd even leuk, en zeker niet voor de jarige zelf. Dorus, de sympathieke knuffelheld van David Melling, koestert hoge verwachtingen. Helaas wordt zijn feestje verstoord door super-enthousiaste neefjes die zijn cadeautjes uitpakken en alle verrassingen zomaar te grabbel gooien. Als Dorus dan ook nog eens valt en zijn poot verzwikt, brengt het dokterskarretje dat hij cadeau kreeg redding.

Dorus is aandoenlijk in zijn slachtofferrol. De aandacht die hij dan uiteindelijk toch nog krijgt maakt alles goed. Happy end met op de laatste bladzijde een overzicht van alle ingrediënten voor een leuk verjaardagsfeestje.

Nieuw in de winkel

JASPER IS ONZICHTBAAR

JASPER IS ONZICHTBAAR

Tekst: Vincent Cuvellier - illustraties: Ronan Badel
isbn 9789053413197
leeftijd: +4 jaar
prijs: 9,95 euro

Een nieuwe held aan het boekenfirmament: Jasper. Een pittige kleuter die zijn verbeelding op een heel schattige, koppige en tegelijk gedurfde manier voor waar neemt. Mama maakt witlof en Jasper besluit onzichtbaar te zijn.  En dat is hij ook. Zijn mama wordt nooit afgebeeld maar doorprikt met haar nuchtere opmerkingen zijn fantasiespel. Jasper houdt vol, al moet hij daarvoor al zijn kleren uittrekken. Gelukkig ziet niemand zijn ‘dinges’, want hij is onzichtbaar.

In twee andere boekjes over onze held wil Jasper een vleermuis of een verjaardagsfeestje. Ook hier is de mama alleen aanwezig in de schuingedrukte tekst. Hij doorprikt al haar tegenargumenten tot hij uiteindelijk toch op de waarheid botst. Met zijn aanstekelijke fantasie redt hij er zich telkens uit.

De boekjes van Jasper zijn klein en handig. Je neemt ze makkelijk overal mee. De illustraties zijn zeer grappig en net als Jasper duidelijk en vastberaden. Ineke Ris stond in voor de vertaling uit het Frans en we moeten toegeven dat de tekst hier en daar wat Hollands klinkt. Een goeie voorlezer lost dit moeiteloos op.

Nieuw in de winkel

OP REIS

OP REIS

Aaron Becker
isbn 9789491583377
leeftijd: +4 jaar
prijs: 14,99 euro

Op reis is een prentenboek zonder tekst dat onmiddellijk doet denken aan het boek Paultje en het paarse krijtje, waarin Paultje met een krijtje in de hand het verhaal tekent.

Ook hier tekent een meisje met haar rode stift een luikje en dat voert haar naar een prachtige kleurrijke droomwereld. Haar stift komt verder ook nog van pas om een boot, een luchtballon of een vliegend tapijt te tekenen. Zo vaart ze door prachtige koninkrijken, zweeft ze tussen luchtschepen en bevrijdt ze een vogel die haar terugbrengt naar haar eigen grijze stad waar een paarse verrassing op haar wacht.

De illustraties van Aaron Becker zijn fantasierijk. We herkennen heel wat zaken uit onze eigen wereld , maar die worden uit hun gewone context gehaald, uitvergroot en in een droomwereld geplaatst. Verrassend hoe alles klopt en moeiteloos aanvaard wordt.

Nieuw in de winkel

VERKEERDE SOKKEN

VERKEERDE SOKKEN

tekst: Youp van 't Hek - illustraties: Marije Tolman
isbn 9789025864941
leeftijd: +4 jaar
prijs: 13.99 euro

Twee dezelfde sokken is saai, sloom en suf. Sam trekt verkeerde sokken aan en overtuigt de klas, de ouders, de mensen op straat en in het voetbalstadion om hetzelfde te doen. Zelfs de koning doet mee. Maar Sam wil toch liever ‘anders’ zijn dan de rest, dus…

Alles aan dit boek is leuk: het verhaal, de vlotte tekst en niet in het minst de prachtige prenten van Marije Tolman. Telkens weer verrast ze met illustraties die perfect bij het verhaal aansluiten, maar er toch een eigen dimensie aan toevoegen. Zowel inhoudelijk als vormelijk getuigen haar speelse illustraties van een ongebreidelde fantasie.

Grote klasse! 

Nieuw in de winkel

DE STREEP

DE STREEP

Natascha Stenvert
isbn 9789044343557
leeftijd: +4 jaar
prijs: 14,95 euro

Ergens midden in de velden staat een mooie boom in bloei. Het is lente. In de boom wonen vogeltjes en de familie eekhoorn. Op een dag schildert een man een rode streep op de boom. Wat heeft dat te betekenen? Wordt de boom gekapt?

Dit kijk- en zoekboek vertelt een verhaal, houdt een beleefd pleidooi voor natuurbehoud en bevat heel wat leuke zoekopdrachten. De prenten zijn heel gedetailleerd, kleurrijk en ademen een retrosfeertje. Terwijl de seizoenen passeren volg je het leven in en rond de boom. In de zomer komen mensen in de uitgestrekte weide kamperen en ook in het kasteel iets verderop is er beweging. Maar wat betekent dan toch die rode streep?

Nieuw in de winkel

DE GROTE OORLOG

DE GROTE OORLOG

EEN KIJKBOEK OVER DE EERSTE WERELDOORLOG
tekst: Maranke Rinck - illustraties: Martijn van der Linden
isbn 9789401415316
leeftijd: + 5 jaar
prijs: 19,99 euro

De grote oorlog wordt herdacht. Maar hoe vertel je dit gruwelverhaal aan jonge kinderen. Dit prentenboek kan alvast een eerste aanzet zijn.

Hond, Koe, Kat, Ezel en Duif genieten van de natuur op de plaats waar de eerste wereldoorlog zich afspeelde. Zo proberen zich voor te stellen hoe het was in die tijd. Hoe was het in de lucht, op het land, in het water? De dieren worden afgebeeld alsof ook zij deelnamen aan de oorlog: hangend aan een parachute, mee met de mensen op vlucht, in een bootje tussen de oorlogsschepen, in de loopgraven op het front.

De grote prenten in het boek nodigen uit om te zoeken: waar zie je de dieren en wat doen ze? Zijn ze verdrietig of dienstbaar? Achteraan in het boek staan heel wat weetjes over de oorlog op kinderformaat geschreven. Met die weetjes in het achterhoofd kan de verteller aan de slag. Het wordt een interessante kennismaking met de grote oorlog.

Nieuw in de winkel

GROTE GEDACHTEN

GROTE GEDACHTEN

VERHALEN OVER FILOSOFIE
Janny van der Molen
isbn 9789021672250
prijs: 24,95 euro

Filosofie is durven nadenken. Nadenken over wat je doet en wie je bent hoort bij het dagdagelijkse leven.

Janny van der Molen schreef een uitzonderlijk boek. In Grote gedachten, verhalen over filosofie volgen we een klas jongeren die bij het begin van het schooljaar een nieuwe leraar filosofie krijgen. Hij laat hen op een uiterst eenvoudige en levendige manier kennismaken met het ideeëngoed van 14 grote filosofen. Naast dit klasgebeuren zien we hoe in het dagdagelijkse leven de jongeren bevraagd worden in hun doen en zijn.

Het boek is heel doordacht opgebouwd en daarom ook zo helder. Er zijn zes hoofdstukken met telkens een apart thema: idee & materie, vrijheid & democratie, lichaam & ziel, man & vrouw, goed & kwaad, leven & dood. Per hoofdstuk worden twee of drie filosofen belicht. Je volgt als lezer de uiterst boeiende lessen in de klas. Het verhaal over het dagdagelijks leven van de leerlingen brengt ons dan weer bij vragen als: mag er een opvangcentrum voor jongeren naast mijn deur worden geopend, moet ik de regels en de wetten die mijn ouders stellen zomaar aanvaarden, hoe reageer je op de geboorte van een nieuw kind in een nieuw-samengesteld gezin? De link tussen het leven van alledag en de ideeën van de grote filosofen wordt per hoofdstuk schitterend uitgewerkt.

Nergens belerend of saai, een boek dat leest als een trein. Deze heldere kijk op filosofie leert je nadenken! 

klik en bekijk het youtube-filmpje

Nieuw in de winkel

HOND WEET ALLES EN WOLF NIETS

HOND WEET ALLES EN WOLF NIETS

Tekst: Sylvia Vanden Heede, Inge Bergh - illustraties: Marije Tolman
isbn 9789401415309
leeftijd: + 7 jaar
prijs: 14,99 euro

We kennen allemaal de boeken over Vos en Haas, maar in een ander bos woont Wolf. Hij is de neef van Hond. Wolf is wild, Hond is tam. Sylvia Vanden Heede schreef reeds drie boeken over deze dieren, allemaal technisch eenvoudig te lezen, maar daarom niet minder charmant.

In haar nieuwe boek Hond weet alles en Wolf niets vinden we aansluitend bij de avonturen van slimme Hond en rijmende Wolf heel wat informatie, verzorgd door Inge Bergh. Zo komen we alles te  weten over mummies en skeletten, robots, ridders en piraten, dino’s  en draken, raketten en de maan. Marije Tolman frist het geheel op met grote en kleine illustraties.

Hond weet alles en Wolf niets is een boek voor weetgierige eerste lezertjes die met de hulp van papa of mama heel wat zullen bijleren. Wie alle kwisvraagjes kan oplossen, heeft goed geluisterd! 

Gedicht Van De Maand

Gedicht van de maand

MOET JE HOREN

Moet je horen:

er werd een zusje geboren!

Hoe dat toch ging,

hoe dat toch kon!

Met een pufje,

met een plofje,

net niet met een plons.


En het allermooiste is:

ze is nu van ons!

 

Gedicht uit 
Samen over een muurtje
101 gedichten van Geert De Kockere


MOET JE HOREN

SAMEN OVER EEN MUURTJE
101 gedichten van Geert De Kockere

leeftijd: van 4 tot 101 jaar
isbn 9789058389435
prijs: 18,95 euro

 

Geert De Kockere viert feest! 25 jaar schrijverschap wordt gevierd met een jubileumboek waarin hij 101 nieuwe gedichten plaatst. 25 illustratoren, waarmee hij in de loop van zijn carrière samenwerkte, zorgen voor de illustraties.

Onnodig te vertellen dat dit boek, in een prachtige uitgave en lay-out, een heerlijke kennismaking is met de luchtige en speelse poëzie van De Kockere. Het lijkt wel of hij de versjes uit zijn mouw schudt. Zo licht en dartel speelt hij met rijm en taal.

Maar ook de illustraties - je vindt de naam van de illustratoren onderaan links naast de tekening - zijn opmerkelijk. Weer al eens een bewijs dat er in ons kleine landje heel veel talent huist.

Een opmerkelijk jubileum!

Tijd Voor

Tijd voor ...

JAN DE KINDER

JAN DE KINDER

Jan De Kinder maakt prentenboeken met een ziel. Hij vertelt zijn verhaal in woorden maar vat het in beelden.

De prachtige illustraties scheppen sfeer, emotie en geven elk verhaal een unieke kracht. Jan De kinder komt op zaterdag 24 mei naar Etiket. Meer info over dit bezoek lees je in onze rubriek 'Agenda'.
Hieronder laten we u kennismaken met zijn meest recente prentenboeken.

Tijd voor ...

IK BEN DE STERKSTE!

IK BEN DE STERKSTE!

Auteur en illustrator; Jan De Kinder
isbn 9789058389251
leeftijd: +3 jaar
prijs: 13,95 euro

Big is sterk. Daar is hij heilig van overtuigd. Als hij een olifant ontmoet vermoedt hij dat deze ook heel erg sterk moet zijn. Maar big is sterker, of niet? Olifant speelt het spelletje mee. Het is niet zo eenvoudig voor een big om een olifant op te tillen, maar kijk eens aan…
Herkenbaar is het opscheppersgedrag van big, aandoenlijk de gulle overgave van olifant, mooi de illustraties van
Jan De Kinder.

Tijd voor ...

ROOD OF WAAROM PESTEN NIET GRAPPIG IS.

ROOD OF WAAROM PESTEN NIET GRAPPIG IS.

Jan De kinder
isbn 9789058388483
leeftijd: + 4 jaar
prijs: 13,95 euro

Tuur is verlegen. Bij het minste zuchtje kleuren zijn wangen helemaal rood. Makkelijke prooi voor een groepje pesters.  En in dat groepje zit de verteller van het verhaal: het ik-personage. Een schattig meisje dat aanvankelijk meedoet met de pesters, maar al gauw vindt dat Paul een stap te ver gaat. Durft ze voor Tuur opkomen of is ze bang om zelf gepest te worden.

Er bestaan al heel wat boeken over pesten, maar Jan De Kinder koos een interessant perspectief: dat van de meeloper. Bovendien zet hij met zijn illustraties de juiste sfeer neer. Veel dreigend zwart en grimmig rood, maar ook krachtig wit en hoopgevend groen.

Een boek met een happy end met rode blosjes op een andere wang.
Een krachtig verhaal over sterke kinderen die niet van pesten houden.

Tijd voor ...

LAPJE

LAPJE

Tekst: Riet Wille - illustraties: Jan De Kinder
isbn 9789058386519
leeftijd: +8 jaar
prijs: 17,50 euro

Lapje is een klein dorpje dat op geen enkele kaart staat. Wegwijzers ernaartoe bestaan niet. Niemand komt langs, niemand gaat weg. Alle mensen lijken op elkaar behalve één: Lara. Lara is anders. De Lappenaars hebben allemaal steile, muisbruine haren, maar Lara heeft rode krullen. Lara wil andere dingen, andere spelletjes, andere boeken en droomt van de wereld buiten het dorp...

Lapje is een verhaal over creativiteit en het volgen van de stem in je hoofd. De gevarieerde schrijfstijl (met o.m. een strip en leuke zoekopdrachten) spreekt ook moeilijke lezers aan.

Tijd voor ...

VAN DE EZEL DIE STIL BLEEF STAAN

VAN DE EZEL DIE STIL BLEEF STAAN

Jan De Kinder
isbn 9789058385680
leeftijd: +4 jaar
prijs: 15,50 euro

Er was eens een sterke ezel. Op een dag knoopte een man een touw om zijn nek. 'Jij bent nu van mij,' zei de man. Hij laadde zijn hele hebben en houden op de rug van de ezel. Daar bovenop liet hij zijn drie kinderen zitten. 'Vort, ezel, vort!' brulde de man. De ezel bleef staan. Hoe harder de man riep, hoe koppiger de ezel werd...

Om van dit simpele verhaal een prachtig prentenboek te maken moet je een zeer talentvol illustrator zijn. En dat bewijst Jan De Kinder met dit boek op een overtuigende manier.

Zijn illustraties zijn niet alleen mooi om naar te kijken. De directe vertelkracht, de sterke sfeerschepping en de weergave van emoties die hij in dit prentenboek weet te stoppen zijn verbluffend. Zijn prenten baden in een Oosters sfeertje maar het verhaal is van alle plaatsen en alle tijden. Koppig zijn trouwens ook….of gaat het eerder over trouw aan jezelf blijven?